Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012
Složení potravin živiny voda balastní látky (podporují trávení – vláknina) povzbuzující látky (éterické oleje, kyseliny, alkaloidy – v pochutinách – kofein, nikotin) potravinové přísady (barviva, aromata, zahušťovací prostředky, konzervační látky)
Rozdělení živin podle uplatnění v organismu Energetické: dodávají tělu energii k udržení tělesných procesů, k růstu, obnově tkání a k činnosti organismu dodávají energii sacharidy, tuky, bílkoviny
Rozdělení živin podle uplatnění v organismu Stavební: v organismu jsou využívány při stavbě a obnově všech tkání a tělesných tekutin bílkoviny, minerální látky
Rozdělení živin podle uplatnění v organismu Ochranné: zvyšují odolnost vůči nemocem člověk je potřebuje v nepatrných dávkách jsou nenahraditelné vitamíny, enzymy, stopové prvky
Rozdělení živin podle významu ve stravě člověka Základní: mají výživovou funkci jsou zdrojem energie řadíme sem bílkoviny, tuky, sacharidy
Rozdělení živin podle významu ve stravě člověka Živiny nezbytné: zajišťují správnou funkci jednotlivých orgánů i celého organismu mají ochrannou funkci řadíme sem minerální látky, vitamíny, vodu
Úkol: Najděte na internetových stránkách potravinové přísady. Zjistěte, jak jsou potravinové přísady označeny na obalech potravin. Mohou být potravinové přísady zdraví škodlivé?
Použité zdroje ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN 80-7320-010-4. www.office.microsoft.com