PRŮMYSLOVĚ-PRÁVNÍ STRATEGIE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ústav fyzikální biologie TRANSFER TECHNOLOGIÍ A OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ Nové Hrady, ©
Seminář Inovační potenciál ČR a programy EUREKA a Eurostars Evropský patent – aktuální vývoj ochrany Mgr. Petr Novotný 11. září 2013.
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
I. Právní rámec smluvního výzkumu a výzkumu na zakázku
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Spolupráce univerzit s aplikačními partnery (nejen). Eva Janouškovcová
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
EU a Rusko – konkurence či strategické partnerství?
P12 Mezinárodní marketing Celosvětová proces internacionalizace - významný faktor rozvoje mezinárodního marketingu. Využívání mezinárodního marketingu.
Ing. Dana Kreizlová patentový a známkový zástupce Od tvorby k využití Název projektu: Rozvoj CTT na UTB ve Zlíně Registrační číslo projektu: CZ.1.05./3.1.00/
VaV pro praxi: ochrana výsledků VaV, licencování patentů a know-how a podpora spolupráce s průmyslem, komunikace výsledků VaV a motivace k zapojení do.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Nehmotné statky a průmyslová práva: jejich ochrana, oceňování a komerční využití European Commission Enterprise and Industry.
Úřad Průmyslového Vlastnictví Česká republika Úřad Průmyslového Vlastnictví Česká republika Několik poznámek k ochraně technických.
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
FIT ČVUT v Praze Právo a informatika Mgr. František Šejnost
Strategické plánování při zakládání spin-off
Sektorové dohody Ing. Zdeněk Liška generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy České republiky.
PATENTY, PATENTOVÉ DATABÁZE, SPOLUPRÁCE S PRŮMYSLEM Synergie, Pavlov Kamil Mareš.
Právo průmyslového vlastnictví
ÚřadPrůmyslovéhoVlastnictví Česká republikaČeská republika Josef Kratochvíl Úřad průmyslového vlastnictví a podpora mezinárodní konkurenceschopnosti.
Evropská výstavy patentů a vynálezů Konaná u příležitosti Průmyslového veletrhu Ostrava 24. –
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Výzkum ve FN HK Ing. Karel Antoš, Ph.D. Stáž CEPIN
MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY VE VÝZKUMU A VÝVOJI NA DVOUSTRANNÉ ÚROVNI Mezinárodně-smluvní rámec spolupráce  dohody o vědeckotechnické spolupráci.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Ochrana duševního vlastnictví
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Modul C1 - Systémy právní ochrany duševního vlastnictví
Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Předkládá: Ing. Dana Kreizlová Ředitelka Centra transferu technologií Patentový a známkový zástupce CENTRUM TRANSFERU TECHNOLOGIÍ, Název projektu:
Ing. Silvie Ševčíková VŠB-TU Ostrava
Přednáška č.4 Vstup na zahraniční trhy při výrobě v zahraničí.
patentový a známkový zástupce
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Technická příprava výroby
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
Mezinárodní ochrana duševního vlastnictví
Práva k nehmotným statkům. Evropský patent. Licenční smlouvy. JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Právo hospodářské soutěže
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Transfer technologií v podmínkách VŠ INOVACE 2015 Miroslav Mašláň Univerzita Palackého v Olomouci Praha,
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
Přihláška patentu, užitného vzoru, úpravy přihlášky v řízení Kateřina Hartvichová Inventia s.r.o. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Licenční smlouvy k předmětům průmyslového vlastnictví Ingrid Ambruzová, LL.M. INVENTIA s.r.o.
PATENTY ANEB CO DĚLAT, KDYŽ ČLOVĚKA NĚCO NAPADNE….
Ochrana průmyslového vlastnictví
Publikace versus patenty, úskalí licencování
IAS 38 Nehmotná aktiva.
CleverTech v rukou CPPT. …očima CleverTechnologies, s. r. o. R
EURATOM: základ evropské spolupráce
Od „Transferu technologií“ k „Managementu znalostí
Doc. PhDr Stanislav Štech CSc prorektor pro rozvoj
DUŠEVNÍ VLAStNICTVÍ Kateřina Dušáková.
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
Úvod do ochrany výsledků tvůrčí činnosti a práva autorského
Šedá literatura - patenty
Transkript prezentace:

