Mýty a pověsti Tematická oblast

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologické vlastnosti lidského sluchu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se.
Advertisements

Úroky ve slovních úlohách Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Pravopis ů, ú Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření RočníkNižší.
Zobrazení kulovým zrcadlem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
VYPRACOVALA: Mgr. Ivana Tesařová, ZŠ a MŠ Mladoňovice Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Práce se spojnicovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Závislost odporu kovového vodiče na teplotě Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA - Kmitání, vlnění a.
Užití složeného úrokování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Tematická oblast Iniciála, iluminace Datum vytvoření Ročník 2. ročník osmiletého gymnázia nebo 7. ročník ZŠ Stručný obsah Student se seznámí.
Mnohočleny Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Matematika – výrazy s proměnnými Datum vytvoření
Věty o shodnosti trojúhelníků
Úrok Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
Elektrický proud Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Elektrický výkon Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Pohádka.
ČLOVĚK 2 Mgr. Alena Ščuková
POVĚST Žil skutečně rytíř Bruncvík?
VÁNOČNÍ OZDOBY – TROCHU JINAK
Portrét podle Jan van Eycka
Náš svět Tematická oblast
Člověk a vývoj civilizace
Plánování ve školní tělesné výchově
Reliéf podle Arcimbolda
PAUL GAUGUIN - AUTOPORTRÉT
Nervová soustava vyšších obratlovců
Název vzdělávacího materiálu
Jednoduché úrokování Tematická oblast
ARTE POVERA Tematická oblast
Práce se sloupkovými diagramy
Název vzdělávacího materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Vlastnosti zvuku - test z teorie
Sloupkový diagram Tematická oblast
Pohlavní rozmnožování prvoků
Dělení mnohočlenů mnohočlenem
Keramická plastika Tematická oblast
Název vzdělávacího materiálu
M Ý T U S Mgr. Michal Oblouk
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
Název vzdělávacího materiálu
Rychlost a zrychlení kmitavého pohybu
Příčné zvětšení zrcadla
Ohyb světla na optické mřížce
Úvod do kosterní soustavy
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
Konstrukce trojúhelníku podle věty Ssu
VĚC - POMNÍK Tematická oblast
Násobení lomených výrazů
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Zeměpis – živé a neživé složky krajiny
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Coulombův zákon Tematická oblast FYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Dělení mnohočlenů jednočlenem
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
Život – pohledy na přírodu
CHARAKTERISTIKA VÝZNAMNÍ AUTOŘI
Dělení lomených výrazů
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Promítání filmových sekvencí Pro naše účely můžeme využít následující tituly: Těžké melodično (1997)
Interference na tenké vrstvě
Obvod a obsah rovnoběžníku
Konstrukce lichoběžníku
Zobrazení tenkou čočkou
Kontrolní práce – složené lomené výrazy
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1_25
Intenzita elektrického pole
Transkript prezentace:

Mýty a pověsti Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a přírodními jevy a mediálními sítěmi. Datum vytvoření 21. 12. 2012 Ročník 1. ročník osmiletého gymnázia Stručný obsah Tvořivé úkoly s náměty pověstí a mýtů Způsob využití Postupně procházíme stranami prezentace. Po zadaném úkolu žáci samostatně pracují za přiměřené podpory vyučujícího. Autor Petr Faron Kód VY_32_INOVACE_38_EFAR07 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

Do bájí neboli mýtů jsou vtěleny dávné představy lidí o vzniku světa a jeho povaze; o životě bohů; přírodních jevech a jejich příčinách; o člověku, jeho vzniku a jeho pozemském i posmrtném životě atd. Tyto fantaskní příběhy se pokouší určitým způsobem vykládat zmíněné dříve nevysvětlitelné jevy. Jednotlivé mýty postupem času splynuly ve vzájemně spjaté soubory mýtů jednotlivých národních (nebo širších) společenství a tak vznikly mytologie čili bájesloví (řecká, slovanská, germánská atd. mytologie). Pověst je prozaický útvar zachycující lidové vyprávění odehrávající se v minulosti. Pověst se váže k určité události, osobě, místu či předmětu. Většinou vychází ze skutečné události, která je doplněna o fantaskní prvky. Příběh je tedy zpravidla částečně nebo zcela vybájen, ale „tváří se“ jako naprosto věrohodné vyprávění. Najdi báji nebo pověst, která se nějakým způsobem váže ke kraji, městu nebo místu kde bydlíš a pokus se interpretovat obsah příběhu krátkým kresleným komiksem.

Vytvoř si vlastního bájného hrdinu do současného světa Vytvoř si vlastního bájného hrdinu do současného světa. Popiš všechny jeho vlastnosti a schopnosti a svou představu výtvarně zpracuj.

Pozorně si prohlédni obrázky Pozorně si prohlédni obrázky. Vyber si jeden a k obrázku vymysli nějakou pověst.

Vytvoř název legendy, o které vypráví tento reliéf. (Práce žáka 1 Vytvoř název legendy, o které vypráví tento reliéf. (Práce žáka 1. ročníku osmiletého gymnázia)

Rozhodni zda mýtus o monstru z vesmíru na obrázku bude nebezpečný vetřelec nebo zachránce planety Země a vytvoř vlastní monstrum, které bude protikladem a postaví se proti němu.