Páka, Kladka pevná, volná, kladkostroj

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účinek síly na těleso otáčivé kolem pevné osy. Páka
Advertisements

Jednoduché stroje Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková
Páka v praxi (v běžném životě)
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Březen 2012
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
Práce při zvedání tělesa kladkami
Otáčivé účinky síly Páka a kladka VY_32_INOVACE_10 - PÁKA.
Těleso otáčivé kolem pevné osy - páka
Fyzika 7. ročník Otáčivé účinky síly Anotace
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Otáčivé účinky síly Páka.
JEDNODUCHÉ STROJE.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Anotace Prezentace, která se zabývá otáčivými účinky síly. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit pojem pevná a volná.
Fyzika 7.ročník ZŠ Otáčivé účinky sil Creation IP&RK.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Fyzika Jednoduché stroje 1.
Jednoduché stroje Kladka, Pevná a volná kladka,
aneb Co nám ulehčí práci
Anotace Prezentace, která se zabývá otáčivými účinky síly. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit pojem kladkostroj.
Jednoduché stroje Mezi jednoduché stroje patří pět strojů. Kladkostroj, Páka, Nakloněná rovina, Volná kladka a Pevná kladka.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Otáčivé účinky síly – páka a její využití
Otáčivé účinky síly.
Otáčivý účinek síly.
ROVNOVÁŽNÁ POLOHA PÁKY
Anotace Prezentace, která se zabývá otáčivými účinky síly. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit pojem páka, rameno.
(kladka,páka,nakloněná rovina,kladkostroj)
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Seminární práce z fyziky Práce na jednoduchých strojích-kladka,páka,šroub,nakloněná rovina.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Kladka pevná a volná Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Tlak, tlaková síla, hydrostatický.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Jednoduché stroje Mgr. Eliška Nováková ZŠ a MŠ Nedašov VY_32_Inovace_07NE-8.
J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_5_19_ Otáčivé účinky síly Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení, kdy těleso má polohovou (potenciální) energii, na čem polohová.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení, kdy těleso má polohovou (potenciální) energii, na čem polohová.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Čemu jste se ve fyzice naučili- Fyzikální veličiny
Fyzika Jednoduché stroje 1.
Těžiště a stabilita těles, Skládání sil
Práce ve fyzikálním slova smyslu
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Otáčivé účinky síly-PÁKA
Otáčivé účinky síly-PÁKA
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Výkon: výpočty příkladů z praxe
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Účinek síly na těleso otáčivé kolem pevné osy. PÁKA
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_1 Páka Šablona číslo: IX Sada číslo: 1
Magnetické pole cívky s proudem
Moment síly součin síly a jejího ramene nazýváme moment síly, značíme písmenem M M = F . a, jednotkou je tedy N.m, newtonmetr např. síla, která má velikost.
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Výpočet práce z výkonu a času, Účinnost
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Páka Páka je jednoduchý stroj. Je to tyč, která je otočná kolem osy kolmé k tyči. Rozlišujeme páku jednozvratnou a dvojzvratnou. Jednozvratná páka má osu.
Práce ve fyzikálním slova smyslu
Výkon: výpočty příkladů z praxe
JEDNODUCHÉ STROJE KLADKA
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Rychlost Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Transkript prezentace:

Páka, Kladka pevná, volná, kladkostroj Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika_Závěrečný přehled Datum: 04/2012 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.ZP.9.A.18_paka_kladka_pevna_volna_kladkostroj Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Páka, Kladka pevná, volná, kladkostroj Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí.

Řekni, kdy na páce nastane rovnováha. Odpověď: Rovnováha na páce nastane, právě když součin ramene síly a velikosti síly na levé straně se rovná součinu ramene síly a velikosti síly na pravé straně. a1∙F1=a2∙F2

Co se stane, pokud na páce nenastane rovnováha? Odpověď: Páka se začne otáčet ve směru síly, jejíž součin s délkou ramene je větší. Součin ramene síly a velikosti síly nazýváme MOMENT SÍLY: M=a∙F Protože síla se vyjadřuje v newtonech a délka v metrech, je jednotkou momentu síly newtonmetr [Nm].

Řekni, jak se páky rozdělují. Odpověď: 1. DVOJZVRATNÁ: síly působí na obou stranách od bodu otáčení. 2. JEDNOZVRATNÁ: síly působí na stejné straně od osy otáčení, mají však opačný směr.

Řekni praktické příklady páky. Odpověď: rybářská loďka s dvěma vesly, užití tenisové rakety, příp. hokejky a jiných sportovních potřeb, nůžky, řadící páka u automobilu, ovládací páka u letadla, lopata, rameno jeřábu atd. klíč na utahování matic a šroubů, otvírák , louskáček na ořech a mnoho dalších různých kuchyňských zařízení.

