UŽITÁ HYDROLOGIE A VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stanovení objemu stojících stromů
Advertisements

Výpočet zásoby porostu na zkusných plochách při požadované přesnosti
Mikroekonomie I Cvičení 5 – Tržní poptávka, elasticity poptávky
Obecná Limnologie 02: Hydrosféra
MODEL DVOJBRANU - HYBRIDNÍ PARAMETRY
1.lekce TEZE: Terminologie k popisu oběhu vody v přírodě Schematizace povodí v rámci srážko-odtokového procesu, hlavní složky bilanční rovnice Klimatické.
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
 př. 7 výsledek postup řešení Vypočti velikost obsah trojúhelníku ABC. A[-2;1;3], B[0;1;3], C[-2;1;-1]
DIPLOMOVÁ PRÁCE Studie revitalizace povodí toku Jasénky
FMVD I - cvičení č.2 Měření vlhkosti dřeva a vlivu na hustotu.
MODEL DVOJBRANU - ADMITANČNÍ PARAMETRY
BISHOPOVA METODA je dokonalejší úpravou proužkové Pettersonovy metody. Na rozdíl od Pettersona ale zavádí do výpočtu i vodorovné účinky sousedních proužků.
Základy hydrauliky a hydrologie
Mgr. Ladislava Paterová
Práce se vzorci Ilona Woznicová, 4. B1. ÚKOL Vytvořte tabulku mezd za březen použijte údaje ve vzorové tabulce.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Zjišťování zásoby porostu pomocí jednotných objemových křivek - JOK
Základní taxační veličiny
Zjišťování zásoby porostu pomocí objemových tabulek
Modelování stoku přívalových srážek v povodí
FMVD I - cvičení č.8 Sesychání dřeva.
KARTODIAGRAM je mapa s dílčími územními celky, do kterých jsou diagramy znázorněna statistická data (absolutní hodnoty!), většinou geografického charakteru.
Metody hodnocení vodní eroze pomocí GIS
Základy regionální geografie
Proveď odhad své rychlosti při chůzi a běhu do schodů.
Pomůcky. pomůcky Příprava vzorku kyseliny Příprava roztoku kyseliny v benzínu poměru 1:2000. Určení počtu kapek v 1 cm3 roztoku. Příprava vzorku kyseliny.
Jak chápeme kalkulační systém
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Ú VODNÍ HLAVIČKA Doplň číslo lab. práce Ú KOL 1: Z OPAKUJ ZÁKLADNÍ POJMY 1) Co je to hustota? odvozená fyzikální veličina, která určuje hmotnost látky.
Hustota dřevěného hranolu
př. 8 výsledek postup řešení Vypočti objem rovnoběžnostěnu ABCDEFGH.
2.1.1 Kvadratická funkce. Kvadratická funkce se nazývá každá funkce, daná ve tvaru kde je reálné číslo různé od nuly, jsou libovolná reálná čísla. Definičním.
př. 6 výsledek postup řešení
Základy statistiky Autor: Jana Buršová.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Fyzika 2. stupeň VY_52_INOVACE_01_06 Rychlost dopravních prostředků.
Původ jezer - tektonická – zlomy, j. příkopové propadliny - vulkanická
Mgr. Michal LOUTHAN Katedra geoinformatiky, UP Olomouc
Návrh složení cementového betonu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Označení materiálu:VY_32_INOVACE_EKO_1194 Ročník:3. Vzdělávací obor:Ekonomika Tematický okruh:Náklady Téma:Náklady a změny objemu výroby Jméno autora:Ing.
Charakteristiky variability Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Spalovací motory Ing. Jan Hromádko, Ph.D. Témata cvičení.
Teorie návrhu podzemního odvodnění podle Netopil, 1972.
ANALYTICKÁ KARTOGRAFIE OpenJUMP – základní nástroje export vybraných prvků do nové vrstvy –Replicate Selected Items – Replicate to new Layer.
Protierozní ochrana 3. cvičení Téma: Manuální řešení - charakteristické profily, stanovení faktorů L, S, R 143YPEO ZS 2015/ ; z,zk.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Spalovací motory Ing. Jan Hromádko, Ph.D. Témata cvičení.
POČASÍ A VODSTVO. Vzdělávací cíleŽák je schopen porozumět synoptické mapy, vytvořit klimadiagram. Dokáže definovat a interpretovat hydrologické charakteristiky.
Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Analýza území - morfologie terénu, odtokové dráhy 143YPEO ZS 2015/ ;
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Cvičení z meteorologie a klimatologie podzim 2009
Protierozní ochrana 16. cvičení Téma: Protierozní opatření – dimenzování prvků PEO 143YPEO ZS 2015/ ; z,zk.
Tažení Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová
Protierozní ochrana 7. cvičení Téma: Posouzení erozní ohroženosti pomocí programu SMODERP 143YPEO ZS 2016/ ; z,zk.
KIV/ZD cvičení 5 Tomáš Potužák.
Spalovací motory Témata cvičení
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
zpracovaný v rámci projektu
Jednoduchá simulace odtoku v povodí
Trojúhelníky ABC a KLM jsou si podobné s koeficientem podobnosti k = 2 . V jakém poměru jsou jejich obsahy?
2.1.1 Kvadratická funkce.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE
ÚSTAV VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Opakování fyzikálních veličin-správný zápis fyzikálních veličin
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Matematické modely v hydrologii a hydraulice, rozdělení podle principu
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Autor: Honnerová Helena
Transkript prezentace:

UŽITÁ HYDROLOGIE A VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY Cvičení č. 2 Objemové empirické vztahy pro výpočet odtoku

STANOVENÍ ODTOKU V POVODÍ S využitím známých nebo snadno zjistitelných charakteristik vypočítán odtok. Vztahy s empiricky zjistitelnými koeficienty. Koeficienty např. na základě aktuálních vlhkostních poměrů, podobnosti či regionální odlišnosti daného povodí… VZTAHY REGIONÁLNÍ/OBJEMOVÉ/INTENZITNÍHO TYPU

OBJEMOVÉ EMPIRICKÉ VZTAHY Umožňují určit kulminační průtok na základě odhadu objevu povodňové vlny Wpv a tvaru hydrogramu f. Objem povodňové vlny: Součinitel tvaru povodí: průměrná hodnota je 0,6 → délka vzestupné větve je o 40 % kratší

1. VZOREC SOKOLSKÉHO 2. VZOREČ ČERKAŠINŮV

RYCHLOST STÉKÁNÍ

ZADÁNÍ – 1. část: Vyberte si některé dílčí povodí v povodí Labe z přiloženého shapefilu. Vytvořte přehledovou mapu povodí na topografickém podkladu (ZM). Vytvořte DMR z vrstevnic v ZABAGEDu.

ZADÁNÍ – 2. část Uveďte základní charakteristiky povodí: plocha, délka údolnice, průměrný sklon, odhadněte charakter povodí (viz tabulku „průměrná rychlost stékání vody v povodí“), součinitel odtoku (georeferencování, vážený průměr…) Uveďte přehled výpočtů, které vedou k výsledku. stačí uvést vztah s výsledkem a dílčí výsledky v tabulce, nebo samostatném excelu