NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyslík Mgr. Helena Roubalová
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
REDOXNÍ DĚJ RZ
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Měď, stříbro, zlato Cu – biogenní (měkkýši – krevní barvivo)
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
Redoxní děje = oxidačně redukční
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Integrovaná střední škola, Slaný
EU-ICT-Ch-9-02 Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446.
REAKTIVITA KOVŮ Chemie 9. ročník
CZ.1.07/1.1.10/ Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová.
Kontrolní práce č. 6 ST – 1SD
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
Ondra Kutílek , Štěpán Pém
Měď Cu.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
PRŮMYSLOVÉ VYUŽITÍ ELEKTROCHEMIE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_33_CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: CHEMICKÉ REAKCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_11_REDOXNÍ REAKCE TÉMA: REDOXNÍ REAKCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_21_VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST) TÉMA: VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST)
Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Ch_021_Koroze Ch_021_Chemické reakce_Koroze Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák KOROZE Co má společného ? Spoje jsou „zoxidované“ Auto „kvete“ Potrubí „zkorodovalo“
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
- leskle stříbřitý kov s modrým nádechem - málo reaktivní - za zvýšené teploty reaguje s halogeny, borem, uhlíkem, fosforem, arsenem a sírou - nereaguje.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_34_KYSLÍK TÉMA: KYSLÍK ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Autor: Stejskalová Hana
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Výstup: VY_52_INOVACE_CH.9.21
Redoxní reakce.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Obecná a anorganická chemie
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Mgr. M. Vejražková
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Ch.8.We.02_Kovy_priklady_vlastnosti_vyuziti.
CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
VY_52_INOVACE_12 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová ŽELEZO.
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_13_KOROZE TÉMA: KOROZE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2803

Anotace Jedná se o výukové materiály určené pro podporu vzdělávání v oblasti přírodních věd – konkrétně chemie. Obsahem je prezentace pro podporu výkladu učiva na dané téma, doplněné řadou zajímavých experimentů, které je nutno provádět pod dohledem vyučujícího. Na začátku je uveden souhrn opakování látky předchozí a na konci souhrn látky probrané . Text je určen pro žáky 9. tříd základních škol.

Chemické reakce a děje 9. část Koroze

Opakování – hoření hoření je redoxní, exotermická chemická reakce, při které vzniká světlo, teplo, kouř a řada toxických zplodin účastní se ho hořlavé látky a oxidační činidla, je zapotřebí dosáhnout teploty hoření k hašení požárů se používají hasící látky a hasící přístroje

Koroze Co už o korozi víte? Jak se projevuje? Které materiály korozi podléhají? - kovy (železo), horniny (koroze pískovce) Které faktory proces koroze urychlují? - vlhko, teplo, soli, kyseliny….

Koroze koroze - chemické reakce, při kterých dochází vlivem okolí (teplo, vlhko, slaná voda…) k rozrušení povrchu různých materiálů vznikají ireverzibilní (nevratné) děje, poškozuje se materiál rezavění nerovná se koroze! - je to pouze jeden z mnoha dějů, jak se koroze projevuje

Experiment Šest zkumavek a do každé dáme kousek železného hřebíku a poté přidáme: Vodu z kohoutku Převařenou vodu a zkumavku uzavřeme zátkou Tuto zkumavku ponecháme prázdnou a otevřenou Voda z vodovou + NaCl Sušidlo (silikagel či CaCl2) a zkumavku uzavřeme Šťávu z citrónu Po týdnu se na zkumavky podíváme. De došlo ke korozi a proč?

Koroze nejvíce podléhá korozi železo, jsou způsobené značné škody železo ztrácí po korozi své vlastnosti (novou železnou trubku neohnete, kdežto zrezivělou ano) hmota železa postupně nenávratně zbývá

Koroze železa 4Fe + 3 O2  4 Fe(OH)3 Při korozi železa vzniká z kovového železa červenohnědě zabarvený hydroxid železitý 4Fe + 3 O2  4 Fe(OH)3

Bronz podléhá korozi stejně jako měď, proč? Koroze - měď měď se účinkem vzduchu, vlhkosti a CO2 pokrývá vrstvičkou tzv. měděnky (zeleno-modré zabarvení) ta je tvořena hydroxidem a uhličitanem měďnatým souvislá vrstva měděnky chrání zbytek kovu před korozí Bronz podléhá korozi stejně jako měď, proč?

Koroze – zinek, stříbro zinek vytváří tzv. bílou rez ta je tvořena hlavně hydroxidem a uhličitanem zinečnatý stříbřitě lesklý čerstvě vyrobený zinek (zinkový plech) se časem díky korozi pokrývá matně šedým povlakem stříbro – koroze se projevuje zčernáním, vzniká sulfid stříbrný (prstýnky, řetízky)

Ochrana proti korozi Zabránění přístupu vzduchu a vlhkosti k povrchu materiálů ochranným nátěrem olejováním a mazáním (např. železných součástek) izolací materiálu (např. pogumovaním) pokovováním, tj. pokrytím kovu vrstvou jiného kovu, kt. je odolnější vůči korozi (pozinkování, pochromování…)

Které materiály to jsou? Proč ve zdravotnictví je potřeba využívat materiály, které korozi nepodléhají? Které materiály to jsou? ( platina, zlato, titan, nerez ocel, plasty…) Dovedli byste si představit rovnátka či zuby vyrobené ze železa?

Shrnutí při korozi dochází k rozrušení povrchu různých materiálů, jedná se o chemickou reakci způsobuje ji vzdušný kyslíku, vlhkost, CO2, soli, kyseliny největší škody způsobuje koroze kovů důležitá je ochrana proti korozi (nátěry, mazání, pokovování…) a nebo využití materiálů, které korozi nepodléhají

Použité zdroje Obrázky převzaty: [cit. 2011-09-10] www.office.microsoft.com