PhDr. Irena Martínková, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moje profesní příprava
Advertisements

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2c Praha, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Voda v anorganické chemii
Milan Hanuš TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR Výuka anglického, německého jazyka a matematiky na středních.
Planeta Země – 6. ročník Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Základní škola Frýdek-Místek,
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol.
OP Vzdělání pro konkurenceschopnost Moderní absolvent strojírenství Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Duše aj.úvahy, aneb téma nejméně na seminární práci
Geografie dopravy Práce s literaturou Mgr. Filip Chvátal Prezentace vznikla v rámci projektu OP VK Inovace výuky geografických studijních oborů" (reg.
Cesta a význam dó, tao Staří válečníci se vydávali dokonale připraveni na krvavou cestu života Ani dnes to není jiné, stačí např.nasednout do automobilu…
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU HYBNOST - příklady
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA VODA.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU 3. NEWTONŮV POHYBOVÝ ZÁKON
ANALYTICKÁ GEOMETRIE VZÁJEMNÁ POLOHA KUŽELOSEČKY A PŘÍMKY Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
SVĚTOVÁ PRŮMYSLOVÁ VÝROBA Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Krása Jen skrze Krásu si člověk hledá cestu ke Svobodě.
SVĚTOVÁ PRŮMYSLOVÁ VÝROBA
TATO PREZENTACE BYLA VYTVOŘENA V RÁMCI PROJEKTU: Z AOSTŘENO NA PŘÍRODU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
1 Pracovní úrazy Pracovní úrazy : Zaměstnavatel je povinen vést příslušnou evidenci pracovních úrazů v souladu s nařízením vlády č. 201/2010.
REGRESNÍ ANALÝZA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
7. STRUKTURA ODBORNÉHO TEXTU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Antény pro digitální příjem.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Úraz elektrickým proudem. Úraz.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Tiskárna 1.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Subjektivní, objektivní a absolutní idealismus.
6. Taoismus PhDr. Irena Martínková, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE Modernizací a inovací výuky k rozvoji klíčových kompetencí žáků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.06/ Poskytovatel.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Činnost na elektrických zařízeních.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Tvorba jednoduchých pogramů II.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Interkomunikační adresní systém.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Jak vytvořit jednoduchou vránu. Pomůcky:  Tvrdý černý papír A4  Zbytek červeného papíru  Bílou pastelku, obyčejnou tužku  Nůžky  Lepidlo  Šablona.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Systémy moderních elektroinstalací.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Plošné spoje Obor:Elektrikář.
Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
Ježíš.
ČÍNSKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Učení, praktické aplikace principů učení
Mgr. Rostislav Navláčil 18. Filozofie, základní pojmy Občanská nauka
PhDr. Irena Martínková, Ph.D.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Tato prezentace byla vytvořena
Vysoké učení technické v Brně
Vysoké učení technické v Brně
Rýmy Jazykový cit.
PEDAGOGICKÉ VEDENÍ STUDENTŮ Garant: Mgr. Anna Krátká, Ph.D
Vnímání, pozornost, soustředěnost, paměť
V soustavě souřadnic zobrazíme bod A.
Obor hodnot funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Yvonna Vančurová. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Škola.
GRAFICKÉ ŘEŠENÍ SOUSTAVY ROVNIC
Umíme se rozdělit sociabilita.
Základní filozofické otázky
Anglický jazyk HEALTH On-line diskuse k virtuální hospitaci –
Transkript prezentace:

PhDr. Irena Martínková, Ph.D. 4. Harmonie PhDr. Irena Martínková, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

Kalokagathia Harmonie duše a těla KALOS (καλος) = krásný KAI (K´) (και) = a AGATHOS (αγαθος) = dobrý

Terminologie CELEK = nezávislý, autonomní, bezvztažný, samostatně existující V rámci celku lze vymezit části ČÁST = vztahuje se vždy k celku, bez celku není části

Celek a část To pan To holon

Celek a část to pan Suma více celků 2 celky = dualismus Mnoho celků = atomismus Části pouze v každém z celků to holon Jediný celek, v rámci nějž lze vymezit části Celek = kosmos

Celek jako to pan - dualismus Svět sestávající z dvou nespojitelných substancí hmota + duch Člověk jako suma dvou nespojitelných substancí tělo + duše

Harmonie - to pan Harmonie možná jen v rámci jednotlivého celku, ne u všech celků zároveň Není možné spojit celky  nelze je vzájemně harmonizovat Samostatná harmonizace těla Samostatná harmonizace duše

Celek jako to holon Výchozí celek – kosmos, univerzum, svět V rámci tohoto celku lze vymezit části Člověk jako část kosmu Harmonizace možná v rámci tohoto celku

Svět „Svět je vzájemnost. Svět je celostnost, ale ne tak, že si lze myslet nějaký maximální celek, nýbrž tak, že každá jednotlivost nějak odkazuje k celku jako ke hledisku vzájemných vztahů.“ (Kratochvíl, 1994, s.46)

Celek jako to holon - Dasein Heidegger: Dasein: bytí tu / pobyt bytí-ve-světě Disharmonie projevující se jako nesoulad s původním celkem (např. projevující se skrze bolest) část = to, co je problematické, tj. v nesouladu = to, co se vyděluje z jinak harmonického celku Harmonizace jako práce s částmi, které nejsou v souladu

Sebepoznávání a bolest Bolest jako vhodný ukazatel problémů (vydělujících se částí) Učení se cítit bolest Učení se cítit začínající bolest Nepotlačování bolesti Odstraňování příčin bolesti skrze postupné sebepoznávání

Harmonizace Není lehké najít příčinu problému Začátek harmonizování je obtížný Práce na jednom problému vede dále k ostatním problémům  v rámci člověka (jakožto bytí-ve-světě) souvisí vše se vším  různé problémy jsou vzájemně propojené příčinu lze hledat v souvislosti s více problémy člověk se začíná vyznávat sám v sobě

Harmonizace Porozumění tomu, co je harmonie Jak jsem na tom já? Rozeznání problému (např. na základě bolesti) Hledání příčiny Nalezení vhodné metody pro odstranění příčiny problému

Doporučená literatura k tomuto tématu Kratochvíl, Z. Filosofie živé přírody. Herrmann a synové, Praha 1994. Martínková, I. Kalokagathia – harmonie duše a těla, nebo harmonie člověka? Česká kinantropologie, Praha 2003, Vol.7, č.1, s.75-81. Martínková, I. Understanding Harmony. Acta Universitatis Carolinae Kinanthropologica, 2003, Vol. 39, no. 2, p. 85-90.