ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Advertisements

Vedení elektrického proudu v látkách
Elektrický proud v kapalinách
Jak souvisí hmotnost s nábojem
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Technické využití elektrolýzy.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vedení elektrického proudu v kapalinách
REDOXNÍ DĚJ RZ
Vedení elektrického proudu v látkách II
Tato prezentace byla vytvořena
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Elektrochemické metody - elektrolýza SŠZePř Rožnov p. R PaedDr
Jak se kapalina stává elektricky vodivou
CZ.1.07/1.1.10/
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ59 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Elektrický proud v látkách
Redoxní děje Elektrolýza
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 8. Téma.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Elektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_10.
Elektrolýza VY_32_INOVACE_01 - OCH - ELEKTROLÝZA.
Elektrolýza
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Mgr. Andrea Cahelová Elektrické jevy
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_02 Tematická.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
pokračování Elektrolýza, články a akumulátory
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Elektrický proud v kapalinách a plynech
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_07  Název materiálu: Elektrický proud v kapalinách.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_ELEKTRICKÝ.
ELEKTROLÝZA.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH I.
Elektrolýza a její využití
Oxidačně redukční reakce
Elektrolýza Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Václav Opatrný. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Elektrolýza. KmTI KmTI.
PRŮMYSLOVÉ VYUŽITÍ ELEKTROCHEMIE
Ch_022_Elektolýza Ch_022_Chemické reakce_Elektolýza Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 8. Elektrický proud v kapalinách - elektrolyt, elektrolýza Název.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH. KAPALINY A IONTY Elektrolyty  Roztoky vedoucí elektrický proud Elektrolytická disociace  Rozpad částic na kationty.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. VY_32_INOVACE_ČJ.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektrický proud v kapalinách
Elektrický proud v kapalinách
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Vedení elektrického proudu v kapalině
Vodivost kapalin. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb volných částic s elektrickým nábojem. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb.
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
FARADAYOVY ZÁKONY ELEKTROLÝZY.
Elektrolýza.
Fyzika 2.D 13.hodina 01:22:33.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY

Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: III/2-15-12_ELEKTROLYTY Autor: Ing. Janyška Lubomír Tématický okruh: Elektrotechnologie Ročník: I. Datum tvorby: 1.12.2013 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír

ELEKTROLYT Elektrolyty jsou roztoky nebo taveniny, které vedou elektrický proud. Vznikají obvykle rozpuštěním iontových sloučenin v polárních rozpouštědlech. Podstata jejich vodivosti je jiná než u kovů. Kovové vodiče se průchodem elektrického proudu nemění a nazývají se vodiče první třídy. Elektrolyty se průchodem elektrického proudu rozkládají a nazývají se vodiče druhé třídy.

Mezi elektrolyty řadíme kyseliny, zásady a soli. V elektrolytech nepřenášejí proud elektrony jako u kovů, ale ionty. Ionty jsou proti elektronům větší, jejich pohyblivost je menší, takže vodivost je u elektrolytů nižší než u kovů. V kapalinách jsou nosičem náboje pohyblivé kladné a záporné ionty (kationty a anionty). Volné ionty vznikají elektrolytickou disociací - jedná se o rozpad rozpouštěné látky v rozpouštědle. Elektrolyty jsou tedy vodivé roztoky - (vodné roztoky solí, kyselin a zásad).

ELEKTRICKÝ PROUD V ELEKTROLYTECH Vložíme-li do elektrolytu elektrody připojené ke stejnosměrnému zdroji napětí - mezi elektrodami vznikne el. pole. Usměrněný pohyb iontů - kationty ke katodě ( - elektroda), anionty k anodě (+ elektroda). Platí všeobecná dohoda: směr proudu = směr pohybu + iontů. ZÁVISLOST PROUDU V ELEKTROLYTU NA NAPĚTÍ Do roztoku H2SO4 vložíme Pt elektrody: Trvalý proud vzniká až při určité hodnotě napětí - rozkladné napětí.

Graf závislosti el. proudu na el. napětí u elektrolytu: U =Ur + RI R … odpor elektrolytu (za stálé teploty konstanta)

ELEKTROLÝZA Látkové změny vyvolané průchodem proudu elektrolytem na elektrodách se nazývají elektrolýza. Na elektrodách odevzdávají ionty svůj náboj a mění se v elektricky neutrální atomy nebo molekuly, které se vylučují na povrchu elektrod nebo chemicky reagují s materiálem elektrody nebo elektrolytem. Příklad elektrolýzy: Elektrolyt: roztok CuSO4 Elektrody: Cu (anoda), C (katoda) kationty Cu2+ přijímají na katodě dva elektrony a vylučují se jako neutrální atomy mědi.

ELEKTROLÝZA Elektrolýza má rozsáhlé využití v praxi - galvanické pokovování, galvanické leptání, využívá se v elektrometalurgii (výroba hliníku elektrolýzou taveniny Al2O3, výroba sodíku elektrolýzou taveniny NaCl, …). Vylučování stříbra: Elektrolýza vody- rozklad na kyslík a vodík:

ELEKTROLYTY-ELEKTROLYTICKÉ KONDENZÁTORY Elektrolytický kondenzátor je tvořen malou hliníkovou nádobkou s elektrolytem (např. vodný roztok boraxu a kyseliny borité), do kterého je ponořena hliníková elektroda. Při výrobě se k této soustavě připojí zdroj napětí a elektrolýzou se na elektrodách vytvoří tenká vrstvička (asi 0,0001 mm) nevodivého oxidu hlinitého. Tím se dosáhne velké kapacity kondenzátoru i při jeho malých rozměrech.

AKUMULÁTOR Akumulátor - je zásobníkem elektrické energie. Energii mu dodává nabíjecí zdroj, usměrňovač, nabíječka. Základním konstrukčním prvkem jsou positivní a negativní desky spojované do sad a opatřené můstky a vývody. Jednotlivé desky opačné polarity jsou odděleny separátory. Pozitivní a negativní sada desek tvoří článek s jmenovitým napětím 2V.

Anotace: Tato prezentace slouží k výkladu vlastností elektrických materiálů. Žáci na základě studia stanoví vlastnosti a funkce součástek a komponent pro elektrotechniku. Použité zdroje: IŽO, TEKELY Elektrotechnické materiály pro SOU SNTL http://www.google.cz/search?q=nevlastn%C3%AD+polovodi%C4%8D&hl=cs&gbv=2&rlz=1R2WQIB_csCZ525&prmd=ivns&ei=cgI0U6m5FIjcsgakroHgBg&start=20&sa=N Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír