Zdravotnický management

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hodnotový management Teorie rozhodování
Advertisements

Vlivy vnějšího a vnitřního prostředí
PLÁNOVÁNÍ A STRATEGIE Management a marketing
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Úvodní setkání Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.
Procesní řízení realizace projektů (praxe)
Úvod do managementu 1. seminář
Organizační chování Harmonogram cvičeních Podmínky pro zápočet Informační zdroje.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Environmentální výchova a
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
Harmonogram cvičeních Podmínky pro zápočet Informační zdroje
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Řešení informační bezpečnosti v malých a středních firmách Pavel Šnajdr – Informační management 2 Diplomová práce.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Globální retailing v Evropě
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
ÚVOD, MANAGEMENT, STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ
Dobré odpoledne.
Globální retailing v Evropě
MPO Konzultace: po 16,00 – 17,00 č.dv. B 427 a
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2012.
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Katedra Řízení Podniku Řízení Lidských Zdrojů
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
Moderní personalistika I. BLOK
Název předmětu: MANAGEMENT 1, ZÁKLADY MANAGEMENTU (BKH_MAN1, BKH_ZMAN) Rozsah: 12 hodin přímé výuky Způsob ukončení: Ústní zkouška s testem Sledování průběžného.
Název předmětu: MANAGEMENT 1 (BKH_MAN1) Rozsah: 12 hodin přímé výuky za semestr Způsob ukončení: Ústní zkouška s testem Sledování průběžného studia: Autokorekční.
Firemní bankovnictví Corporate Banking
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
PÉČE O PRACOVNÍKY.
N_MaEk Manažerská ekonomika 12. cvičení Cizoměnové operace (finanční deriváty – forwardy, futures, opce) léto 2014 Skupiny: N_MaEk/R3PH.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2013.
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Název předmětu: ZÁKLADY MANAGEMENTU (BPH_ZMAN) Rozsah: 2/1 přímé výuky týdně Způsob ukončení: Ústní zkouška s testem Sledování průběžného studia: Autokorekční.
Název předmětu: ZÁKLADY MANAGEMENTU (BPH_ZMAN) Rozsah: 2/1 přímé výuky týdně Způsob ukončení: Ústní zkouška s testem Sledování průběžného studia: Autokorekční.
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
Základy managementu Ing. Alena Šafrová Drášilová
Katedra managementu ŘÍZENÍ INOVACÍ A ZMĚN Ing. Patricia Jakešová
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Management v NO Význam pojmu management: řízení (označení funkce) řídící pracovníci vědní disciplína, předmět studia.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Mezinárodní management doc. Ing. Petr Pirožek, Ph.D. Ing. Sylva Talpová, Ph.D, Ing. Alena Šafrová,Ph.D Ing. Pavla Odehnalová, Ph.D
1 Architektura IS podporující manažerské řízení 9. MEZINÁRODNÍ KONFERENCE O INFORMATICKÉ PODPOŘE PERSONÁLNÍCH PROCESŮ V OZBROJENÝCH SILÁCH A STÁTNÍ SPRÁVĚ.
Katedra managementu ŘÍZENÍ OBCHODU – SEMINÁRNÍ PRÁCE Nesplněná docházka Ing. Patricia Jakešová
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
PS 2015/16 Název předmětu: MANAGEMENT 1 (BPH_MAN1) Rozsah: 2/2 přímé výuky týdně Způsob ukončení: Ústní zkouška s testem Sledování průběžného studia: Autokorekční.
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Seminární práce – splněná docházka
Zdravotnický management
PROJEKTOVÝ MANAGEMENT VE SPORTU
Informační modelování budov (BIM)
Zdravotnický management
BLEP061p Řízení ekonom. a právo
ZÁKLADNÍ INFORMACE Název předmětu: MANAGEMENT (PHMANA)
Aplikace managementu ve sportovním klubu (min
HARMONOGRAM PŘEDNÁŠEK 20011/12
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016.
Zdravotnický management
Mezinárodní management
Informační modelování budov (BIM)
Transkript prezentace:

Zdravotnický management doc. Ing. Petr Pirožek, Ph.D. ESF MU Lipova 41a, místnost č. 630 Výuka pondělí / 14 dní od 15:00 do 16:30 Konzultace pondělí 10:00 – 11:30 Úterý 14:00 – 16:00 Kontakt: Tel.: 549 49 4783 Email: pirozek@econ.muni.cz

Představení Cílem předmětu je seznámit posluchače se základními pojetím manažerské teorie, která je aplikovaná do oblasti zdravotnických služeb. Absolvent předmětu získá základní přehled o současné manažerské teorii s aplikací do oblasti managementu zdravotnických služeb. Na základě dosažených poznatků bude schopen porozumět standardní manažerské komunikaci, pohybovat se v hierarchii organizačního uspořádání zdravotnického zařízení a koordinovat činnosti pracovníků z pozice střední úrovně managementu. Aplikací znalostí bude aktivně přispívat k naplňování zvolené strategie zdravotnického zařízení.

