Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/34.0963 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu VY_32_INOVACE_OdP_S2_01 Popis výukového materiálu Název: OBLASTI OBCHODNÍ POLITIKY - Autor: Bc. Pavel Lang Datum: 27.12.2013 Obor: a) 65-41-L/01 Gastronomie (nástavbové studium) b) 65-41-L/01 Gastronomie Ročník: a) - 1. ročník a b) - 4. ročník Předmět: Cestovní ruch, Hotelový provoz Anotace výukového materiálu 1. Materiál je určen pro výuku předmětu Cestovní ruch a Hotelový provoz a je v souladu s ŠVP 2. Materiál je prezentován žákům prostřednictvím ICT s výkladem a doplněním při současném použití učebnice Cestovní ruch pro střední školy a pro veřejnost – D. Drobná a E. Morávková, nakl. Fortuna Praha 2004 Součástí materiálu je krátký test s označením odpovědí. Další formou zpětné vazby je test jako souhrn několika realizovaných materiálů. Pro výuku je použit - PC s dataprojektorem - interaktivní tabule - interaktivní dataprojektor
PROBLÉMY, SE KTERÝMI SE POTÝKAJÍ MANAŽEŘI PODNIKŮ Skupina Problémová oblast Sebeuspokojení zejména u vyšších manažerů Nízká iniciativa pracovníků Vysoká fluktuace ve srovnání s průměrem Pracovníci a sociální klima Nedostatek podnětů ke zvyšování kvalifikace Vysoký podíl přesčasové práce Nekázeň, nedbalost a lajdáctví Neznalost perspektiv jednotlivce v podniku
PROBLÉMY, SE KTERÝMI SE POTÝKAJÍ MANAŽEŘI PODNIKŮ Skupina Problémová oblast Nedostatečná údržba, nesystematické opravy Zastaralé zařízení Složitá manipulace s materiálem, zbožím a potravinami Pracovní prostředí Vysoká spotřeba surovin, materiálu, paliv, energie Výpadky, poruchy, havárie, storna Hlučnost, prašnost, osvětlení, barevná úprava, větrání, vlhkost, teplota, zakouřené prostředí
PROBLÉMY, SE KTERÝMI SE POTÝKAJÍ MANAŽEŘI PODNIKŮ Skupina Problémová oblast Nesoulad výrobního programu a výrobního profilu Koncepční nevyjasněnosti výrobního programu Nízká jakost a technická úroveň výrobků, nízká úroveň kvality poskytovaných služeb Výrobní program Dlouhé inovační cykly Nevyhovující inventář pro poskytování služeb Nedostatečný servis, jeho kapacita a kvalita Ztráty při skladování, expedici a dopravě
PROBLÉMY, SE KTERÝMI SE POTÝKAJÍ MANAŽEŘI PODNIKŮ Skupina Problémová oblast Nepřesné plány, strategie, marketing, koordinace Pozdní technická příprava výroby Zastaralá technologie, nepřesné normy a pracovní manuály Pracovní proces Málo účinné operativní řízení, nepružnost Nízká produktivita v pomocných činnostech Nedostatečná informovanost zaměstnanců
PROBLÉMY, SE KTERÝMI SE POTÝKAJÍ MANAŽEŘI PODNIKŮ Skupina Problémová oblast Chyby v jednání s lidmi Neefektivní přístup ke kritice a sebekritice Nekoncepčnost, opožděné řešení problémů Top management Nízká náročnost Nedůslednost Neúčinný styl práce Nevýrazný osobní příklad
Výstupy -TEST Popište problémové oblasti v rámci výrobního programu hotelu 2. Popište problémové oblasti pracovního procesu Popište negativa činnosti top managementu