Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Petrželová Eva Název: VY_32_INOVACE_03_A_6_Vitamíny Téma: Organická a anorganická chemie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2131
Vitamíny Charakteristika Zdroje Dělení Výskyt
Charakteristika Látky různého chemického složení Nejsou tak složité jako enzymy Dají se průmyslově vyrábět Většinu z nich nedokáže lidský organismus vytvořit sám Označují se obvykle velkými písmeny abecedy (A,C,D,E,K V lidském těle mají funkci katalyzátorů biochemických reakcí Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů
Zdroje Významným zdrojem vitamínů jsou rostliny – ovoce, zelenina, obilí Známe i živočišné zdroje vitamínů – játra, vaječný žloutek, rybí tuk, máslo Do těla je můžeme získat i podáváním chemicky vyrobených – forma nápojů, prášků jednotlivé vitamíny, nebo komplexy
Dělení Vitamíny dělíme na dvě skupiny podle rozpustnosti: Vitamíny rozpustné ve vodě: B- (thiamin)B1,(riboflavin) B2,(niacin)B3,(pyridoxin)B6, (kyselina listová)B9,(kobalamin)B12,(kyselina L-askorbová)C, (biotin)H, (nikotinamid, niacin)PP,(kyselina panthotetová)B5 Vitamíny rozpustné v tucích: A (retinol), D (kalciferol), E (tokoferol), K (fylochinon) Existuje 13 základních typů vitamínů
Nedostatek a nadbytek vitamínů Způsobuje hipovitaminózu Mohou se objevovat poruchy funkcí organismu Přebytečných vitamínů rozpustných ve vodě se zbavíme tak, že je přestaneme přijímat, přebytečné se z těla vyloučí Přebytečné vitamíny rozpustné v tucích ovšem tak snad z těla nedostaneme, například vitamín A – vyskytly se i smrtelné případy při předávkování
Vitamín B3 Niacin (společný název pro kyselinu nikotinovou a nikotin amid) Důležitý pro energetický metabolismus buňky Zdrojem jsou například pivovarské kvasnice, játra, tuňák, krůtí maso, semena slunečnice, fazole, hrách, mléko, vejce, listová zelenina, brokolice a mrkev
Vitamín A Vitamín se vyskytuje ve dvou přirozených formách jako A1(retinol) a A2(3-dehydroretinol) Je nutný pro tvorbu zrakového pigmentu Nedostatek vede k šerosleposti Významný zdroj pro výrobu epitelií – nedostatek způsobuje rohovatění buňky Zdrojem – alfa a beta karoten, lykopen – oranžová a červená barviva , vnitřnosti, mrkev, brokolice, špenát, meloun, meruňky, zelí, kukuřice, máslo, vaječný žloutek, mléko, tučné ryby, třešně,…. Smrtelná dávka vitamínu 100gramů medvědích jater Předávkování může způsobit osteoporózu i otravu
Anotace: Výklad Autor : Eva petrželová Vytvořeno dne: 1.4.2012 Odpilotováno dne: ve třídě: devátá Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Téma: Organická chemie – Biokatalyzátory - vitamíny Klíčová slova: charakteristika, vitamíny rozpustné ve vodě, vitamíny rozpustné v tucích, vitamín A, vitamín B
Zdroje Základy chemie2,Doc. RNDr.Pavel Beneš,CSc., PhDr. VáclavPumpr,CSc.,Doc.RNDr. Jiří Banýr, CSc., Fortuna Praha1, 1995 http://cs.wikipedia.org./wiki/Vitam%C3%ADn_A http://cs.wikipedia.org/wiki/Niacin http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Retinol.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Niacin_structure.svg