Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční trhy Finanční trh – specifický trh se specifickým zbožím = penězi Struktura Peněžní trh – především krátkodobé vklady a úvěry (do 1 roku) Kapitálový.
Advertisements

Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
Vznik, vývoj a formy peněz
Teorie peněz Monetární agregáty.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
PENÍZE A BANKOVNICTVÍ.
Peníze v tržní ekonomice. Nejvýznamnější objev v dějinách V penězích vyjadřujeme ceny veškerého zboží – jsou všeobecným ekvivalentem Plní v tržní ekonomice.
Hospodářský proces Potřeby, peníze
zboží Statek nebo služba určená ke směně na trhu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_19_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
PENÍZE Historie peněz Hlavní funkce peněz Domácí a zahraniční měna
Funkce peněz Petr Machala.
PENÍZE,INFLACE, MĚNOVÁ POLITIKA
PENÍZE Kamila Kuběnová.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A15 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníprosinec.
Mikroekonomie I Peníze a poptávka po peněžních zůstatcích Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Identifikátor materiálu: ICT AnotaceŽák se seznámí s problematikou peněz AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstupŽák dokáže hovořit.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
1 Postavení bankovnictví v tržní ekonomice.  jsou prostředkem směny a měřítkem hodnot  aktiva, která mají vysokou likviditu a nízkou míru rizika 2.
INFLACE – 4. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
6. července 2013VY_32_INOVACE_100302_Bankovnictvi_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Inflace VY_32_INOVACE_ Inflace = všeobecný růst cen, tedy růst tzv. cenové hladiny - inflace se zjišťuje (míra inflace) porovnáním cen vybraných.
* INFLACE květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková.
PENÍZE Božena Genrtová.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Peníze Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
2. téma:. Definice peněz  Peníze jsou jakékoli aktivum všeobecně přijímané při placení za zboží a služby, při placení dluhu.
PENÍZE Ing. Renata Slaná
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Peníze a měny.
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Bankovnictví.
 Centrální banka  Komerční / obchodní/ banky  Specializované finanční instituce.
Peníze. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_12 Název materiáluPeníze AutorMgr.
Peníze a peněžní trh Pavel Seknička. Směna naturální Přímá naturální směna – zboží za zboží, Z - Z Zprostředkovaná, nepřímá naturální směna – směna zboží.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0108 Název vzdělávacího materiálu: Vývoj peněz.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_11 Název materiáluInflace.
Trh a jeho zákony. Zboží je služba nebo statek určený pro směnu na trhu. SMĚNA  směna naturální neboli bartr  směna realizovaná prostřednictvím peněz.
Peníze, jejich funkce a vývoj platidel Výchova k občanství 7. ročník.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 2 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6006 NázevPeníze Téma hodinyPeníze PředmětZáklady finanční gramotnosti.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
BANKY A PENĚŽNÍ ÚSTAVY.
Měnové právo II 12. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
PENĚŽNÍ GRAMOTNOST - PENÍZE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Peníze a měnová politika
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_02 Peníze
Trh peněz Pavel Janíčko.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Peníze a peněžní trh TNH 2 (S-5B)
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary,
Peníze a centrální banka
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Obchod, trh Základy hospodaření.
Téma 4 Peníze a měny.
Transkript prezentace:

Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov PENÍZE Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov

Co jsou to peníze? prostředek sloužící k nákupu a prodeji zboží nebo služeb Peníze jsou takový statek, který v určité společnosti slouží jako běžně přijímaný prostředek směny (platidlo). Jsou univerzální zboží, sloužící především k vyjadřování ostatního zboží (k jeho koupi, prodeji a provádění různých plateb), sloužící k peněžnímu vyjádření hodnoty zboží.

Historie peněz Lidé spolu obchodovali ještě před vznikem peněz – výměnou jednoho zboží za druhé Dnes tomuto obchodu (zboží za zboží) říkáme BARTER. Později se stalo prostředkem směny zboží, které lidé považovali za cenné (korálky, drahé kovy, sůl, mušle...), ale i otroci. Slované používali k placení plátno, odtud slovo PLATIT

Peníze mají formu… Mincí a bankovek Depozit (vkladů na účtech v bankách) Cenných papírů (šeků, směnek, podílových listů, dluhopisů, akciích,..)

