RENESANCE A HUMANISMUS - 4

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konstantin a Metoděj Jazykový přínos – písmo Seminární práce do předmětu Společensko – vědního semináře Eva Vítková Gymnázium Boskovice 2012.
Advertisements

Období raného novověku je vymezeno obdobím mezi 15. a 17. stoletím Objevení Ameriky - Kolumbus - Bahamy Změny politické (proměny absolutismu), společenské.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jiří z Poděbrad Název sady: Pozdní středověk a počátky.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_HV_16_SVO_Český.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_03_INOVACE_ 0606_Erben Téma: Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Literární v Ě DA MGR. MICHAL OBLOUK. -zkoumá krásnou literaturu, částečně i ústní lidovou slovesnost -jako soubor disciplín vznikla v 19. století, teoretické.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 16 – Renesance – Niccolo Machiavelli NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_84 Licence: CC BY-NC-SA 3.0 Jméno autora:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Poláček Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Jaro na statku FARMÁŘ A JEHO PRÁCE. Čtyři roční období.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Čechy po husitské revoluci Název sady: Pozdní středověk.
VY__III/2__INOVACE__04 Český jazyk PODSTATNÁ JMÉNA.
Co je renesance? Co znamená slovo renesance? Kde se zrodilo? Do jakého období spadá? Slovo pochází z italštiny a znamená „znovuzrození“ „obnovení“ Kolébkou.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
HUSITSTVÍ MISTR JAN HUS Krize středověké společnosti:
Jak se UČIT K MATURITĚ? Motivace, koncentrace, paměť.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Jednota bratrská Vytvořeno dne: Anotace:
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
POVĚST Žil skutečně rytíř Bruncvík?
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_16 Název Ota Pavel Téma hodiny Autoři druhé.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
TÉMA: JAROSLAV SEIFERT AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Učivo 4. ročníku oboru obchodník z ČJ 4. ročník
Pravoslavná církev Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
VY_32_INOVACE_D8.11 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
El Monasterio construido encima de un volcán
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Literatura doby husitské
Vznik česky psané literatury
TÉMA: GIOVANNI BOCCACCIO AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_13
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ÚZEMNÍ DIFERENCIACE ČEŠTINY
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV:VY_32_INOVACE_03_ČJ_03
Eucharistie Křesťanská svátost.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Víra, náboženství, církve, sekty (2) – Seznam
Tento materiál byl vytvořen  rámci projektu EU peníze školám
28. březen 1592 – 15. listopad 1670 Mgr. Hana Šenková
AUTOR: Kateřina Křížová
Májovci CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_06
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
AUTOR: Mgr. Alena Dulová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_02
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_12
Renesance a humanismus v Čechách
České národní obrození
Literatura období renesance
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 EU OP VK 01/11
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
VM byl ověřen v 8.B Název školy:
Renesance.
ŠABLONA 2/III Literární test pro 8. roč
Transkript prezentace:

RENESANCE A HUMANISMUS - 4 Česká literatura

Společensko - historické pozadí v českém prostředí se výrazně projevuje HUMANISMUS pronikání zastavilo husitské hnutí objevuje se málo originálních děl – spíše překlady či přepisy zahraničních děl, převládá NAUČNÁ LITERATURA ve druhé polovině 15. stol., projevují se dvě linie tvorby a to literatura psaná LATINSKY a v NÁRODNÍM JAZYCE spíše než FILOZOFICKÝ ráz humanismu – projevuje se jeho MRAVOUČNOST svůj výraz nachází v činnosti jednoty bratrské

Společensko - historické pozadí JEDNOTA BRATRSKÁ vznikla v Čechách v období husitských válek, těsně před nástupem Jiřího z Poděbrad na český trůn období, kdy radikální „táborské“ husitství bylo poraženo a umírněná církev podobojí vedená Janem Rokycanou hledala cestu kompromisu s katolickou církví ovlivněna učením Petra Chelčického, byla založena Řehořem v Kunvaldu v severovýchodních Čechách v roce 1457 stává se významnou v oblasti vzdělání (tiskárny, vydává kancionály KRALICKÁ BIBLE

Společensko - historické pozadí KRALICKÁ BIBLE 1579 – 1594 tvořena šesti svazky srozumitelný překlad z hebrejštiny kvalitní knihtisk i grafické zpracování po staletí vzorem spisovného jazyka společně s češtinou Daniela Adama z Veleslavína v době národního obrození

jediný skutečný český renesanční autor, píše česky ČESKÁ LITERATURA HYNEK Z PODĚBRAD (1452 - 1492) syn Jiřího z Poděbrad jediný skutečný český renesanční autor, píše česky vyrostl v tolerantní rodině kališnicko-katolických královských manželů byl třetím synem krále Jiřího z Poděbrad, jeho matkou byla druhá Jiřího manželka Johanna z Rožmitálu jako devatenáctiletý se Hynek oženil s kněžnou Kateřinou dcerou Viléma Saského jako člen poselstva krále Matyáše – Itálie – seznamuje se s díly italské renesance zprostředkoval českému čtenáři 10 novel Dekameronu odsuzován za údajně nemravné náměty

DEKAMERON ČESKÁ LITERATURA Neuberském sborníku. překlad 10 novel Boccacciova díla a jedna vlastní, které se dochovaly v Neuberském sborníku. je typickým příkladem poezie, ve které doznívá veršovnické umění doby předhusitské výběr ukazuje, že překladatel volil pro renesanci charakteristické příběhy, plné života a vtipu, který se nezastavuje ani před klérem ani před královským majestátem náměty jsou převážně milostné, nikoli však smutného ladění Hynek sympatizuje s chytrými ženami, je plný dvornosti a obdivu k půvabným paním je i plný husitského výsměchu ke zhýralým kněžím a mnichům, k živnostenskému pletichaření se svátostmi a plný opovržení ke kupčíkům, kteří se chtějí za své peníze dostat na nejvyšší stupeň společenského žebříčku