Suroviny pro cukráře I. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Trávící soustava trávení, živiny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Vitamíny.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Složení potravin Potraviny jsou tvořeny souborem látek - živin, které uspokojují potřeby lidského organizmu. Z tohoto hlediska rozdělujeme živiny na základní.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO5 Název školy SPŠ.
Potrava
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Suroviny pro cukráře II. ročník
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Potraviny rostlinného původu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Suroviny pro cukráře I. ročník
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Suroviny pro cukráře I. ročník
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Suroviny pro cukráře I. ročník
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Suroviny pro cukráře I. ročník VY_32_INOVACE_16-1-06-Vitamíny Autor: Gražyna Salamonová, Mgr. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Anotace Součástí prezentace je Pracovní list, zaměřený na téma Vitamíny, které jsou součástí základních živin. Pomáhá rozvíjet klíčové kompetence žáka. Můžou ho využívat žáci oboru Cukrář, Kuchař, Číšník, Prodavač, Pekař v předmětech Suroviny, Potraviny a výživa, Zbožíznalství. PowerPoint se může použít jako učební materiál pro opakování nebo k samostudiu. Součásti je pracovní list

Doplňující látky Vitamíny

Vitamíny jsou organické chemické látky nezbytné pro růst, zdraví a správný metabolismus vyskytují se v živočišných a rostlinných potravinách, hlavně čerstvých organizmus si je nedovede sám vytvořit (kromě vitamínu D a K) proto je musí přijímat z potravy přijímáme je jako hotové vitamíny jiné ve formě provitamínu, které se v těle přemění na vitamín např.: provitamín karoten se přemění na vitamín A

Význam vitamínu pro organizmus podílejí se metabolismu živin → přeměňují bílkoviny, tuky a sacharidy na energii jsou nezbytné pro růst, a obnovu tkání svalové hmoty kostní hmoty dobrého vidění krevní srážlivosti dobrého vývoje CNS

pokračování posilují imunitní systém zpomalují projevy stárnutí nemají žádnou energetickou hodnotu účinek vitamínu je specifický, to znamená, že nedostatek jednoho druhu vitamínu nemůže být nahrazen vitamínem jiným lidské tělo si ukládá vitamíny do zásoby jen částečně, proto je musíme tělu neustále dodávat.

Nedostatek vitamínů způsobuje: avitaminózy – nejznámější jsou křivice, kurděje, šeroslepost, nervové, srdeční, svalové, kožní poruchy, únavu, nechutenství……….

Avitaminóza úplný nedostatek některého vitamínu může být příčinou řady onemocnění

Hypovitaminóza částečný nedostatek některého vitamínu projevuje se různými příznaky: celková slabost, bolesti v různých částech těla, snížení odolnosti proti nakažlivým chorobám, snížení výkonnosti.

Hypervitaminóza je nadbytek některých vitamínů při vyváženém stravování hypervitaminóza nevzniká, vyskytuje se při nadměrném doplňování stravy syntetickými vitamíny.

Vitamín C je velmi nestálý při kuchyňské úpravě se ho poměrně mnoho vyloučí do vody proto je důležité zařadit do jídelníčku čerstvé ovoce a zeleninu nedostatek vitamínu C se projevuje: zvýšenou krvácivostí dásní špatným hojením ran snadnou lámavostí kostí

Denní dávka vitamínu se zvyšuje: u dětí žen v době těhotenství a kojení při horečnatých onemocněních při onemocnění trávicího ústrojí

Vitamíny se ničí: teplem oxidací konzervováním vyluhováním nesprávným a dlouhým skladováním.

Obohacování potravin - fortifikace je obohacování potravin vitamíny, minerálními látkami a přirozenými látkami fortifikaci zlepšujeme výživnou hodnotu potravin např.: do tuků a olejů přidáváme vitamíny rozpustné v tucích A, D, E, K, nápoje, ovocné výrobky → vitamín C, do bílého pečiva B1 a B2.

Vitamíny rozpustné v tucích Vitamín A Zdroj - žloutky, máslo, rybí játra, barevnou zeleninu a ovoce, mléko a mléčné výrobky. Nedostatek - zpomalení růstu, šeroslepost, vysychání kůže a sliznice.

Vitamíny rozpustné v tucích Vitamín D Zdroj - rybí tuk, ozářením pokožky slunečním zářením, máslo a vnitřnosti, vejce Nedostatek - poruchy růstu a deformace kostí, poruchy trávení, podává se hlavně kojencům.