Podstata peněz

Vliv na ceny mají pouze peníze v oběhu PENÍZE =Jakékoli aktivum, které je všeobecně přijímáno při placení za zboží a služby, nebo při úhradě dluhu. Vliv na ceny mají pouze peníze v oběhu Funkci peněz přebírají i jiná aktiva Dříve dobytek, látky, obilí, sůl Nyní šeky, karty, cestovní šeky, cenné papíry „neviditelné“ bezhotovostní převody

Funkce peněz

Prostředek směny (placení za zboží a služby, úhrady závazků) Měřítko cen (hodnotu jakéhokoli druhu zboží nebo služby lze vyjádřit peněžní částkou) Dočasný uchovatel hodnoty (úspory)

Domácí měna Občan daného státu je automaticky účastníkem jeho peněžního systému v jeho domácí měně Daňový poplatník má povinnost platit daně v domácí měně Povinnost měnu přijmout Zákaz kumulace a poškozování měny

Vývoj emise peněz Vývoj emisí peněz od jejich stabilizace do měnových kovů až po současné bezhotovostní (žirové – zápisy na účtech)

Plnohodnotné mince - množství drahých kovů v minci udává její hodnotu Lehčené mince - cílené snižování hodnoty drahých kovů v minci, mince má vyšší hodnotu, než je v ní drahých kovů Běžné mince - mince z lehkých kovů, nenesou v sobě deklarovanou hodnotu, jsou doplňkem bankovek a státovek pro drobné nákupy Bankovky - jsou vydávány bankami původně proti obchodním směnkám (vyjadřovaly hodnotu zboží), v současnosti jako obecné aktivum banky

Státovky - vydává stát (panovník) na obvykle na úhradu státního dluhu, způsobují obvykle vysokou inflaci a bývají jednou z příčin státních bankrotů. V současnosti je státy s tržním hospodářstvím nevydávají. Bezhotovostní peníze - stavy na účtech, zápisy o změnách ve prospěch / na vrub účtu (žiro), Elektronické peníze - virtuální peníze na kartách, v internetových obchodech

Druhy peněz Podle druhu dělíme peníze na: Oběživo (bankovky, mince) – hotovost Depozita (bankovní, bezhotovostní)

Druhy peněz Oběživo: Bankovky - vydávají centrální banky států v přísné regulaci Mince Běžné mince – obecné kovy, vlastní hodnotu nemají, pouze nesou informaci o měnové hodnotě Mince pamětní - vydává centrální banka jako neplnohodnotné mince (mají obvykle určitý obsah drahých kovů, mohou být použity jako řádné platidlo

Depozita: Bezhotovostní peníze - ve formě zápisů na účtu, úhrady dluhu, platby, splátky úvěrů - jsou emitovány i komerčními bankami ve formě úvěrů, připisovaných na účty klientů Elektronické - se rozumí peněžní hodnota, která a) představuje pohledávku vůči tomu, kdo ji vydal b) je uchovávaná elektronicky c) je vydávaná proti přijetí peněžních prostředků za účelem provádění platebních transakcí a d) je přijímána jinými osobami než tím, kdo ji vydal

Inflace…

Co to vlastně je? Inflace je nárůst cen v ekonomice za určité období a tím snížení kupní síly peněz. Vznik inflace přebytek hodnoty peněz v oběhu a rychlejší růst hodnoty peněžních zásob než je hodnota produkce Naopak, (deflace) hlad po penězích nutí lidi skromnosti a trh na to reaguje zastavením růstu cen, či dokonce jejich snižováním (výrobce i obchodník bez prodeje = bez zisku se pokusí snížením cen zvýšit odbyt).

Druhy inflace Podle tempa růstu cenové hladiny rozeznáváme inflaci • mírnou – ceny rostou pomalu, jednociferné roční míry inflace. • pádivou – ceny rostou tempem dvoj až trojciferných čísel. • hyperinflaci – mimořádná tempa růstu cenové hladiny v řádech tisíců procent. Podle vlivu na relativní ceny může být inflace • vyrovnaná – nemění relativní ceny zboží a služeb, neboli ceny všeho zboží a služeb rostou stejným tempem (málo reálné) • nevyrovnaná – mění relativní ceny, neboli ceny statků a služeb rostou rozdílným tempem