Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Advertisements

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tato prezentace byla vytvořena
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH02/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: CHEMICKÉ LÁTKY A JEJICH.
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrický proud.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_46.
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Chemická vazba.
Ionty.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_128_Atom AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Částice látek Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
STAVBA LÁTEK Chemie 8. ročník
Elektrické vlastnosti látek
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F18/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Atom aneb co o něm už vím.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_STAVBA.
Ionty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 02.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_129_Prvek AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 16.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Nejedlá Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Stavba látek.
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu a procvičení učiva o atomu. Zabývá se složením.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Model atomu.
IONTY Co jsou ionty Co je elektronegativita a jak souvisí s ionty
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Stavba atomu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Stavba atomu VY_32_INOVACE_12_227
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Stavba atomu.
Základní pojmy fyziky atomu
Elektrické vlastnosti látek
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
CHEMIE - Stavba atomu Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Základní škola Unhošť Projekt MŠMT ČR EU peníze školám Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.2905 Název projektu školy Cesta k úspěchu na Základní škole Unhošť Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Identifikátor VY_32_INOVACE_18B_Ho Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Chemie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Petra Holubová

Tematická oblast, téma: Elektronový obal a jeho změny v chemických reakcích Klíčová slova: elektronový obal, jádro, atom, elektron, proton Jazyk: český Ročník:8. Anotace:Výklad, upevnění učiva

Atom Atom se skládá z jádra (zde jsou umístěny protony a neutrony) a elektronového obalu (zde jsou umístěny elektrony. Elektrony mají záporný elektrický náboj Protony mají kladný elektrický náboj Protony jsou bez elektrického náboje

Elektronový obal Elektronový obal obklopuje jádro atomu a tvoří většinu prostoru atomu. Elektronový obal je tvořen pouze elektrony a proto má záporný elektrický náboj, který je v atomu neutralizovaný kladným nábojem jádra atomu. Proto je atom jako celek elektricky neutrální.

Zjednodušený model atomu Atom Helia – 2He 2 elektrony 2 protony 2 neutrony

Kationty, anionty U kladně nabitých iontů je počet elektronů v elektronovém obalu menší – těmto iontům se říká ANIONTY U záporně nabitých iontů je počet elektronů v obalu větší – těmto iontům se říká KATIONTY

Valenční elektrony Elektrony nacházející se ve vnější slupce elektronového obalu se označují jako valenční. Valenční elektrony jsou významné pro chemické vazby a jsou odpovědné za chemické vlastnosti atomu (nebo molekuly). Jejich počet ve valenční vrstvě odpovídá protonovému číslu příslušného prvku prvku.

Oxidačně – redoxní reakce Částice, která se přenáší je elektron. oxidace - částice odevzdává elektrony, zvyšuje se její kladné oxidační číslo Fe – 3e- = Fe3+ redukce - částice přijímá elektrony, snižuje se její kladné oxidační číslo O + 2e- = O2-

Zdroje Elektronový obal. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-28]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektronov%C3%BD_obal Chemické citace. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-29]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Chemick%C3%A1_reakce

Valenční vrstva. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online] Valenční vrstva. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-29]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Valen%C4%8Dn%C3%A D_vrstva