Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu Vegetační činitelé - teplo Autor Ing. Jitka Krobová Tematická oblast Pěstování rostlin pro 2. ročník a 3. ročník oboru agropodnikání Ročník Druhý ročník agropodnikání Datum tvorby 4.9.2012 Anotace Žáci pochopí princip nároků jednotlivých plodin na teplotu. Naučí se možnosti způsobu regulace teploty a tím ovlivnění výnosů u plodin Metodický pokyn Výukový materiál, ve kterém žáci pochopí důležitost teploty na výnos plodin
Vegetační činitelé - teplo Důležitý faktor pro růst a vývoj rostlin Rozhodujícím zdrojem tepla je sluneční záření Pro růst a vývoj rostlin je důležitá teplota půdy a teplota vzduchu v přiměřeném rozmezí
Teplota půdy Teplota půdy je do značné míry ovlivňována množstvím půdní vody Je závislá: na povrchu půdy na barvě půdy na svažitosti terénu a orientaci na světovou stranu na pokryvu půdy
MĚŘENÍ TEPLOTY PŮDY Teplota se měří půdními teploměry Měření se provádí v hloubce 5, 10, 20, 50, 100 cm Teplota půdy má vliv na klíčení a vzcházení rostlin - pšenice ozimá 3-4 °C - kukuřice obecná 8-10°C - okurky 14-18 °C
Teplota vzduchu Sluneční záření ohřívá povrch půdy Od půdy se ohřívá vzduch Teplotní gradient-změna teploty vzduchu na každých 100 metrů výšky nad Zemí klesá o 0,6 stupňů C Jarovizace – je období nízkých teplot, kterými musí projít rostlina, aby přešla z fáze vegetativní do generativní
měření teploty vzduchu k měření používáme teploměry umisťujeme je do stínu 2 m nad zemí Průměrná denní teplota - měříme v hlavních pozorovacích termínech 7, 14, a 21 hodin SEČ Průměrná měsíční teplota – je průměr denních teplot dělený počtem dní v měsíci Průměrná roční teplota - je průměr ročních teplot dělený počtem měsíců v roce
Nároky rostlin na teplotu Rostliny teplomilné – potřebují pro správný růst a vývoj teploty nad 5 stupňů C, pokud teplota klesne, rostlina zastavuje růst a ovlivňuje výnos ( slunečnice, sója, rajče) Rostliny chladnomilné - snesou teploty nižší než 5 stupňů C Rostliny mrazuvzdorné – krátkodobě snesou teplotu pod 0 stupňů C
Otázky k opakování Vysvětlete pojem jarovizace a uveďte příklad, u jakých plodin je tento děj důležitý Jakým prokazatelným způsobem měříme teplotu Jaká teplota je důležitá pro zemědělský obor Co je zdrojem tepla V jaké hloubce měříme teplotu půdy
Použité zdroje Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména TEKSL, Milan. Pěstování rostlin: učebnice pro střední zemědělské školy. Vyd. 1. Praha: Credit, 1996. 300 s. ISBN 80-901-6457-9.