Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, 350 11 Cheb Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0290 Číslo a název klíčové aktivity: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04Kra_16 Název DUM: Voda Jméno autora: Mgr. Marta Králová Ročník: 1. Vzdělávací oblast: Potraviny a výživa Vzdělávací obor: Kuchař - číšník Klíčová slova: ostatní (nutné) živiny, význam, pitný režim Anotace: Prezentace je zaměřená na seznámení se základními pojmy ve výživě. Druh učebního materiálu: prezentace, pracovní list, test Očekávaný výstup: Žák vysvětlí význam vody pro člověka, popíše negativní důsledky nedodržování pitného režimu na zdraví člověka. Své znalosti ověří pomocí testem. Metodika učebního materiálu: prezentace - projekce
VODA
Potraviny a výživa Kuchař – číšník 1. ročník
Živiny: Bílkoviny Tuky základní (hlavní) živiny Sacharidy Vitamíny Minerální látky ostatní (nutné) živiny Voda
Význam: doprava látek v těle regulace tělesné teploty trávení (vylučování odpadních látek)
Sušina: potraviny zbavené vody (sušené, kandované ovoce, sušené vývary, směsi na výrobu pečiva,…)
Pitný režim Na, K,Cl – ovlivňují množství vody v těle cca 2-3 l/ den/ dospělá osoba až 60% dospělého člověka tvoří voda
Nedostatek/ onemocnění: bolesti hlavy, očí únava ledvinové kameny zácpa (trávící soustava)
Kontrolní otázky: Význam vody pro člověka Kolik tekutin by měl člověk vypít za den Jaká onemocnění hrozí člověku při nedodržování pitného režimu
Použitá literatura: Šebelová,M. Potraviny a výživa, učebnice pro odborná učiliště. Praha:PARTA, 2004. ISBN 80-7320-054-6 Autorem prezentace: Mgr. Marta Králová