Vitamíny rozpustné v tucích Vitamín E Zdroj - rostlinné oleje, obilné klíčky, žloutky, v mase (zejména v játrech). Nedostatek - poruchy rozmnožovacích funkcí a vývoje plodu, k nervovým poruchám, k poruchám krvetvorby.

Vitamíny rozpustné v tucích Vitamín K Zdroj – v zelené zelenině, brambory, květák, hrášek Nedostatek – sklon ke krvácení.

Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamíny skupiny B Zdroj - kvasnice, obiloviny, maso, mléko, vejce, játra, houby, pšeničné klíčky, sója, bramborách, listová zelenina, žloutky, droždí, ledviny Nedostatek - únava, bolesti svalů, hlavy, nechutenství, křeče, bolesti v končetinách, záněty dutiny ústní, rtů, ovlivňuje funkci štitné žlázy.

Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamíny PP Zdroj - maso, játra, kvasnice, vnitřnosti, luštěniny, ořechy, semena, ryby, rajčata. Nedostatek - změny na kůži, průjmy, psychické změny.

Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamíny C Zdroj - čerstvé ovoce, zelenina, šípky, černý rybíz, lesní jahody Nedostatek - krvácení dásní, únava, nechutenství, snížená výkonnost a odolnost, špatná hojitelnost ran a snadná lámavost kostí

Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamíny H Zdroj - kvasnice, med, maso, žloutky, obilné klíčky. Nedostatek - zástava růstu, vypadávání vlasů.

POUŽITÁ LITERATURA Bláha, L., Šrek, F., Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka, INFORMATORIUM, spol. s r. o., Praha ISBN 80-85427-86-9 Kružliak,P., Schaller, R., Forró, A., Potraviny a nápoje učebnice pro kuchaře a číšníky. IQ147, spol. s r. o., Praha ISBN 80-7032-722-7 http://www.celostnimedicina.cz/co-to-jsou-vitaminy-a-jaka-je-jejich-funkce.htm obrázky Mléčné výrobky google [online]. [cit. 31.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.bluejacketdairy.com/cheeseandmilk.jpg Žloutek google [online]. [cit. 31.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.apetitonline.cz/images/articles/tips/3243.jpg Ovoce zelenina google [online]. [cit. 31.1.2013]. Dostupný na WWW: http://static.medixa.prod.fishcms.cz/media/image/2-ovoce-zelenina-a-vitaminy.jpg Rybí tuk – google [online]. [cit. 31.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.zenyprozeny.cz/data/img1/obr-clanky/clanek-velky/fish-oil1107.jpg Slunce - g [online]. [cit. 31.1.2013]. Dostupný na WWW: http://img.ulekare.cz/dbpic/slunce_zlute-f526_290 Vejce celá - google [online]. [cit. 31.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.bbcgoodfood.com/content/knowhow/glossary/egg/image.jpg Máslo google [online]. [cit. 31.1.2013]. Dostupný na WWW: http://2.bp.blogspot.com/-puKqxaartFE/T7l_UHGLGWI/AAAAAAAAFQ0/nZqj-vzylpU/s1600/butter-big.jpg Rostlinné oleje google [online]. [cit. 31.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.viscojis.cz/teens/images/stories/pohyb/rostlinne%20tuky%20a%20oleje.jpg Obilné klíčky google [online]. [cit. 31.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.zdravenka.cz/fotky9714/fotos/gen320/gen__vyr_2226Klicky-obilne-triticale-250-g.jpg Maso google [online]. [cit. 31.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.burtfamilybutchers.co.uk/catering_butcher_meats.php Játra Wikimedia [online]. 2011 [cit. 2013-07-02]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/64/Leber_Schaf.jpg/240px-Leber_Schaf.jpg Zelená zelenina google [online]. [cit. 31.1.2013]. Dostupný na WWW: http://wl.static.fotolia.com/jpg/00/10/02/91/400_F_10029126_Y4mXEdfZPZS6MH41lQSi4jqVJOnDnh3C.jpg Brambory google [online]. [cit. 31.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.nakupdomu.cz/editor/image/eshop_products/image_l_5647.jpg Květák google [online]. [cit. 31.1.2013]. Dostupný na WWW: http://urbanacres.files.wordpress.com/2011/02/cauliflower.jpg Hrášek google [online]. [cit. 31.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.faithful-to-nature.co.za/natural-organic-blog/wp-content/uploads/2012/10/peas.jpg