Kdo rozhoduje v ČR Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/21.1167 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Advertisements

Moc výkonná I Prezident VY_32_INOVACE_ 07 - Moc výkonná I.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
Občanská výchova 9. ročník
ÚZEMNÍ ČLENĚNÍ ČR Více ZDE.
Česká republika-demokratický stát
Česká republika-demokratický stát
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_541_VyOv8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Výchova k občanství.
Česká republika – demokratický stát
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
TEST 17. POLITOLOGIE
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Renáta Kupsová Název materiálu: Volby v ČR Označení materiálu: VY_32_INOVACE_OBV.P2.205.
Veřejná správa Mgr. Terezie Pemová
VY_32_INOVACE_SVF33260DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Vrcholné státní orgány Autor:
MOC ZÁKONODÁRNÁ Právní řád – není neměnný, lze jej měnit
Schvalování zákonů v ČR
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceStát a jeho představitelé Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje státní.
VY_32_INOVACE_51_12 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Základy práva 14. Moc výkonná Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Exekutiva a justice VkO 9.
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Jak a kam volíme u nás?. Ve volbách vybírají své politické ……………………………….., kteří reprezentují jejich ……………………………….. (Dufek,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
JÁ JAKO OBČAN ČESKÉ REPUBLIKY ZS1BP_PIV4, jaro 2015 Mgr. Kateřina Mrázková, Ph.D.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Zdroj obrázků: VOLBY A VOLEBNÍ SYSTÉMY volby jsou hlavním mechanismem demokracie, kdy občané volí své zástupce, kteří reprezentují.
PRAHA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři,
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Volební právo VY_32_INOVACE_03-54 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo Téma:
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Občanská výchova – 6. ročník, Obec, kraj
Výchova k občanství Moc výkonná
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
Rodina dříve a dnes Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_STAT Název materiálu: Stát Předmět:
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Společnost Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_17_Společnost.
OCHRANA PŘÍRODY Chráněná území ČR
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
MOC ZÁKONODÁRNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Výchova k občanství Volby jako základ demokracie
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
VOLBY V ČR.
Léto v lese - rostliny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Život v demokracii DEMOKRACIE FORMY STÁTU kdo moc vykonává:
Zdravá výživa Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Mikoláš Aleš Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_17_Mikoláš.
Veřejný ochránce práv.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Kdo rozhoduje v ČR Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/21.1167 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_12_Kdo rozhoduje v ČR Volby, parlament ČR a jeho fungování. Mgr. Iva Hanáková

Anotace: Srovnání pravomocí panovníka v minulosti se současnou dobou. Význam voleb a co to volby jsou. Parlamentní demokracie v ČR. Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: Vlastivěda

Jak to bylo v minulosti? O společných záležitostech týkajících se všech lidí na jeho území rozhodoval panovník s jeho rádci. Určoval, kolik budou poddaní odvádět daně Řídil vojsko Rozhodoval, proti komu budou válčit, s jakou zemí bude spojencem Rozhodoval, jaké stavby postaví Lidé museli panovníka poslouchat, jinak jim hrozil krutý trest.

Kolik obyvatel žije v České republice? A jak je to dnes? Na rozhodování se podílejí všichni občané Není ale možné, aby všichni rozhodovali o každé záležitosti ve státě, kraji či obci. Volí si proto své zástupce. Kolik obyvatel žije v České republice?

O čem se rozhoduje Státní záležitosti Krajské záležitosti Postavíme novou dálnici Koupíme nové stíhačky pro naše vojsko Krajské záležitosti Jaká dopravní firma bude zajišťovat dopravní spojení v našem kraji… Obecní záležitosti Postavíme hřiště pro děti, domov důchodců Co v obci potřebuje víc?

VOLBY V ČESKÉ REPUBLICE Můžeme volit od 18 let Volíme zástupce do Parlamentu České republiky, krajských nebo obecních úřadů Ve volbách lidé vybírají zástupce ze seznamu kandidátů. Zakroužkují je v seznamu, tento seznam hodí za plentou ve volební místnosti do obálky, kterou hodí do zapečetěné krabice.

Parlament ČR Navrhuje a schvaluje zákony Má dvě části, tzv. komory Poslaneckou sněmovnu Senát Dohromady má 281 zástupců V čele Parlamentu ČR je premiér (předseda vlády), kterého volí prezident Premiér sestavuje vládu ČR (volí ministry → řídí ministerstva → řídí určitou oblast státu)

Prezident ČR Sídlí na Pražském hradě Zastupuje Českou republiku při návštěvách v za-hraničí a dohlíží na správné fungování parlamentu a vlády. Nemá takovou moc, jako dříve králové.

Otázky pro tebe  Vysvětli svými slovy, proč je důležité, aby se lidé zajímali o to, co se děje ve státě, kraji nebo obci. Jaké záležitosti se řeší ve vaší obci? Proč je podle tebe důležité, aby lidé volili ve volbách za plentou? Znáte nějakou politickou stranu? Jaké ministerstva znáš? Jak se jmenuje náš současný prezident?

Bibliografická citace [cit. 2011-06-10] Obrázek dostupný z WWW pod licencí Creative Commons:<http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Polling_station_for_2010_czech_legislative_election_in_T%C5%99eb%C3%AD%C4%8D.jpg> [cit. 2011-06-10] Obrázek dostupný z WWW pod licencí Creative Commons:<http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vaclav_Klaus_headshot.jpg >