Východní Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČAS A JEHO MĚŘENÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Advertisements

Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
LOGICKÉ DVOJICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Gošová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Vítejte v Písmenkově – seznamte se s písmenkem K, k Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického.
PŘIŘAĎ FOTOGRAFII K OBRÁZKU aktivita
Vznik pohoří Obr. 7 – K2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_4/09_ČLOVĚK A PŘÍRODA
Pracovní listy k vytisknutí
Na každém snímku je jeden obrázek, který tam nepatří. Poznáš který?
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, kde se nachází podnebné pásy zmíněné v prezentaci a vyznač je na mapě. 2) Na kterých kontinentech je možné.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Pohádkový okruh Pacifikem
SLOH – popis statický popis uměleckého díla
Vlastnosti látek − hustota
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek interaktivní
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO Pracovní listy
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Rozvíjíme pozornost a soustředění
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
BAREVNÉ TVARY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ŽIVOČICHOVÉ SAVAN Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Poznávačka - sudokopytníci a lichokopytníci
Ruský obrázkový slovník XXII Kolektivní sporty –коллективныe спортa
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Ruský obrázkový slovník XII Domácí spotřebiče – Техника для кухни
VY_32_INOVACE_Vac_II_11 Východní Afrika
Ruský obrázkový slovník XXVI Přídavná jména B
Najdi rozdíl II. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
PROVĚRKY Převody jednotek délky - 2.část
Převody délky MATEMATIKA
ČTVERCOVÁ SÍŤ Autorem materiálu a všech jeho částí, není - li uvedeno jinak, je RNDr.Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Pracovní list - pocity a emoce Jméno: …………………………
Porovnávání obrázků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Ruský obrázkový slovník IV Rodina − семья
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Vítejte v Písmenkově – seznamte se s písmenkem K, k
KVARTETO – hláska L Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Matematické pexeso Hra určená k opakování či procvičování učiva
Ruský obrázkový slovník XL Kontinenty a oceány – Континенты и океаны
KARTY NA PŘIŘAZOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ruský obrázkový slovník XVII Části těla a hlavy – тела и головы
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Ruský obrázkový slovník XXVI Přídavná jména B
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY A KOSTRA
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Kolik je...? Pracovní listy
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Body Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
SČÍTÁME A ODČÍTÁME DO 5 S KAMARÁDEM
Ruský obrázkový slovník XIX Místnosti – комнату
Vlastnosti látek − hustota
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
SPOČÍTEJ TEČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
M O T Ý L Í L O T O 3 Najdi stejného motýla!
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Hra Znáš některé dopravní značky?
Transkript prezentace:

Východní Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Vymezení východní Afriky Státy: Etiopie, Eritrea, Somálsko, Keňa, Tanzanie, Uganda, Džibutsko Tzv. Africký roh = Somálsko, Etiopie, Eritrea, Džibutsko Část Afriky s nádhernou přírodou – především Keňa, Tanzanie Obr. 2 – Státy Afrického roku

Příroda východní Afriky Obr. 3 – Snímek NASA – Ukerewe Nejvyšší vrchol Afriky: Kilimandžáro (5895 m n. m.) Největší jezero Afriky: Ukerewe (Viktoriino jezero) Největší poloostrov Afriky: Somálský poloostrov Pramen největší řeky Afriky: Modrý Nil (Etiopská vysočina) Bílý Nil (u Ukerewe)

Příroda Východní Afriky Oblast známých afrických savan sloni, žirafy, nosorožci, pakoně, zebry, lvi, hyeny baobab, vysoké traviny Ochrana savan národní parky a rezervace Serengeti, Tsavo Obr. 4 – Hyena

Hospodářství východní Afriky Obr. 5 – Bavlník (jeden z druhů) spíše zemědělské státy Pěstování: kávovník, bavlník, sisal aj. některé části jsou bohatší na nerostné suroviny zlato, diamanty, sůl kamenná mimo Keňu patří státy k nejchudším na světě

Zvířena místních savan Obr. 6 – Slon africký Obr. 7 – Zebra Obr. 8 – Žirafa Obr. 10 – Pštrosi Obr. 9 – Ležící lev

Keňa Hlavní město: Nairobi Obr. 11 – Hotel Hilton v Nairobi Hlavní město: Nairobi nejvyspělejší a nejbohatší stát východní Afriky těží z příjmů z turismu zemědělský stát na území jsou pouze malá ložiska nerostných surovin problémy s nemocí AIDS, malárií aj.

Somálsko Hlavní město: Muqdisho Obr. 12 – Somálské farmářky Hlavní město: Muqdisho zemědělský stát, který patří k nejchudším na světě špatná zdravotní péče (velká úmrtnost novorozenců) Lidé trpí hladomorem vysoká negramotnost občanské války Zajímavost – piráti na moři

Etiopie a Eritrea Eritrea dříve územím, které okupovala Etiopie Obr. 14 – Ženy v Eritrey Etiopie a Eritrea Obr. 13 – Doprava v Addis Abeba Eritrea dříve územím, které okupovala Etiopie nezávislosti – 1993 Obě země: patří mezi nejchudší na světě jsou vysoce zadlužené

Použité zdroje informací Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010-01-17]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 1 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pays_Afrique_Est.png>. Obr. 2 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Africa_(Horn_region).png>. Obr. 4 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hyena.jpg>. Obr. 7 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zebra_Kruger.jpg>. Obr. 8 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Giraffa_camelopardalis_angolensis.jpg>. Obr. 9 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lion_waiting_in_Nambia.jpg>. Obr. 10 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Struthio_camelus.jpg>. Obr. 11 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hilton_Nairobi.jpg>. Obr. 13 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Addis_Abeba,_Ethiopia.jpg>. Obr. 14 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eritrean_Women.jpeg>. Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010-01-17]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: Obr. 3 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lake_victoria_NASA.jpg>. Obr. 5 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:CottonPlant.JPG>. Obr. 12 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Somalia_farmers.jpg>. [cit. 2010-01-17]. Dostupné pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: Obr. 6 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Etosha_elefant.jpg>. Ostatní informace byly vytvořeny z vlastních zdrojů.