Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hustota dřevěného hranolu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hustota dřevěného hranolu"— Transkript prezentace:

1

2 Hustota dřevěného hranolu
Stanovení hustoty výpočtem z naměřených veličin Hustota dřevěného hranolu

3 Výpočet objemu tělesa Nejdříve zpracujeme výsledky z minulého měření délky. Vypočítáme objem dřevěného hranolu. Protože naše měření bylo již zatíženo chybou měření, postupujeme tímto způsobem. vypočítáme průměrný objem: pak relativní odchylku : a nakonec průměrnou odchylku:

4 měření hustoty z naměřených veličin
Hustotu dřevěného hranolu nestanovujeme přímou metodou, ale výpočtem z jiných naměřených veličin. Naměřené hmotnosti Vypočítaného objemu hranolu z naměřených délek hranolu v předchozí laboratorní práci.

5 Měření hmotnosti Relativní odchylka měření na laboratorních vahách je 0.1%

6 Měření hmotnosti postup
Určování hmotnosti patří mezi přesná měření. Proto je nutné dodržovat určitý postup: Váhy umístíme do správné polohy pomocí libely a olovnice a pomocí drobných těles vyvážíme.

7 Měření hmotnosti postup
K manipulaci používáme aretační kolík. Na levou misku zaaretovaných vah položíme předmět, na pravou misku pokládáme závaží ( pozor leváci…..vy naopak). Závaží bereme pinzetou a pokládáme na vždy zaaretované váhy !!!!

8 Měření hmotnosti postup
Postupně používáme závaží s menší hmotností.Při každé změně závaží zkoušíme odaretováním, zda je předmět vyvážen. Váhy jsou vyváženy, pokud jazýček vahadla kmitá stejně kolem rovnovážné polohy ( metoda tří kyvů ) Váhy zaaretujeme a sečteme hmotnosti všech závaží,kterými jsme předmět vyvážili a tuto hodnotu zapíšeme m = 123,560 g Při dalším měření dostaneme stejnou hodnotu, proto není nutné opakované měření a předpokládáme, že relativní odchylka je 0,1%

9 Výpočet hustoty vypočítáme průměrnou hustotu: pak relativní odchylku :
a nakonec průměrnou odchylku

10 Postup výpočtu hodnot rekapitulece
Určíme střední hodnotu ( průměr) veličiny pomocí středních hodnot naměřených veličin. Vypočítáme průměrnou odchylku vypočítané veličiny, buď přímo z průměrných odchylek naměřených veličin nebo pomocí jejich relativních odchylek !! Průměrnou odchylku zaokrouhlíme na jednu platnou číslici. Podle průměrné odchylky zaokrouhlíme střední hodnotu vypočítané veličiny. Určíme relativní odchylku a výsledek zapíšeme ve správném tvaru.

11 protokol Šablonu protokolu této laboratorní práce najdete na MOODLE : fyzika / sexta Uveďte ukázkové výpočty. Své výsledky porovnejte s hodnotami v MFCh tabulkách a zdůvodněte výsledek vašeho měření.

12 citace BEDNAŘÍK, Milan, Miroslava ŠIROKÁ a Petr BUJOK. KOLEKTIV. Fyzika pro gymnázia: Mechanika. 1.vyd. Praha: Prometheus, Učebnice pro střední školy. ISBN MIKULČÁK, Dr. Jiří. A KOLEKTIV. Matematické, fyzikální a chemické tabulky: pro střední školy. 10.vyd. Praha: Svoboda, n.p., Učebnice pro střední školy. fotografie Ing. Alena Baťková


Stáhnout ppt "Hustota dřevěného hranolu"

Podobné prezentace


Reklamy Google