ŘASY – STÉLKATÉ ROSTLINY (po výkladu si zapiš do sešitu)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŘASY V LESÍCH.
Advertisements

Nižší rostliny - Řasy Výukový materiál. Sestavila: Jana Sítařová, Gymnázium, Brno, třída Kapitána Jaroše.
Živočichové rybníka Žahavci.
Metodický list ZŠ a MŠ TGM Bílovec Pořadové číslo:
PLANKTON.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR6_20
Oddělení: CHLOROPHYTA – zelené řasy
Základní škola Kladruby
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Jednobuněční.
Řasy zelené.
Nižší rostliny Řasy.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Projevy.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
ŘASY MNOHOBUNĚČNÉ patří spolu se sinicemi k nejstarším obyvatelům planety nižší rostliny, mají vláknité tělo z mnoha buněk rostou ve vodě (mořské i sladké)
Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P05/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA.
Rostliny - význam a jejich dělení.
Digitalizace výuky Příjemce
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Škola:. Základní škola Kladruby
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Žahavci Šablona:III/2.
Opakování lišejníky, řasy
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Buňka.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Mnohobuněčné organismy
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Planeta.
CHLOROPHYTA – zelené řasy
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši mlži.
NEJJEDNODUŠŠÍ ROSTLINY
1. S TÉLKY ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
Základní informace o patří mezi nižší rostliny - mají chloroplasty s chlorofylem - z vody, minerálních látek a CO 2 vyrábějí organické látky - uvolňují.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
ŽAHAVCI - ŽAHAVÍ DRAVCI (po výkladu si zapiš do sešitu)
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Projevy života  ROČNÍK: 6. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
OXIDY - KŘEMEN (po výkladu si zapiš do sešitu) chem. značka: SiO 2 fyzikální vlastnosti: tvrdost: 7 hustota: 2,6 g/cm 3 nejběžnější nerost v přírodě krystaluje.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Řasy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o sytému a stavbě řas. Materiál je plně funkční.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
– SAMEC SE NÁPADNĚ LIŠÍ OD SAMICE
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: RYBNÍK
BOTANIKA = VĚDA O ROSTLINÁCH
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
AZ KVÍZ Houby, lišejníky, řasy
BAKTERIE – nejstarší obyvatelé Země(po výkladu si zapiš do sešitu)
OXIDY – sloučeniny prvků s kyslíkem v různém poměru
VY_52_INOVACE_53_Řasy – učební text
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
CIZOPASNÍ PLOŠTĚNCI (po výkladu si zapiš do sešitu)
JEŠTĚŘI ( po výkladu si zapiš do sešitu)
VÝZNAMNÉ MOŘSKÉ RYBY (po výkladu si zapiš do sešitu)
LIŠEJNÍKY – PRŮKOPNÍCI ŽIVOTA
FOSFOREČNANY (po výkladu si zapiš do sešitu)
Říše: Rostliny Podříše: Nižší rostliny
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Odpověz na otázky v pracovním listu:
CIZOPASNÍ PLOŠTĚNCI (po výkladu si zapiš do sešitu)
Škola:. Základní škola Kladruby
Rostliny a houby našich lesů  ŘASY - nejjednoduší rostliny.
CIZOKRAJNÍ JEŠTĚŘI /po výkladu zapiš do sešitu/
ŽELVY A KROKODÝLI (po výkladu si zapiš do sešitu)
Rostliny - význam a jejich dělení.
Řasy zelené.
Základní škola, Hradec Králové
MNOHOBUNĚČNÉ ROSTLINY
MĚKKÝŠI – ŽIVOČICHOVÉ S MĚKKÝM TĚLEM (po výkladu si zapiš do sešitu)
Transkript prezentace:

ŘASY – STÉLKATÉ ROSTLINY (po výkladu si zapiš do sešitu) nejjednodušší rostliny uvolňují velké množství kyslíku žijí téměř všechny ve vodě(mořské i sladké) jsou potravou mnoha vodních živočichů sušené mohou být jako krmivo, hnojivo i potravina ŘASY SE OD SEBE LIŠÍ: velikostí barvou – řasy jsou zelené, červené, hnědé

JEDNOBUNĚČNÉ ŘASY V kalužích i rybnících žijí: Krásnoočko zelené Pláštěnka Zelenivka Na kmenech stromů žije: Zrněnka – tvoří zelené povlaky na kamenech a na kmenech stromů

ŘASY: pohybují se pomocí bičíku rozmnožují se dělením jejich tělo tvoří stélka fotosyntetizují

MNOHOBUNĚČNÉ ŘASY žijí v rybnících: Šroubatka Žabí vlas

Žijí v moři: tzv. chaluhy červené a hnědé

DOPLŇOVAČKA /žáci doplňují na pracovní list, na tabuli mohou doplňovat pomocí programu ActivInspire/ Tajenka: Japonské jídlo s lisovanými řasami se nazývá…….. SVĚTLOČIVNÁ………..KRÁSNOOČKA   VÁLEČ ………… STÉLKATÉ ROSTLINY SKUPINA MOŘSKÝCH ŘAS ORGÁN POHYBU NĚKTERÝCH BIČÍKOVCŮ

ŘEŠENÍ Tajenka: japonské jídlo se nazývá SUSHI SVĚTLOČIVNÁ………..KRÁSNOOČKA S K V R N A VÁLEČ ……… O U L I Ý   STÉLKATÉ ROSTLINY Ř Y SKUPINA MOŘSKÝCH ŘAS H Ě D É ORGÁN POHYBU NĚKTERÝCH BIČÍKOVCŮ B Č Í

ZDROJE učebnice: ČABRADOVÁ, Věra. Přírodopis pro 6. ročník základní školy a primu víceletého gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2003, 120 s. ISBN 80-723-8211-X. obrázky: Wikipedie: šroubatka. Wikipedie: šroubatka [online]. 2013 [cit. 2013-10-13]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Spirogyra_sp.jpg Wikipedie: chaluha. Wikipedie: chaluha [online]. 2013 [cit. 2013-10-13]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kelp_forest_Otago_1s.JPG Wikipedie: červená řasa. Wikipedie: červená řasa [online]. 2013 [cit. 2013-10-13]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mastocarpus_stellatus.JPG