Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Advertisements

Polní plodiny Filip Bordovský.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Ekosystém – pole Polní plodiny název: VY_32_INOVACE_02_Ekosystem_poleI škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
AutorMgr. Ludmila Eisová Vytvořeno dne20. března 2012 Odpilotováno dne26. března 2012ve tříděIII.A Vzdělávací oblastČlověk a jeho svět Vzdělávací oborPrvouka.
Bobovité Bašusová, Šebelová, Holzbachová. někdy motýlokvěté či vikvovité čeleď dvouděložných rostlin z řádu bobotvaré třetí největší čeleď (po vstavačovitých.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_ZEMĚPIS TEMA: Hospodářství.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_09_Př7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: čeleď bobovité.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
Náročná na zařazení v osevním postupu, výnos 6 t zrna/ha, nahá obilka, pšeničná bílkovina je lepek.
Jde o nepřímé využití sluneční energie- biomasa je „konzervovaná“ sluneční energie.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_32_INOVACE_ Pa-PR_Celed Bobovite Mgr. Dita Papežová ZŠ Valašské Klobouky Čeleď Bobovité.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_02_11_Zvířata Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět - 1. a 2.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
20. Zemědělské plodiny PŘÍPRAVA POKRMŮ Eva Malovaná 2016.
Molekulární biotechnologie č.10e
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
VY_32_Inovace_ Části rostlin Člověk a jeho svět 3. ročník
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
Živá a neživá příroda IV
Rostliny z našeho okolí
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_36_PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI - VZDUCH, PŮDA, TEPLO A SVĚTLO Autor: Mgr. Petra Kukuczková Předmět: Prvouka Třída: 3. ročník.
VY_52_INOVACE_70_Rostliny polí - učební text
Autorem je PaedDr. Štěpánka Vondrášková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 10 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-PŘÍRODOVĚDA.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny a živočichové.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Cukry – přírodní sladidla
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 114_Bakterie
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Ekosystém pole Savci Přírodověda 4. ročník
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
VY_32_INOVACE_32_ Prvouka 3.ročník Pícniny, olejniny, textilní plodiny
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
KOŘEN ROSTLINY - založen již v zárodku semene, při klíčení vyrůstá
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_17_Ekosystém_pole_plodiny.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Výukový materiál VY_52_INOVACE_26_OLEJNINY
Rostliny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin.
Užitkové rostliny Opakování učiva Foto archiv autorky.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zemědělství.
Na poli ANOTACE  Pracovní list procvičuje především využití polních plodin. DATUM AUTOR Tereza Skálová JAZYK Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP  Žáci.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
EKOSYSTÉM POLE je uměle vytvořený člověkem
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Žák ví,jak přispět k ochraně přírody
VY_32_INOVACE_12 12 Polní plodiny autor: Mgr. Soňa Kubíčková
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_06
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘÍRODOPIS
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Transkript prezentace:

Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny

Luskoviny

HLÍZKY NA KOŘENECH BOBOVITÝCH ROSTLIN vytváří je tzv. hlízkové baktérie hlízkové baktérie žijí v symbióze s bobovitými rostlinami mají schopnost vázat dusík ze vzduchu a vyrábět z něj dusíkaté sloučeniny, které využívají bobovité rostliny k tvorbě bílkovin Co je na obrázku?

Hrách setý

Fazol obecný

Čočka jedlá

Sója luštinatá

Krmné plodiny

BIOMASA je hmota organického původu (rostlinná či živočišná) BIOMASA je hmota organického původu (rostlinná či živočišná). Energie biomasy má původ ve slunečním záření. Může sloužit jako zdroj energie, např. dřevní odpad, sláma a další zemědělské zbytky, ale i exkrementy užitkových zvířat.

PÍCNINY

Pícniny Pícniny se zkrmují: - zelené, čerstvé - suší na seno - silážují (drobně posekaná pícnina se konzervuje bez přístupu vzduchu, silážování uchovává krmivo ve šťavnatém stavu) - senážují (zavadlá píce obsahující alespoň 50 % sušiny)

Silážování

Jetel luční

Tolice vojtěška

Trávy

KRMNÉ OKOPANINY

odrůdami, které člověk jí! Všímej si rozdílů mezi krmnými plodinami a odrůdami, které člověk jí!

Krmná řepa Řepa cukrovka

Řepa cukrovka Krmná řepa

Mrkev karotka Krmná mrkev

Kapusta Krmná kapusta

Luskoviny – semena v luskách (=plodech) obsahují bílkoviny v symbióze s hlízkovými baktériemi využití: v potravinářství, krmivo, zelené hnojení HRÁCH SETÝ FAZOL OBECNÝ ČOČKA JEDLÁ (z jižní Asie) – teplomilná SÓJA LUŠTINATÁ (z východní Asie) - teplomilná - olej, mléko, maso, mouka, sýr tofu, klíčky… Krmné plodiny - pro hospodářská zvířata PÍCNINY – jetel, tolice vojtěška, směsi trav s kukuřicí nebo slunečnicí KRMNÉ OKOPANINY – krmná řepa, krmná mrkev, krmná kapusta

Závěr: Proč se některým hospodářským plodinám říká luskoviny? Které luskoviny znáš, proč se pěstují? K čemu slouží krmné plodiny? Jaké jsou dvě skupiny krmných plodin? Které rostliny patří do těchto skupin?