Výukový materiál VY_52_INOVACE_31_ Tuky Název materiálu (téma): Tuky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál VY_52_INOVACE_22_ Nukleové kyseliny
Advertisements

TUKY (LIPIDY).
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
TUKY (LIPIDY).
Výukový materiál VY_52_INOVACE_24_ Bílkoviny
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_32_ opakování_květenství
Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_ Bílkoviny-vlastnosti
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_15_ opakování: květ
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Výukový materiál VY_52_INOVACE_16_ Halogenderiváty
Autor: Mgr. Marcela Holubová
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Výukový materiál VY_52_INOVACE_17_HMYZ-V DOMÁCNOSTI
Výukový materiál VY_52_INOVACE_20_ Organické kyseliny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Sada:Český jazyk,1. stupeň Autor: Mgr. Marcela Holubová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál VY_52_INOVACE_04_ Organické látky
Autor: Mgr. Marcela Holubová
Mgr. Jiří Olexa, 21. listopadu 2012, 8
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: PÍCNINY
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Výukový materiál VY_52_INOVACE_15_HMYZ_VE_VODE_A_V_BLIZKOSTI_VOD
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: VÝVOJ ZEMĚ
Výukový materiál VY_52_INOVACE_22_ Nukleové kyseliny
Sada:Přírodopis,2. stupeň
Anotace: LASICOVITÍ (práce s interaktivní tabulí, pracovní list)
Výukový materiál VY_52_INOVACE_10_ BENZIN
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Výukový materiál VY_52_INOVACE_13_HMYZ_NA_POLI_V_PUDE
VY_52_INOVACE_28_OPAKOVANI_ROSTLINY-OBRÁZKY
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Výukový materiál VY_52_INOVACE_16_HMYZ-V LESE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Výukový materiál VY_52_INOVACE_20_ Poznavacka_vejcorodi_hmyzozravci
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Výukový materiál VY_52_INOVACE_21_ Poznavacka_ryby
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Anotace: LETOUNI (práce s interaktivní tabulí, pracovní list)
Transkript prezentace:

Výukový materiál VY_52_INOVACE_31_ Tuky Název materiálu (téma): Tuky Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj 538 43 Třemošnice, Internátní 217; IČ: 70989176, tel: 469 661 719, emaiI: zskola@tremosnice.cz, www.zs-tremosnice.cz Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.2459 Název: Škola pro každého – kvalita a efektivnost ve využití lidských zdrojů Výukový materiál VY_52_INOVACE_31_ Tuky Název materiálu (téma): Tuky Sada:Chemie,2. stupeň Autor:Ing. Luděk Škrovánek Anotace: Tuky (práce s interaktivní tabulí, pracovní list) © Výukový materiál je majetkem ZŠ Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj, 2012

TUKY (LIPIDY) Chemickým složením jsou tuky směsi esterů glycerolu a mastných kyselin: Napiš vzorce: glycerol kyselina stearová kyselina palmitová kyselina olejová

TUKY (LIPIDY) Rovnice esterifikace: glycerol + kys. stearová  ester (tuk) + voda C3H5(OH)3 + C17H35COOH  doplňte glycerol + kyselina olejová  doplňte

TUKY (LIPIDY) tuhé tuky nazýváme sádla = estery kyseliny stearové a palmitoví, např. lůj, sádlo, máslo kapalné nazýváme oleje – estery kyseliny olejové Vlastnosti tuků: nerozpustné ve vodě, rozpouštějí se v organických rozpouštědlech (benzín, aceton, líh)

TUKY (LIPIDY) ROSTLINNÉ OLEJE dělíme podle jejich chování na vzduchu: NETUHNOUCÍ OLEJE (NEVYSYCHAVÉ) - olivový, podzemnicový, ricínový - kapalné a časem žluknou SLABĚ VYSYCHAVÉ – mandlový, řepkový olej

TUKY (LIPIDY) 3. POLOVYSYCHAVÉ OLEJE – na vzduchu jsou polotuhé – bavlníkový olej, slunečnicový, makový 4. TUHNOUCÍ OLEJE (VYSYCHAVÉ) - tuhnutí je způsobeno polymerací - ořechový, konopný olej

TUKY (LIPIDY) oleje se ze semen získávají lisováním za studena (pokrmové oleje) nebo za tepla (technické oleje) dále se rafinují (čistí a upravují) FERMEŽ – technický olej, na vzduchu vysychá a tuhne, vhodný k nátěru a ošetření dřeva Lněný olej – např. k výrobě linolea

TUKY (LIPIDY) ŽIVOČIŠNÉ OLEJE jsou z ryb nebo mořských savců bohaté na stearin (lůj, kostní tuk, sádlo)