PRŮMYSLOVĚ-PRÁVNÍ STRATEGIE Kateřina Hartvichová Inventia s.r.o. hartvichova@inventia.cz

7 kroků k úspěchu Rešerše Vytváření vynálezu Příprava patentové přihlášky Podání patentové přihlášky Komercializace (utajování, licence, spolupráce)

US US přihláška Francouzský patent Německý patent Prioritní česká PCT přihláška Evropská přihláška Evropský patent 1 rok Polský patent Slovenský Patent Japonská přihláška Český patent Japonský patent

Komercializace Nabídka technologie/produktu (non-confidential) Smlouva o utajení, příp. Material Transfer Agreement Smlouva o spolupráci, Licenční smlouva Dodržování smluvených podmínek všemi zúčastněnými

Spolupráce Je nezbytné, aby obě/všechny strany vstupovaly do spolupráce s jasnou představou: co od spolupráce očekávají ony samy i jejich partneři co se bude dít s výsledkem spolupráce. Před započetím spolupráce musí být tyto představy projednány, sladěny a zaznamenány, nejlépe v podobě písemné smlouvy.

Smlouva o výzkumné spolupráci musí vždy stanovit: Kdo bude majitelem (patentovatelných) vědeckých výsledků vzniklých z dané smlouvy Kdo bude rozhodovat o přihlašování vynálezů Kdo bude platit patentovou ochranu Kdo bude komercializovat vědecké výsledky (výroba, licensing out) Jak se budou strany dělit o příjmy z komercializace

Spolupráce mezi výzkumnými pracovišti převažuje vědecký zájem důraz na publikace nepromyšlené komerční přístupy – horší komerční výsledky nezbytná dohoda o patentování, provádění komercializace a sladění publikačního a komerčního zájmu, pověření konkrétní osoby, která bude zodpovídat za komercializaci

Spolupráce výzkumného pracoviště a podniku podnik podmiňuje spolupráci vlastním využitím společně dosažených vědeckých výsledků a vlastní komercializací svoboda publikací podřízena výrobním a komerčním zájmům – podnik si vymíní nahlédnutí a souhlas s jakoukoliv připravovanou publikací již ve smlouvě o spolupráci nutno sjednat základní podmínky licenční smlouvy

Licence vs. spolumajitelství patentu každý ze spolumajitelů může využívat předmět patentu bez souhlasu ostatních spolumajitelů s udělením licence musí souhlasit všichni spolumajitelé v některých zemích odlišné (US – každý spolumajitel může vše, JAP – žádný spolumajitel nemůže sám nic)

Průmyslové vlastnictví z pohledu komerčních subjektů

Důvody pro patentovou ochranu ochrana vlastních výrobků a technologií udržení freedom-to-operate jako „měna“ pro cross-licensing (např. zlepšení stávajícího řešení a potom nabídka křížové licence majiteli původního řešení) vstupní vklad do patent poolu pro komplexní produkty/technologie blokační patenty

Patent však není trumfové eso. POZOR! Lze podat přihlášku a získat patent (UV) na vynález, který je zlepšením vynálezu chráněného platným patentem (UV), jsou-li splněny podmínky patentovatelnosti / chranitelnosti. Patent však není trumfové eso. Ani majitel patentu nemůže užívat patentovaný vynález, porušuje-li užíváním práva třetích osob.

Právo „zakázat užívání“ se může ukázat důležitějším než „právo užívat“: vstup do oboru vytvořením a patentováním zlepšeného řešení, počátek spolupráce, společného vývoje atd. dotlačení konkurentů ke cross-licensingu narušení freedom-to-operate konkurence příprava na vstup na trh po vypršení dřívějšího patentu zdroj příjmů z licencí