PROFESE UČITELE Radek Šír.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KONFERENCE ASOCIACE ŘEDITELŮ GYMNÁZIÍ ČR - PŘEROV.
Advertisements

Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ PRACOVNÍKŮ - 5 Řízení lidských zdrojů.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
KURZY PRO VYSOKOŠKOLSKÉ PEDAGOGY doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
PROFESNÍ STANDARD V PROFESIONALIZACI UČITELŮ ODBORNÝCH ŠKOL
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Zdravá škola.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Katedra primární pedagogiky PdF MU v Brně
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Vůle.
Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze DIDAKTICKÁ SLOŽKA STANDARDU UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Miloslav Rotport Kostelec nad Černými lesy 27.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Základní škola, Nemyčeves, okres Jičín. Abychom mohli uplatňovat plánované výchovné a vzdělávací strategie, bylo zapotřebí propracovat didaktický postup.
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
ABSTRAKT příspěvku (sdělení) Název příspěvku: Psychologické charakteristiky učitelů ve vztahu k jejich profesi a hodnocení výkonu pedagogické práce Autor:
Vnitřní činitelé výuky: Žák jako učící se osobnost
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Pedagogická komunikace
Postavení pedagogiky mezi vědami
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Autodiagnostika učitele
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Nové možnosti ISA+ a jejich využití v kariérovém poradenství Mgr. Pavlína Šťastnová,
Seminář Reg. č: CZ.1.07/1.3.49/
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce: Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Významn é faktory v hodnocen í osobnosti.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
Edukátor – učitel TV Ondřej Mikeska. Kdo je to edukátor ?
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
MIROSLAV PROCHÁZKA Výchova a komunikace v rámci rodiny a školy, stresu a napětí.
Organizační formy práce v tělesné výchově
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_1F Škola:
Šablony OP VVV a podpora nadání
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
Zátěž a rizika povolání a optimismus učitele
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Edukátor Profese učitele
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Komunikace učitele se žáky
Sociální dovednosti učitele
Stresu i vyhoření odoláte, když víte jak na to…
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Prvky edukačního procesu
Pedagog.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAHA 7 Strossmayerovo nám. 4
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

PROFESE UČITELE Radek Šír

Profese učitele Profesní kompetence Vlastnosti učitele § pozitivní klima vyučování Profesní znalosti a pedagogické dovednosti Komunikace učitele se žáky Profesní formování pedagoga Typologie učitelských osobností

Profese učitele Skupina pedagogických pracovníků (ředitel, zástupci, …) Zvyšování nároků na učitele Menší podpora rodičů Nárůst konfliktů Feminizace školství– výzva pro budoucnost

Profesní kompetence Buduje se postupně Co patří k profesním kompetencím? Teoretická příprava Zkušenosti Prostředí Přizpůsobování sebepoznání

Profesní kompetence Jak se dělí? Osobnostní předpoklady Formální autorita Přirozená autorita Odborné předpoklady Patří sem i vědomosti, dovednosti a postoje (Fialová, 2010)

Vlastnosti učitele § pozitivní klima vyučování Vlastnosti reflexivní Emociální stabilita učitele Přiměřenost sebepojetí učitele Vyšší potřeby kontroly, rozhodnost a odpovědnost Pedagogická komunikace Životní situace mimo pracoviště

Profesní znalosti a pedagogické dovednosti Pedagogické dovednosti – účelná a cílená činnost učitele Dovednosti, týkající se plánování a přípravy vyučovací jednotky Dovednosti, týkající se vlastní organizace a realizace vyučování Dovednosti, týkající se diagnózy a hodnocení výkonu žáků, jako výsledku jejich učení Dovednosti, týkající se sebehodnocení Profesní znalosti – vědomosti, dovednosti, zkušenosti Znalosti učitele podle Janíka (2007): Znalosti obecné didaktiky Znalosti kurikula Znalosti kontextu Znalosti sebe sama

Komunikace učitele se žáky Způsob komunikace charakterizuje osobnost učitele Vztah se podílí na atmosféře vyučování Projev ovlivňuje chování žáků Možnosti komunikace: Verbální komunikace (hlasitost, dynamika projevu, tempo projevu, intonace) Nonverbální komunikace (mimika, pohledy, proxemika, posturologie, kinestika, gestika, vzhled)

Profesní formování pedagoga Etapy utváření osobnosti učitele Příprava na učitelské povolání Utváření učitele v pedagogické praxi

Příprava na učitelské povolání Motivace ke studiu učitelství – zaměřenost osobnosti, první pedagogické zkušenosti ze základní, střední školy nebo vedení zájmového kroužku, letního tábora, vztah ke studiu na vysoké škole Primární motiv – práce s dětmi, touha děti vést, usměrňovat

Utváření učitele v pedagogické praxi V prvních letech praxe Učitel vyzrává po 5-7 letech praxe Učitel se v prvních letech formuje velmi aktivně Optimální způsob interakce se žáky Vytváření charakteristického celku – typ osobnost učitele

Typologie učitelských osobností Různé typy učitelů Calsemannova typologie učitelů Logotrop – dúraz na učební předmět Filosoficky orientovaný – vštěpit názor podle chápání odborně – vědecky orientovaný – orientace na vše Pajdotrop – psychický rozvoj, formování žáka Individuálně psychologicky orientovaný – utváření osobnosti žáka Všeobecně psychologicky orientovaný – oblíbená skupina

S dvojicí základních typů (logotrop, pajdotrop) se podle Caselmanna kříží další dvojice, určena všeobecným chováním učitele (autoritativní a sociální typ učitele) Autoritativní typ – vše podle jeho pokynů Sociální typ – volnost žákům Caslemann na základě výchovně-vzdělávacích postupů rozlišuje ještě další tři typy učitelů Vědecko – systematický typ – systematický postup v hodině Umělecký typ – představivost Praktický typ – použití příkladů

Charakteristické vlastnosti člověka se do velké míry formují na genetickém podkladu, jsou záležitostí temperamentu, ale jsou i silně determinované prostředím, ve kterém se jedinec pohybuje. Při formování osobnosti pedagoga je rozhodující zaměřenost, orientace v hodnotách života, ale také stupeň inteligence, bohatství vědomostí, lidská svědomitost, zájem o sebevzdělávání, aby odevzdávané vědomosti a zkušenosti byly co nejaktuálnější (Vilímová, 2002).

DĚKUJI ZA POZORNOST