Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Výživa člověka.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitální učební materiál
Vitaminy.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Vitamíny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY Title & author
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Vitamíny.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vitamíny rozpustné ve vodě
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
„EU peníze středním školám“
Další přírodní látky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Nejznámější látky nezbytné pro život jsou vitaminy!
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemie, složení živých organismů.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Vitamin D Kalciferol nebo také antirachitický vitamín Kalciferol nebo také antirachitický vitamín Funkce: výchozí látka pro syntézu kalcitriolu, hormonu,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Alena Soukalová 4.D Střední škola KNIH.  Obecné informace o vitamínech  Rozdělení vitamínů  Příjem vitamínů  Poruchy související s vitamíny  Minerály.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Petrželová Eva Název: VY_32_INOVACE_03_A_6_Vitamíny Téma: Organická a anorganická chemie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2131

Vitamíny Charakteristika Zdroje Dělení Výskyt

Charakteristika Látky různého chemického složení Nejsou tak složité jako enzymy Dají se průmyslově vyrábět Většinu z nich nedokáže lidský organismus vytvořit sám Označují se obvykle velkými písmeny abecedy (A,C,D,E,K V lidském těle mají funkci katalyzátorů biochemických reakcí Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů

Zdroje Významným zdrojem vitamínů jsou rostliny – ovoce, zelenina, obilí Známe i živočišné zdroje vitamínů – játra, vaječný žloutek, rybí tuk, máslo Do těla je můžeme získat i podáváním chemicky vyrobených – forma nápojů, prášků jednotlivé vitamíny, nebo komplexy

Dělení Vitamíny dělíme na dvě skupiny podle rozpustnosti: Vitamíny rozpustné ve vodě: B- (thiamin)B1,(riboflavin) B2,(niacin)B3,(pyridoxin)B6, (kyselina listová)B9,(kobalamin)B12,(kyselina L-askorbová)C, (biotin)H, (nikotinamid, niacin)PP,(kyselina panthotetová)B5 Vitamíny rozpustné v tucích: A (retinol), D (kalciferol), E (tokoferol), K (fylochinon) Existuje 13 základních typů vitamínů

Nedostatek a nadbytek vitamínů Způsobuje hipovitaminózu Mohou se objevovat poruchy funkcí organismu Přebytečných vitamínů rozpustných ve vodě se zbavíme tak, že je přestaneme přijímat, přebytečné se z těla vyloučí Přebytečné vitamíny rozpustné v tucích ovšem tak snad z těla nedostaneme, například vitamín A – vyskytly se i smrtelné případy při předávkování

Vitamín B3 Niacin (společný název pro kyselinu nikotinovou a nikotin amid) Důležitý pro energetický metabolismus buňky Zdrojem jsou například pivovarské kvasnice, játra, tuňák, krůtí maso, semena slunečnice, fazole, hrách, mléko, vejce, listová zelenina, brokolice a mrkev

Vitamín A Vitamín se vyskytuje ve dvou přirozených formách jako A1(retinol) a A2(3-dehydroretinol) Je nutný pro tvorbu zrakového pigmentu Nedostatek vede k šerosleposti Významný zdroj pro výrobu epitelií – nedostatek způsobuje rohovatění buňky Zdrojem – alfa a beta karoten, lykopen – oranžová a červená barviva , vnitřnosti, mrkev, brokolice, špenát, meloun, meruňky, zelí, kukuřice, máslo, vaječný žloutek, mléko, tučné ryby, třešně,…. Smrtelná dávka vitamínu 100gramů medvědích jater Předávkování může způsobit osteoporózu i otravu

Anotace: Výklad Autor : Eva petrželová Vytvořeno dne: 1.4.2012 Odpilotováno dne: ve třídě: devátá Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Téma: Organická chemie – Biokatalyzátory - vitamíny Klíčová slova: charakteristika, vitamíny rozpustné ve vodě, vitamíny rozpustné v tucích, vitamín A, vitamín B

Zdroje Základy chemie2,Doc. RNDr.Pavel Beneš,CSc., PhDr. VáclavPumpr,CSc.,Doc.RNDr. Jiří Banýr, CSc., Fortuna Praha1, 1995 http://cs.wikipedia.org./wiki/Vitam%C3%ADn_A http://cs.wikipedia.org/wiki/Niacin http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Retinol.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Niacin_structure.svg