F  0 R S g L = ? G N() t n (t) N G T x y.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energie mechanická Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
MECHANICKÁ PRÁCE A ENERGIE
Mechanická práce a energie
Mechanika tuhého tělesa
KMT/FPV – Fyzika pro přírodní vědy
5. Práce, energie, výkon.
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
Dynamika bodu. dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice,
Dynamika.
C) Dynamika Dynamika je část mechaniky, která se zabývá vztahem síly a pohybu 2. Newtonův pohybový zákon zrychlení tělesa je přímo úměrné síle, která jej.
Soustava částic a tuhé těleso
Vztah mezi energií a hmotností. Klasická dynamika říká:  mezi energií tělesa E a jeho setrvačnou hmotností m 0 není žádný obecně platný vztah  těleso.
Radiální elektrostatické pole Coulombův zákon
Mechanická práce a energie
Grantový projekt multimediální výuky
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Dynamika.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
Gravitační pole Gravitační síla HRW kap. 14.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Jiný pohled - práce a energie
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
OBSAH PŘEDMĚTU FYZIKA 1 Mgr. J. Urzová.
Energie LC.
4.Dynamika.
3. Mechanická energie a práce
FII-4 Elektrické pole Hlavní body Vztah mezi potenciálem a intenzitou Gradient Elektrické siločáry a ekvipotenciální plochy Pohyb.
Energie Kinetická energie: zákon zachování energie
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Mechanická práce, výkon a energie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_182_Mechanická energie AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK,
3. Přednáška – BBFY1+BIFY1 energie, práce a výkon
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice, d’Alembertův princip,
Derivace funkce Derivací funkce f je funkce f ´ která udává sklon (strmost) funkce f v každém jejím bodě Kladná hodnota derivace  rostoucí funkce Záporná.
Mechanika tuhého tělesa
Rovnováha a rázy.
Dynamika bodu. dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice,
Keplerova úloha zákon sílypočáteční podmínky. Keplerova úloha zákon síly počáteční podmínky Slunce: M =  kg M  = 39.1 gravitační konstanta:
Dj j2 j1 Otáčivý pohyb - rotace Dj y x POZOR!
Práce a energie Mechanická práce: Obecně: pokud F je konstantní a svírá s trajektorií všude stejný úhel F dr délka trajektorie (J)
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_16 Název materiáluZákon zachování.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_05 Název materiáluPráce a.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Mechanika tuhého tělesa Kateřina Družbíková Seminář z fyziky 2008/2009.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
KMT/MCH1 – Mechanika 1 pro učitele 5. přednáška/cvičení, Jiří Kohout Katedra matematiky, fyziky a technické výchovy, Fakulta pedagogická,
Harmonický oscilátor – pružina pružina x pohybová rovnice počáteční podmínky řešení z počátečních podmínek dostáváme 0.
Gravitační pole – princip superpozice potenciál: v poloze [0,0] v poloze [1,0.25]
11. Energie – její druhy, zákon zachování
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Přípravný kurz Jan Zeman
Práce Skalární fyzikální veličina, označení W (někdy A), jednotka 1 Joule (1 J), fyzikální rozměr: W = F*s → 1 J = (kg*m*s-2)*m = kg*m2*s-2 ZŠ: W = F*s.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
KMT/MCH1 – Mechanika 1 pro učitele
KMT/MCH1 – Mechanika 1 pro učitele
Gravitační pole Gravitační síla HRW2 kap. 13 HRW kap. 14.
Tření smykové tření pohyb pokud je Fv menší než kritická hodnota:
Fyzika 7.ročník ZŠ Pohybová a polohová energie tělesa Creation IP&RK.
Harmonický oscilátor – pružina
změna tíhové potenciální energie = − práce tíhové síly
Práce Skalární fyzikální veličina, označení W (někdy A), jednotka 1 Joule (1 J), fyzikální rozměr: W = F*s → 1 J = (kg*m*s-2)*m = kg*m2*s-2 ZŠ: W = F*s.
Gravitační pole Potenciální energie v gravitačním poli:
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Energie.
Transkript prezentace:

f  0 R S g L = ? G N() t n (t) N G T x y

Nový pohled - práce a energie 3. lekce kurzu Obecná fyzika I Petr Dub, ÚFI VUT (2009)

Už je zase duše smutná po slavnosti už jste v pracovně a už tu není hostí tisíc vynálezců udělalo krach hvězdy se nevyšinuly z věčných drah pohleďte jak tisíc lidí klidně žije to není práce to je energie je to jako dobrodružství na moři uzamykati se v laboratoři to není práce to je poezie V. Nezval, Edison

i f dr rf ri r F V V C proces

Práce a kinetická energie f dr rf ri r F V V C skalární součin – zopakovat! elementární práce C V proces v ll dr F v

Práce a kinetická energie f dr rf ri r F V V C C V výsledek C V

Práce a kinetická energie f dr rf ri r F charakterizuje pohybový stav částice [počáteční (i), konečný (f)] definice kinetické energie C V charakterizuje vliv okolí při pohybu částice po určité trajektorii definice práce síly F (závisí i na trajektorii C ): proces C C přírůstek kinetické energie = práce výslednice sil V

Poznámka: Kinetická energie při vysokých rychlostech kinetická energie elektronu speciální teorie relativity neplatí pro tělesa s rychlostmi blízkými rychlosti světla newtonovská mechanika

Příklad 1: Práce a kinetická energie

Příklad 2: Práce a kinetická energie 

Práce vykonaná více silami práce součtu sil = součet prací těchto sil

Práce síly Konzervativní síla – práce nezávisí na trajektorii křivkový integrál Konzervativní síla – práce nezávisí na trajektorii tíhová síla gravitační síla síla pružiny … Nekonzervativní síla – práce závisí na trajektorii třecí síla odpor prostředí …

Práce konzervativní síly a potenciální energie totální diferenciál

Práce tíhové síly a tíhová potenciální energie z = h g povrch Země

Práce proměnné síly x

Práce pružné síly a pružná potenciální energie

Výkon Jak rychle koná síla F práci

Výkon Jak rychle koná síla F práci Výkon magnetické síly

Potenciální energie = 0 z = h g tíhová pružná

 lze ji vyjádřit pomocí nové funkce – potenciální energie Tj. práce konzervativní síly závisí pouze na počáteční a konečné poloze (konfiguraci)  lze ji vyjádřit pomocí nové funkce – potenciální energie práce nějaké konzervativní síly potenciální energie v konečné (f) a počáteční (i) poloze Fyzikální význam má pouze změna potenciální energie. Potenciální energie není jednoznačně určena, lze k ní přičíst libovolnou konstantu, tj. zvolit si referenční konfiguraci, ve které je potenciální energie nulová. přírůstek potenciální energie i f dr F

Práce a kinetická energie f dr rf ri r F C V charakterizuje vliv okolí při pohybu částice po určité trajektorii definice práce síly F (závisí i na trajektorii C ): proces charakterizuje pohybový stav částice [počáteční (i), konečný (f)] definice kinetické energie přírůstek kinetické energie = práce výslednice sil The work-energy theorem

Mechanická energie Em přírůstek potenciální energie V práce konzervativních sil práce nekonzervativních sil přírůstek kinetické energie práce všech působících sil Em stav mechanická energie Změna mechanické energie = práce nekonzervativních sil

f  0 R S g G t n (t) x y N T L = ? N()

Zákon (?) zachování mechanické energie pokud práce nekonzervativních sil je 0 Pokud je práce nekonzervativních sil působících na částici rovna nule mechanická energie částice se zachovává.

Konec první části