Termíny cvičení Termíny: 20.9. 2010 Představení, organizace a náplň cvičení, požadavky na z/zk 4.10. 2010 Management, vymezení pojmů, aplikace do zdravotnictví 18.10. 2010 Prostředí managementu, popis prostředí, aplikace na zdravotnictví, zdravotnická politika, financování, aktéři prostředí

Termíny cvičení 1.11. 2010 Organizování – popis organizace zdravotnických prostředí 15.11. 2010 Rozhodování – aplikace rozhodovacího procesu do prostředí zdravotnických zařízení 29.11.2010 Ovlivňování – motivace a vedení lidských zdrojů ve zdravotnictví 13.12.2010 Správa a management zdravotnických zařízení – závěry

Průběh cvičení Aktivní prezentace vybrané problematiky ve skupině. Skupina po 2 studentech 3 prezentace za cvičení na stanovené téma Diskuse ke prezentacím Účast povinná, možnost 1 omluvy Povinnost alespoň dvou aktivních prezentací za semestr

Zakončení Zakončení cvičení je spojeno s požadavkem na: Vypracování Aktivní prezentaci Diskusi k tématům alespoň ke 2 tématům dle přiložené nabídky. Zkouška – způsob projednán s prof. Blažkem viz. přednášky

Témata management Vymezení pojmu management, aplikace na zdravotnický management Manažerská práce – vymezení, pojetí ve zdravotnictví Přístupy a školy manažerské teorie v aplikaci na zdravotnický management. Případně možné související téma.

Témata prostředí Popis prostředí zdravotnických zařízení – vnější vnitřní – význam jednotlivých faktorů Zdravotnická politika – tvorba, aplikace, příležitosti a ohrožení; komparace se světem Aktéři vystupující ve zdravotnictví, prostředí a alokace finančních zdrojů. Požadavky s tím spojené na management.

Témata organizování Organizování zdravotní péče v ČR. Požadavek na síť zdravotnických zařízení. Vnější organizace zdravotnictví Organizační struktury zdravotnických organizací. Použití v ČR, komparace se světem (Evropa, USA, Austrálie/NZ). Centralizace a decentralizace managementu ve zdravotnickém zařízení, kompetence, úrovně a rozpětí managementu zdravotnického zařízení.

Témata rozhodování Podstata rozhodování v managementu zdravotnictví, problém a způsoby rozhodování. Rozhodování za jistoty, rizika a nejistoty. Aplikace na zdravotnictví. Kroky rozhodovacího procesu manažera. Aplikace – příklady ze zdravotnictví.

Témata ovlivňování Lidské zdroje ve zdravotnictví. Problematika komunikace a kontroly. Význam motivace a vedení v managementu zdravotnických zařízení. Motivační teorie a jejich aplikace na management zdravotnictví Teorie vedení v managementu zdravotnictví – aplikace.

Téma správa a management Správa zdravotnických zařízení. Právní formy a s tím spojené modely správy zdravotnických zařízení. Aplikace na ČR. Systém managementu a správy v ČR a ve světě. Vymezení základních přístupů z pohledu Evropy, USA, a Australie/NZ Budoucnost správy a řízení zdravotnictví v kontextu omezené alokace finančních zdrojů. Dopady a možná východiska.

Zakončení Odevzdání prezentací do odevzdávárny předmětu v ISu MU. Termíny a způsob zkoušky budou projednány na posledním cvičení.

Literatura Donelly, J.H. – Gibson, J.L. – Ivancevich, J.M.: Management, Grada, Praha, 1997. Kaluzny, A.D. – Shortell, M.S.: Health Care Management: Organization Design and Behavior, Delmar Publishers Inc. 1993. Koontz, H. – Weihrich, H.: Management, East Publishing, Praha, 1998. Magretta, J.:Co je to management, Management Press, Praha, 2004. Taylor, J.R. – Taylor, B.S.: The AUPHA Manual of Health Services Management, Aspen Publishers Inc. 1994. Další bude doplněna.