NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
Advertisements

Destilace.
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Metody dělení složek směsí
Směs není: moč krev vzduch dešťová voda destilovaná voda.
Dělicí (separační) a čisticí metody
Destilace VY_32_INOVACE_CH1 – 03 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Metody oddělování složek směsí
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Separační metody.
Směsi Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Metody oddělování složek směsí
Oddělování složek směsí.
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ Chemie 8. ročník
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
METODY ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
Oddělování složek směsí 2
2.1 Vím, co jsou směsi, jak vznikají, jaké jsou druhy.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Oddělujeme složky směsí
Oddělování složek směsí
Destilace Mgr. Helena Roubalová
R.Z. Někdy je třeba jednotlivé složky směsí od sebe oddělit Pak závisí na druhu směsi a na tom, co chceme získat.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_33_CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: CHEMICKÉ REAKCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_11_REDOXNÍ REAKCE TÉMA: REDOXNÍ REAKCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Chemické riskuj! Opakování – chemických prvků, laboratorního skla, směsí a oddělování složek ze směsí © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
SMĚSI. OBSAH Co jsou směsi Skupenství směsí Stejnorodé směsi Různorodé směsi Rozpustnost složek směsí.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_21_VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST) TÉMA: VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST)
Usazování a krystalizace VY_32_INOVACE_1A_05 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_01_OPAKOVÁNÍ ZNALOSTÍ 8. TŘÍDY (1.ČÁST) TÉMA: OPAKOVÁNÍ ZNALOSTÍ.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Směsi – test, 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
Dělící metody používané k oddělování složek směsí Chemie – 8.ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
DĚLENÍ SMĚSÍ... aneb jak rozdělit směs na jednotlivé složky …
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Téma : Metody dělení směsí Můžeme ze směsi oddělit složky??? Odtučnit mléko?
Oddělování složek směsí -provádí se různými metodami.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_04-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Riskujeme v chemii Směsi a jejich oddělování Soutěžíme před testíkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Dělící metody používané k oddělování složek směsí
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Směsi = smíšeniny dvou nebo více CHL CHL, které směs obsahuje = složky
VY_32_INOVACE_467 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Autor: Stejskalová Hana
Oddělování složek směsí.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
SMĚSI HRA.
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/chemie
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Uváděj písmenem typ směsi
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26_ODDĚLOVÁNÍ SMĚSÍ (2. ČÁST) TÉMA: ODDĚLOVÁNÍ SMĚSÍ (2. ČÁST) ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2803

Anotace Jedná se o výukové materiály určené pro podporu vzdělávání v oblasti přírodních věd – konkrétně chemie. Obsahem je prezentace pro podporu výkladu učiva na dané téma, doplněné řadou zajímavých experimentů, které je nutno provádět pod dohledem vyučujícího. Na začátku je uveden souhrn opakování látky předchozí a na konci souhrn látky probrané. Text je určen pro žáky 8. tříd základních škol.

Oddělování směsí (2. část)

Opakování – oddělování směsí oddělování směsí je důležitý proces, kdy získáme jednotlivé složky směsí Patří sem: usazování - nejjednodušší metoda dělení pomocí dělící nálevky filtrace Roztok je složen z rozpouštědla a rozpouštěné látky (modrá skalice ve vodě)

Destilace je jedna z nejdůležitějších metod oddělování složek směsí používá se nejčastěji k dělení směsi různých kapalin s odlišnými teplotami varu a k získávání rozpouštědla roztoků provádí se v tzv. destilačních přístrojích (aparaturách)

Slyšeli jste už někdy něco o destilované vodě? Destilace Slyšeli jste už někdy něco o destilované vodě? je voda tzv. čistá, zbavená minerálních látek a používá se např. do chladičů aut či do žehliček, aby se nezanášeli vodním kamenem ten je právě tvořen minerálními látkami obsaženými ve vodě)

Destilace Co je to destilát? jako destiláty se označují alkoholické nápoje, které obsahují větší množství alkoholu (tvrdý alkohol 17-50% alkoholu). název získal tento typ alkoholu dle svého výrobního postupu produkt destilace = destilát

Destilace 1 - varná baňka (2 kapaliny s různou Tv) 2 - erlenmayerova baňka s destilátem 3 - teploměr 4 - alonž (jímá destilát) 5 - chladič 6 - kahan 5 6

V obrovském měřítku probíhá destilace v přírodě. v oceánech a mořích se vlivem sluneční energie odpařuje voda, která stoupá (jako pára) do atmosféry díky, nízké teplotě zkapalňuje a padá k zemi jako déšť dešťová voda je vlastně z velké části destilátem mořské vody

Krystalizace velmi jednoduchá, separační technika oddělení pevné složky (rozpuštěné látky) z roztoku vznikají při ní krystaly (větší, než před rozpuštěním) probíhá běžně i v přírodě: - vznik minerálů a hornin z roztavené lávy - krystalizace minerálů z mořské vody Krystalizace se používá i k čištění pevných látek, např. při výrobě cukru.

Experiment Postup: Do větší kádinky připravíme nasycený roztok modré skalice při T 80°C, roztok chvíli povaříme, odstavíme a necháme volně chladnout (postupná krystalizace) V dalších hodinách pozorujeme postupný vznik krystalů modré skalice.

Experiment - výsledek Krystaly po krystalizaci Modrá skalice (před rozpuštěním)

Chromatografie moderní metoda oddělování složek stejnorodých plynných a kapalných směsí (plynová a kapalinová chromatografie) v současné době je to velmi využívaná separační technika Využití: při výrobě léků k oddělování látek obsažených v rostlinách (barviva) při zjišťování obsahu jedovatých plynů v ovzduší Zopakujeme si, co je to roztok a jeho složení a také teplotu varu. Roztok stejnorodá směs složená z rozpouštědla a rozpuštěné látky nejčastější jsou kapalné roztoky, kde jako rozpouštědlo slouží kapalina (voda, líh) Teplota varu teplota, při níž se látka vypařuje v celém svém objemu a je závislá na okolním tlaku

Experiment – chromatografie na křídě Postup: na křídu namalujte hnědým fixem (použijte co nejvíce odstínů hnědé) asi 2 cm pod jejím okrajem kolem dokola proužek do Petriho misky nalijeme ethanol cca 1cm postavte křídu do Petriho misky s ethanolem, proužek nesmí být v ethanolu ponořen! Pozorujeme, ze kterých barev je složeno barvivo hnědého fixu. Zopakujeme si, co je to roztok a jeho složení a také teplotu varu. Roztok stejnorodá směs složená z rozpouštědla a rozpuštěné látky nejčastější jsou kapalné roztoky, kde jako rozpouštědlo slouží kapalina (voda, líh) Teplota varu teplota, při níž se látka vypařuje v celém svém objemu a je závislá na okolním tlaku

Experiment – chromatografie na křídě Zopakujeme si, co je to roztok a jeho složení a také teplotu varu. Roztok stejnorodá směs složená z rozpouštědla a rozpuštěné látky nejčastější jsou kapalné roztoky, kde jako rozpouštědlo slouží kapalina (voda, líh) Teplota varu teplota, při níž se látka vypařuje v celém svém objemu a je závislá na okolním tlaku

Souhrn metody oddělování směsí se používají k získání jednotlivých složek směsi Metody: usazování filtrace destilace krystalizace chromatografie

Použité zdroje Obrázky převzaty: [cit. 2011-09-20] http://194.108.36.52/ds3/hypertext/SJABH.htm [cit. 2011-09-20] www.office.microsoft.com Použity obrázky vlastní tvorby.