6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ATMOSFÉRA.
Advertisements

Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
Atmosféra Země.
Abiotické podmínky života
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Atmosféra Země Název školy
Vrstvy atmosféry.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_180_Atmosféra AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Složky krajiny a životní prostředí
Abiotické faktory prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Atmosféra Země, Atmosférický tlak
Podmínky života na Zemi
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VZDUCH OBECNÁ CHEMIE VY_32_INOVACE_10 - VZDUCH.
Krajina a životní prostředí
Vzduch Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
ATMOSFÉRA.
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Atmosféra - Je vzdušný obal Země.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Název Atmosféra 1 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Atmosféra VY_32_INOVACE_00_ATMOSFÉRA autor: Helena Nováková
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
Atmosféra.
VZDUŠNÝ OCHRANNÝ OBAL ZEMĚ
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Atmosféra Adéla Hegarová.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhPlyny TémaAtmosféra.
Atmosféra Filip Bordovský.
Atmosféra Země a její složení
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Obr. 1 ATMOSFÉRA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
Vznik a vývoj atmosféry Země
VZDUCH Složení a význam © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK ŠKOLA: ZŠ A MŠ J. A. KOMENSKÉHO V NOVÉM STRAŠECÍ AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_ATMOSFÉRA ROČNÍK: 6. ročník.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
VY_32_INOVACE_Vac_I_14 Atmosféra Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země2 Ověření ve výuce:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 20 TEMA: Atmosféra – plynný obal Země.
Atmosféra.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák VZDUCH Víš, proč je vzduch nezbytný a důležitý pro život člověka? Víš, čemu.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Atmosféra tornádo bouřka led oblačnost.
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
Atmosféra Země.
Obr. 1 ATMOSFÉRA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
VY_32_INOVACE_ Atmosféra Autor Mgr. Renáta Hořejšková
ATMOSFÉRA atmosféra a její vlastnosti
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
ATMOSFÉRA.
Prezentace pro výuku zeměpisu 6. ročník dokončeno
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
ATMOSFÉRA.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_15_Atmosféra
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Transkript prezentace:

6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4 ZŠ a MŠ HEJNICE 2011 Martina Holoušová

z řečtiny „atmos“ = vzduch vzdušný, plynný obal země k zemi je připoután gravitační silou účastní se zemské rotace směs plynů = VZDUCH Obr. 1: Atmosféra

Složení vzduchu

Dusík - N2 plyn, kterého je ve vzduchu nejvíce do atmosféry proniká: - při vulkanické činnosti - dnes hlavně činností člověka (nedokonalé spalování kapalných paliv v dopravě)

Kyslík – O2 bezbarvý plyn pro život na Zemi nezbytný nejdůležitější plyn pro člověka a živočichy zdroj: fotosyntéza 2/3 vyprodukují suchozemské rostliny (hlavní podíl – tropické deštné lesy) 1/3 vyprodukují mořské rostliny

Ostatní plyny OZON – O3 modifikace kyslíku velký význam pro život na Zemi pohlcuje ultrafialové paprsky slunečního záření – nebezpečné pro živé organismy v atmosféře ve vyšších vrstvách DNES PROBLÉM: ozonu ubývá, ozonové díry

OXID UHLIČITÝ – CO2 významná složka vzduchu zastoupení je proměnlivé, přibližně 0,034% vznik: při spalovacích procesech do vzduchu se dostává: - sopečnou činností - dýcháním organismů velký klimatický význam - pohlcování a vyzařování dlouhovlnného záření - SKLENÍKOVÝ EFEKT

Obr. 2

VODNÍ PÁRA velký klimatický význam do vzduchu se dostává: - výparem z půdy, vodních ploch přenášena vzdušnými proudy jejich hromadění: - vznik oblaků, atmosférických srážek DALŠÍ VZÁCNÉ PLYNY argon, neon, helium, …

VÝZNAM ATMOSFÉRY umožňuje na Zemi život zabraňuje: - silnému slunečnímu záření - rychlému ochlazení zemského povrchu udržuje teplo na Zemi METEOROLOGIE = věda zabývající se atmosférou

Vrstvy atmosféry troposféra: - nejnižší vrstva atmosféry Obr. 3 troposféra: - nejnižší vrstva atmosféry - sahá od povrchu země až do 7 km v polárních oblastech a 17 km okolo rovníku - teplota troposféry klesá s nadmořskou výškou stratosféra: - sahá od konce troposféry, přibližně do 50 km - teplota vzrůstá s nadmořskou výškou. mezosféra: - sahá od konce stratosféry, přibližně do 80 až 85 km - teplota s nadmořskou výškou klesá termosféra: - sahá od konce mezosféry zhruba do vzdálenosti 640 km od povrchu - teplota stoupá s nadmořskou výškou exosféra: - sahá od konce termosféry zhruba do vzdálenosti 20 000-70 000 km od povrchu - teplota s nadmořskou výškou klesá.

Použité zdroje Obr. 1: Soubor:Meteotek08 atmosfera03.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-05-19]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Meteotek08_atmosfera03.jpg>. Obr. 2: Soubor:Schema sklenikovy efekt.gif. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-05-19]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Schema_sklenikovy_efekt.gif>. Obr. 3: Soubor:Atmosphere layers-cs.svg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-05-19]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Atmosphere_layers-cs.svg>.