Jak neznečišťovat vodu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1) Domácností 2) Firem 3) Chat a chalup • Většina domácností spotřebuje litry různých saponátů, čistidel a přípravků, které pomáhají s úklidem, ale.
Advertisements

1.Význam kosmetického účinku šamponu
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Fyzikálně - chemické základy praní
Místo chemie z továren — mýdlo ze stromů.
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_HRUBA_11.
UHLIČITANY.
Voda Veronika Drzková, 2.E.
VY_52_INOVACE_ZB03_2464TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Test šetrného spotřebitele. Negativní souvislosti těžby a zpracování hliníku: Plánovaný důl Juriti Velho v Brazílii na povrchovou těžbu Bauxitu si vyžádá.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Mýdla Mgr. Lenka Fasorová.
Prací prostředky Prací prostředky. Jaké jsou prací prostředky?? Určité tkaniny vyžadují speciální prací prostředky, protože při používání nevhodných pracích.
Zenit,spol.s r.o Pražská 162 , Čáslav
Zenit,spol.s r.o Pražská 162 , Čáslav
SINICE A VODNÍ KVĚT Kateřina Neumannová 3.ART 2007
ZÁSADY - HYDROXIDY.
Definice, která je zakotvena v zákoně 258 a vyhlášce ministerstva zdravotnictví ČR 252. Pitná voda „je zdravotně nezávadná voda, která ani při trvalém.
Bezpečnost práce v chemii
Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec Anotace ICT 2 _ 1/59 Prezentace seznamuje žáka s principy zdravého bydlení a vlivem.
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
VY_52_INOVACE_ZB03_0364TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
PRANÍŽEHLENÍBĚLENÍ ČIŠTĚNÍ SUŠEN Í. PRANÍ Praní v pračce při maximální teplotě 30 °C Praní v pračce při maximální teplotě 30 °C, šetrné praní Praní v.
Karboxylové kyseliny Opakovací otázky VY_32_INOVACE_G2 - 11
VY_52_INOVACE_ZB03_0464TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VY_52_INOVACE_ZB03_0964TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Bělení Bělením se zesvětlují plochy a skvrny.
VY_32_INOVACE_CHK4_4760 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZB03_0664TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Soli Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Významné karboxylové kyseliny
Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
Koření.
VODA.
Zenit,spol.s r.o. Pražská 162, Čáslav strana1 …když úklid dává smysl.
Ch_073_Detergenty Ch_073_Detergenty a pesticidy_Detergenty Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_10_NÁKUP.
Zelená kancelář. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
Číslo projektu MŠMT: CZ / / Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_1 8 _05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská.
ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUVYS_32_INOVACE_499_POŠKOZENÍ VLASŮ NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední.
PRAČKA Historie Praní prádla patřilo po dlouhá staletí mezi nejnamáhavější práce v domácnosti. Patřilo i mezi nejhorší práce v nemocnicích, hotelech,
VODA vodárna a čistírna odpadních vod Jaké existují druhy vod dle obsahu nečistot? pitná - musí být zdravotně nezávadná - získává se z podzemí či úpravou.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_CH_6E_BAR_30_NAPOJEKOLEMNAS.
VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PŘÍPRAVA MÝDLOVÉHO SLIZU
HYPRACID Čištění a dezinfekce dojícího zařízení Výhody Hypracidu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
FILMADINE Vysoce přilnavý namáčecí přípravek na bázi přírodní molekuly
EU_52_sada1_18_ZPM_Ruční výroba mýdla_Cup
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Podnikatelské koncepce
Čistící úklidové prostředky II
pH Kyselost nebo zásaditost roztoků
Pracovní činnosti VY_32_INOVACE_15_08_bezpečnost a hygiena provozu domácnosti, údržba, úklid.
Recepty ,udělej si sám’.
Nekovy Halogeny VII. A skupina vlastnosti: tvoří anionty
Transkript prezentace:

Jak neznečišťovat vodu J.Mikeš, 6.C

Používáním bezfosfátových pracích prášků. Fosfátové prací prášky jsou sice levnější a kapánek lepší, ale jejím používáním se velmi znečišťuje životní prostředí. Vyhýbáme se prostředkům s nápisy: dezinfekční, baktericidní, antibakteriální, s aktivním chlórem.

2. Optimálním dávkováním prostředků. Čím měkčí voda, tím nižší dávka. V ČR je voda převážně měkká, proto stačí používat minimální dávky. Nadměrné množství prášku nevypere prádlo o nic lépe, ba naopak prádlo může zešednout. Prací prášek sypeme přímo do bubnu pračky.

3. Používáním mýdla. Mýdlo je ideálním mycím prostředkem. V přírodě se přirozeně rozkládá na látky v přírodě běžné. Je ideální pro ruční praní. Můžeme použít bambucké ořechy.

4. Používáním pracích prášků bez bělidel. Jsou obsaženy v pracích prášcích na bílé prádlo. Na barevné prádlo nejsou vhodné. U bílého prádla lze docílit zářivějšího efektu sušením na slunci.

5. Praním bez aviváže. Obtížně biologicky odbouratelná. Nezlepšuje praní. Znečišťuje vodu.

6. Používáním ekologicky šetrných prostředků. Musí splňovat všechny ekologické požadavky Takže… je to fajn

7. Nepoužívat chemické prostředky, ale domácí čistidla. prádlo: citron, voda, ocet, kyselina citrónová, sůl, olivový olej Nečistí sice úplně nejlépe, ale jsou nejvíce EKOLOGICKÉ

8. Na úklid používejte mikrovláknovou utěrku. Nejlepší a nejekologičtější úklid je s navlhčenou, řádně vyždímanou švédskou utěrkou, žádný prostředek (saponát). Lze ji použít na všechny povrchy. Mikrovlákno kupujeme kvalitní „ 70 na 30“. 70 % polyester (PES) 30% polyamid (PAD)

9. Vyhýbáním se kostkám do WC a osvěžovačům vzduchu. Pro vůni na WC můžeme používat vonné oleje atd.