Karel Havlíček Cesta do vyhnanství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dokončení textu Čtenářská gramotnost.
Advertisements

Francie, Itálie, Německo
Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
Studentská inovace praxí
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Práce s textem v hodinách biologie - podpora čtenářské gramotnosti
Osnova rozboru uměleckého textu
Rozbor uměleckého textu
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Strom přátelství Ročník: 3. ročník Autor: Kateřina Holaňová
Rozbor neuměleckého textu
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Geografie dopravy Práce s literaturou Mgr. Filip Chvátal Prezentace vznikla v rámci projektu OP VK Inovace výuky geografických studijních oborů" (reg.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Hraběte…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
Vypravování Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_07 Tematická.
Karel Havlíček Borovský
Kritické myšlení - základní vymezení, ukázková lekce
III. ročník – ošetřovatelství – prezenční III. ročník – ošetřovatelství. kombinované 259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.17 Anotace: Prezentace je zaměřena na výtah, jeho hlavní znaky a funkci. Slouží jako zápis pro žáky. Vzdělávací oblast: český.
VYUČOVACÍ PROCE S A JEHO FÁZE
Karel Havlíček Borovský
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_20_CJ_NP1 Ročník: I. Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace.
TVORBA STUDIJNÍCH TEXTŮ V DISTANČNÍM VZDĚLÁVÁNÍ Simona F e i t o v á Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci.
Světový den výživy – 16. říjen
Učitelská praxe 2 Mgr. Libuše VODOVÁ,Ph.D Katedra biologie PdF MU.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_27.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_02_SLOH_A_KOMUNIKACE.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_12_INOVACE_3104_divadlo Téma: Divadlo Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Povídka Básník Karel Čapek – Povídky z jedné kapsy - Slohotvorní činitelé.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1,4_44
PRAVOÚHLÁ SOUSTAVA SOUŘADNIC
Autor: Linda Dufková Vedoucí práce: PhDr. Pavla Kovářová, Ph. D.
Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
GRAFICKÉ ŘEŠENÍ SOUSTAVY ROVNIC
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Slohová cvičení Popis. Slohová cvičení Popis Popis Popis pracovního postupu: 1)Vytvoření samostatného kuchařského receptu Vyberte si vaše oblíbené.
A. Sova – Květy intimních nálad
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_297_ČJ9
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Čárka v souvětí VY_32_INOVACE_03-40 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
ZÁPIS ČÍSEL POMOCÍ MOCNIN
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Bc. Helena Selucká Podpora čtenářství – podzim 2011
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření říjen 2012 Ročník
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_293_ČJ9
PRAVOÚHLÁ SOUSTAVA SOUŘADNIC
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
aneb vyvážený plán hodiny s prvky konstruktivismu
AUTOR: Kateřina Křížová
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Metody výuky počátečního čtení
Opakujeme základní pojmy
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_02
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_271_ČJ8
Transkript prezentace:

Karel Havlíček Cesta do vyhnanství

Cíl: Porovnat dva texty od Karla Havlíčka. Pomocí metody: volné psaní, pětilístek, Vennovy diagramy a podvojný deník - metody KM. Žák si upevní pojmy spjaté s formou textů - verš, sloka, poezie, lyrika, epika, próza, ich-forma, vypravování.

Metoda volné psaní Význam této metody Žák se připraví na aktuální učivo tím, že si připomene, co už o tématu ví. Díky tomu je lépe schopen vnímat nové poznatky. Učitel tím získá nové poznatky o žákovi, čím, žije, jak myslí. Žák bude k tématu přistupovat aktivněji. Budou se mu vynořovat poznatky z vlastního života.

pište po dobu tří minut, cokoliv vás napadne na téma CESTA Fáze evokace Metoda volné psaní: Polož tužku na papír a piš. Piš po celý stanovený čas. Piš v souvislých větách, ne v bodech. Když ti dojde nit, piš si cokoliv tě napadne, třeba i to, že máš hlad… Neplánuj si,co budeš psát. Nevracej se k napsanému, abys text opravil. Piš svým vlastním tempem. Zadání: pište po dobu tří minut, cokoliv vás napadne na téma CESTA

Fáze uvědomění 1.Dopis Karla Havlíčka Františku Palackému. 2. Básnická skladba Tyrolské elegie. Přečtěte si texty a zapište si zásadní myšlenky i formu ukázek. Můžete využít metodu podvojný deník. Příloha: Pracovní list č.1 - Dopis č.2 - Tyrolské elegie

Srovnání textů pomocí Vennových diagramů Napiš si do jednoho sloupečku myšlenky z prvního textu. Do druhého sloupečku myšlenky z básnické skladby. Porovnejte, co mají texty společného, čím se odlišují.

Karel Havlíček v tyrolském vyhnanství Fáze reflexe téma: Karel Havlíček v tyrolském vyhnanství vlastnosti tématu vlastnosti tématu co téma dělá co téma dělá co téma dělá smysluplná věta o 4 slovech shrnutí

Společné sdílení následuje v další hodině – Vennovy diagramy Dopis - nedodržena forma dopisu při přepisu do čítanky - ich – forma, vypravování - uvedeny podrobnosti – čas, datum, osoby, skoro zpráva - citová nálada rodiny - příhoda z cesty, zkráceně zmíněna -„Jsem neztratil dobrou mysl a především staré smýšlení…“ - vysvětlit Básnická skladba - poezie, vypravování, ich- forma – vypravěč K.H. - příhoda z cesty - satira, útok proti: církvi,hlouposti mezi národy, armádě - jazyk: obecná čeština, archaismy, německé názvy

Identifikační údaje Autor: Ivana Tláskalová Vytvořeno dne: 20.3. 2013 Odpilotováno dne: 27.3.2013 Ve třídě: 2.B Tematický okruh: Počátky realismu v české literatuře Téma: Karel Havlíček Klíčová slova:Tyroly, Karel Havlíček, vyhnanství, archaismy,poezie, próza, dopis, vypravování,ich- forma, podvojný deník, Vennovy diagramy

Anotace Tato prezentace je určená jako samostatná práce žáků k nácviku čtenářských strategií s využitím metod Kritického myšlení. Jsou v ní přímo uvedeny cíle i popis jednotlivých metod. Tematicky je zaměřena na upevnění vědomostí o Karlu Havlíčku a jeho deportaci.

Zdroje a metody: http://www.upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/t humb/7/79/Brixen- Havl%C3%AD%C4%8Dek%27s_house.JPG/220px- Brixen-Havl%C3%AD%C4%8Dek%27s_house.JPG http://www.brixen.it/media/logo-brixen.png Metody RWCT Kritické myšlení o.s Praha Ryšánková , J.: Čítanka pro odborná učiliště 1, SPN Praha 1979