Urči, zda na obrázku je páka jednozvratná nebo dvojzvratná.

Vyřeš úlohu: Mirek, který má hmotnost 35 kg a Petr s hmotností 42 kg se chtějí příjemně houpat. Petr si sedl na pravou stranu houpačky 2 m od osy otáčení. Do jaké vzdálenosti od osy otáčení si musí na levé straně houpačky sednout Mirek? Odpověď: Mirek musí sedět ve vzdálenosti 2,4 m od osy otáčení houpačky.

Vyřeš úlohu: Jakou silou působí člověk na držadla kolečka, jestliže na korbě je ve vzdálenosti 70 cm od osy kola kámen o hmotnosti 50 kg a držadla jsou ve vzdálenosti 175 cm od osy kola? Odpověď: Člověk působí na držadla kolečka silou 200 N.

Odpověz na otázku: Kdy nastane rovnováha sil na pevné kladce? Odpověď: Rovnováha sil na kladce pevné nastane tehdy, jestliže na obou koncích lana působí stejně velké síly, platí tedy: F1 = F2

Vyřeš úlohu: Jakou tahovou sílu musí vyvinout elektromotor nákladního výtahu, jestliže zdvihá dva pytle cementu přes kladku pevnou, každý po 50 kg a hmotnost samotné plošiny výtahu je 30 kg? Odpověď: Motor musí vyvinout tahovou sílu 1 300 N.

Charakterizuj velikost sil na kladce volné. Odpověď: Na obou koncích lana na kladce volné působí síly, které jsou poloviční, než je součet tíhy kladky volné a závaží na ní zavěšeného. Platí vztah: F1 = F2 = G/2 Síla, kterou těleso zvedáme, je rovna polovině tíhy zavěšeného tělesa.

Kladka volná

Jak vypadá jednoduchý kladkostroj? Odpověď: Jednoduchý kladkostroj se skládá z jedné kladky volné a jedné kladky pevné. Síla, kterou působíme na konec lana, je rovna polovině tíhy břemene, platí vztah: F = G/2 Složený kladkostroj

Kde můžeš vidět kladkostroj? Odpověď: Kladkostroje jsou téměř na všech jeřábech a vyprošťovacích zařízeních, v autodílnách…k zdvihání motoru…atd.

Motor jeřábu musí vyvinout sílu 1550 N. Vyřeš úlohu: Jakou sílu musí vyvinout motor jeřábu, jestliže zdvihá panel o hmotnosti 300 kg pomocí kladky volné o hmotnosti 10 kg? Odpověď: Motor jeřábu musí vyvinout sílu 1550 N.

Použité zdroje: doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 9. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2008, ISBN 978-80-7196-193-2. galerie office http://cs.wikipedia.org/wiki/ [cit.: 2012-04-25] http://www.helago-cz.cz/public/content-images/cz/product/21206.jpg [cit.: 2012-04- 25] http://nd01.jxs.cz/878/140/17cd2930e4_45300643_o2.jpg [cit.: 2012-04-25] http://3zscheb.unas.cz/e-learning/fyzika%20web/paka/pakavy2.gif [cit.: 2012-04-25] http://www.ceskatelevize.cz/program/porady/10319921345/foto09/211563230150013_ houpacka_01.jpg [cit.: 2012-04-25] Http://www.hanka.hys.cz/images/obrazky/paka.jpg [cit.: 2012-04-25] http://fyzikavpraxi.g6.cz/_img/17/20110103_19_19_37_m.jpg [cit.: 2012-04-25] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a3/Polea-simple- fija.jpg/180px-Polea-simple-fija.jpg [cit.: 2012-04-25] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/62/Polispasto2.jpg/180px- Polispasto2.jpg [cit.: 2012-04-25] http://www.fyzika7.tym.sk/obrazky/volnakladka.jpg [cit.: 2012-04-25] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/17/Pulley3a.png/190px- Pulley3a.png [cit.: 2012-04-25] http://www.ma-vybaveni-posiloven.cz/foto/foto33.jpg [cit.: 2012-04-25]

Metodika prezentace: Žák zná podmínku pro rovnovážný stav na páce. Žák umí vypočítat moment síly. Žák řekne, jak se rozděluje páka podle osy otáčení a působení sil. Žák vyjmenuje praktické příklady použití páky. Žák určí na obrázcích, zda se jedná o páku jednozvratnou nebo dvojzvratnou. Žák umí vyřešit úlohy na použití páky. Žák řekne, kdy nastává rovnováha sil na kladce pevné a volné. Žák vyřeší úlohy na použití kladky pevné a volné. Žák umí popsat jednoduchý kladkostroj a zná příklady použití kladkostroje.