Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny
Luskoviny
HLÍZKY NA KOŘENECH BOBOVITÝCH ROSTLIN vytváří je tzv. hlízkové baktérie hlízkové baktérie žijí v symbióze s bobovitými rostlinami mají schopnost vázat dusík ze vzduchu a vyrábět z něj dusíkaté sloučeniny, které využívají bobovité rostliny k tvorbě bílkovin Co je na obrázku?
Hrách setý
Fazol obecný
Čočka jedlá
Sója luštinatá
Krmné plodiny
BIOMASA je hmota organického původu (rostlinná či živočišná) BIOMASA je hmota organického původu (rostlinná či živočišná). Energie biomasy má původ ve slunečním záření. Může sloužit jako zdroj energie, např. dřevní odpad, sláma a další zemědělské zbytky, ale i exkrementy užitkových zvířat.
PÍCNINY
Pícniny Pícniny se zkrmují: - zelené, čerstvé - suší na seno - silážují (drobně posekaná pícnina se konzervuje bez přístupu vzduchu, silážování uchovává krmivo ve šťavnatém stavu) - senážují (zavadlá píce obsahující alespoň 50 % sušiny)
Silážování
Jetel luční
Tolice vojtěška
Trávy
KRMNÉ OKOPANINY
odrůdami, které člověk jí! Všímej si rozdílů mezi krmnými plodinami a odrůdami, které člověk jí!
Krmná řepa Řepa cukrovka
Řepa cukrovka Krmná řepa
Mrkev karotka Krmná mrkev
Kapusta Krmná kapusta
Luskoviny – semena v luskách (=plodech) obsahují bílkoviny v symbióze s hlízkovými baktériemi využití: v potravinářství, krmivo, zelené hnojení HRÁCH SETÝ FAZOL OBECNÝ ČOČKA JEDLÁ (z jižní Asie) – teplomilná SÓJA LUŠTINATÁ (z východní Asie) - teplomilná - olej, mléko, maso, mouka, sýr tofu, klíčky… Krmné plodiny - pro hospodářská zvířata PÍCNINY – jetel, tolice vojtěška, směsi trav s kukuřicí nebo slunečnicí KRMNÉ OKOPANINY – krmná řepa, krmná mrkev, krmná kapusta
Závěr: Proč se některým hospodářským plodinám říká luskoviny? Které luskoviny znáš, proč se pěstují? K čemu slouží krmné plodiny? Jaké jsou dvě skupiny krmných plodin? Které rostliny patří do těchto skupin?