Bezpečnost práce s počítačem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_20_16_antivirový program.
Advertisements

9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu.
Security Summit sál SŠZP Klatovy hlavní přednášející: Karel Rejthar Microsoft Certified Profesional ostatní přednášející: Michal Weber SŠZP.
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Školení pro uživatele portálu.
Majetkové pojištění jinak BEZPEČNÝ DOMOV Pojištění budov, bytů, chalup a domácností.
Warez scéna, crack. Warez, co to je? Warez je termín počítačového slangu označující autorská díla, se kterými je nakládáno nelegálně, zejména v rozporu.
Desatero on-line bezpečnosti Vypracoval: Mgr. Rostislav Jančar ZŠ Na Planině 1393, Praha 4.
Počítačové sítě 8. Využití sítí © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● sdílení v sítích.
VY_32_inovace_01_infpojmynet1_01 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: leden 2013 Předmět:Informační technologie Ročník:7. ročník Škola - adresa:Základní.
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 8 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Vkládání hypertextových odkazů Co se všechno naučíme??? Co je to hypertextový.
POČÍTAČOVÉ VIRY A ANTIVIROVÉ PROGRAMY. Viry a antivirové programy VIR program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele. pro množení se vkládá do.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc POČÍTAČOVÉ VIRY Co jsou počítačové viry a jak se proti nim bránit?
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Movie Maker uložení a sdílení filmů Co se všechno naučíme???
MATURITNÍ OTÁZKA Č.6 ORIENTACE V PRINCIPECH, MOŽNOSTECH A PRAKTICKÉM VYUŽITÍ POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ.
Informatika ZÁLOHOVÁNÍ Pro: ISŠ Semily Zpracoval: Vít Rutkovský Datum: 3.září 2012.
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_15. DEFINICE  Informační bezpečnost chápeme jako zodpovědnost za ochranu informací během jejich vzniku, zpracování,
Virová infiltrace 3 Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT3 Vytvořeno:3. 7.
Počítačové viry VY_32_INOVACE_10_10_Počítačové viry Šablona 32.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT. 2 Administrativní bezpečnost Režimová bezpečnost Ochrana spisové agendy Automatizované prostředky spisové.
Počitačová bezpečnost - je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených s používáním počítače).
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Informatika ročník ( volitelný předmět ) Název materiálu VY_32_INOVACE_09_Vyhledávání.
2. Ochrana statických dat ● Stupně ochrany dat ● Bezpečnostní logy ● Ochrana před fyzickým přístupem ● Ochrana před logickým přístupem ● Ochrana před zničením.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část 5 – souborové systémy
(Jak) chráníme svá zařízení?
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Informatika pro 5. ročník
Software počítače – opakování
Portál knihoven
TÉMA: Počítačové systémy
Práce s PC P1.B Vránek Michal.
Projekt 1 Databázové systémy I
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Správa paměti - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Aplikace Monitorovací systém
Informatika HARDWARE I. ISŠ SEMILY Zpracoval: Vít Rutkovský
ŘÁD POČÍTAČOVÉ UČEBNY VY_32_INOVACE_01
Prvky v síti Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Cesta k flexibilitě J.Skorkovský ESF MU
Aplikace Monitorovací systém
Bezpečnost práce s počítačem
INFORMATIKA – základní pojmy v informatice
Formální úprava rešerše
KYBERŠIKANA výukový materiál 4. základní školy – INFORMATIKA
Zlata Houšková, Vít Richter
Informační a komunikační technologie Informatika Operační systémy
Jednotná informační brána jako studnice informací pro lékaře
Pozn. Zaměřeno na práci v MS PowerPoint
Informatická školení F1 Office Pro Plus
2. cvičení Univerzitní WebNet
Základní komponenty počítače
Opakování učiva pro 9. ročník
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
PŘIHLAŠOVACÍ SYSTÉM CK KRISTOF
Tvorba webových stránek - úvod
Předmět: Informatika Ročník: VI. Tématický celek: Základy práce s PC
Vítá vás nový PowerPoint
Elektronická Spisová Služba
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Informatika Počítačové viry.
Opakování učiva pro 9. ročník
Transkript prezentace:

Bezpečnost práce s počítačem základní pojmy a zásady

Hlavní rizika poškození / ztráta dat zneužití dat / zneužití počítače

Poškození nebo ztráta dat Možné příčiny: porucha hardware („z toho počítače se nějak divně kouří“, „ještě včera ta fleška normálně fungovala“, …) vlastní omyl („jééééé, tohle jsem udělat nechtěl/a…“) zásah jiného uživatele („jsem myslel/a, že už to nepotřebuješ / že to máš uložené …“) útok zvenku („a to mi jako fakt nějakej virus / hacker vlez do počítače?“, „jaktože mám zašifrovaná všechna data?!?“)

Poškození nebo ztráta dat Obrana: pravidelně zálohovat důležitá data!!! kopírovat na vyměnitelná média (externí pevný disk, flashdisk, CD / DVD, on-line úložiště, …) zálohy uchovávat odděleně od počítače

Zneužití dat či počítače Možné příčiny: zásah jiného uživatele („kdo se mi hrabal v počítači, zatímco jsem byl/a na toaletě?“, …) útok zvenku („a to mi jako fakt nějakej virus / hacker vlezl do počítače?“)

Zneužití dat či počítače Obrana (riziko lze snížit, nikdy ne zcela vyloučit!!!): „zamykat“ počítač i při krátkodobé nepřítomnosti – klávesa  + L (lock) používat silná hesla (min. 8 znaků, nejlépe „nesmyslné“ kombinace malých a velkých písmen, číslic a speciálních znaků), samozřejmě si je pamatovat a nikam si je nepsat ;-) pro inspiraci: „dovolená 2010 v Chorvatsku u Makarské byla skvělá“ – heslo d10vChuMbs

Zneužití dat či počítače Obrana (riziko lze snížit, nikdy ne zcela vyloučit!!!): používat aktualizovaný antivirový program (Microsoft Security Essentials, Avira, Avast, AVG, Norton Antivirus, ESET NOD 32, …) pravidelně aktualizovat systém (Windows) u legálně pořízeného nezastaralého systému se tak děje automaticky – aktualizace nevypínat! používat firewall hlídá a povoluje či zakazuje komunikaci různých programů v PC s Internetem

Zneužití dat či počítače Obrana (riziko lze snížit, nikdy ne zcela vyloučit!!!): nenavštěvovat rizikové webové stránky (pornografie, nelegální software, ale i „celebrity“, …) kontrolovat adresy stránek, kam se zadávají citlivé údaje (měly by začínat https) neposílat v mailech důvěrné informace (přihlašovací údaje, hesla, …) neotvírat podezřelé přílohy v mailech neklikat na odkazy v podezřelých mailech