CHARAKTERISTIKA VNĚJŠÍ – vystihuje vzhled, zevnějšek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.15 Anotace: Prezentace vysvětluje dělení charakteristiky a obsahuje slohová cvičení zaměřená na charakteristiku vnější, vnitřní,
Advertisements

PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
jsou slova, která vyjadřují vlastnosti osob, zvířat a věcí.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.12 Anotace: Prezentace je zaměřena na obohacování slovní zásoby slovy jednoznačnými, mnohoznačnými a citově zabarvenými. V závěru.
Název projektu: Moderní škola
Slovo a pojmenování Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
POPIS OSOBY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_11
Předškolní věk Od 3 do 6/7 let
Charakteristika Umělecký styl
Rysy osobnosti = povahová vlastnost, která se projevuje určitým způsobem jednání, chování, prožívání. Je příznačný pro určitého člověka (odlišuje ho od.
POPIS = informuje o výsledcích pozorování objektů neživých i živých, o jejich pohybu a činnosti.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.12 Anotace: Prezentace je zaměřena na popis a jeho dělení. Obsahuje stručnou definici popisu statického a dynamického. Vzdělávací.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
VYPRAVOVÁNÍ.
POPIS OSOBY A CHARAKTERISTIKA
POPIS.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_O8_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
CHARAKTERISTIKA znaky.
NAUKA O SLOVĚ Význam slov 7. ročník.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Slohový útvar CHARAKTERISTIKA
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
CO JE TO VESMÍR slovní druhy ohebné Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
TVAROSLOVÍ – PŘÍDAVNÁ JMÉNA ORLÍ JITČINA ZELENÝ ZIMNÍ HLADKÁ SESTŘIN MALÉ OTCŮV ZLÝSLANÁ HUSTÉ PSÍ CHYTRÝ.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_13_20 Název materiáluSloh-Charakteristika.
P O P I S A CHARAKTERISTIKA slohový postup Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Denisa Šafářová. Dostupné z Metodického.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Odborný styl – popis osoby a charakteristika Název sady:Funkční styly pro.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Daniela Vlčková Název materiálu: VY_12_INOVACE_ Cj.8.Vc. 25_liceni Datum:
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: květen 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Jana Šváchová DATUM VYTVOŘENÍ: listopad 2012 NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_Popis osoby.
STYL Ke stylu se užívá:Typické slovní prostředky: Věty: 1. HOVOROVÝ v běžných rozhovorech každodenního života slova a obraty hovorové, výrazy z obecné.
Popis postavy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Leden 2013 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Subjektivně zabarvený popis - líčení
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Popis. Komunikace a sloh
Nauka o významu slov Význam věcný (lexikální) – vyjadřuje, co slovo označuje; bývá vysvětlen ve slovníku (slovníkový) Hlemýžď = suchozemský plž s ulitou.
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.14_Lidské_chování_a_vlastnosti.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Prostředky oživující vypravování
CHAREKTERISTIKA Obrázky a náměty slohových cvičení
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
7. ročník Michaela Hantková
SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS
SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jakub Hlávko Název materiálu:
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ9_06
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Vy_32_INOVACE_77_Charakteristika
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Významové vztahy mezi slovy - synonyma, antonyma, homonyma
CHARAKTERISTIKA VNĚJŠÍ
Charakteristika.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Název školy: Základní škola J. E
CHARAKTERISTIKA Aneta Bartošová. CHARAKTERISTIKA VNĚJŠÍ – VZHLED POSTAVA.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
Transkript prezentace:

CHARAKTERISTIKA VNĚJŠÍ – vystihuje vzhled, zevnějšek VNITŘNÍ – vystihuje povahu člověka, jeho schopnosti, zájmy, vztah k lidem, práci PŘÍMÁ – vlastnosti se pojmenovávají přímo (přídavnými a podstatnými jmény) NEPŘÍMÁ – vlastnosti se vyjadřují nepřímo, popisem jednání a chování (slovesy)

CHARAKTERISTIKA JAZYKOVÉ PROSTŘEDKY: Výstižná přídavná a podstatná jména Plnovýznamová slovesa Přirovnání Slova citově zabarvená Přísloví, rčení Synonyma, antonyma

VNĚJŠÍ CHARAKTERISTIKA POHLAVÍ, VĚK - OBLIČEJ – PLEŤ – VLASY – OČI – NOS – ÚSTA – ÚSMĚV -

VNITŘNÍ CHARAKTERISTIKA URČITĚ HO VŠICHNI ZNÁME… Jaké vlastnosti má člověk, který toho tolik dokázal?

Pečlivý – Laskavý – Odvážný – Vzteklý – Líný – Nezodpovědný – Lakomý – Níže uvedené vlastnosti nepřímo charakterizuj Pečlivý – Laskavý – Odvážný – Vzteklý – Líný – Nezodpovědný – Lakomý – Společenský -

Vysvětli význam ustálených slovních spojení Má za ušima – Hraje první housle /prim/ - Vypadá, že neumí do deseti počítat – Žije si jako v bavlnce – Zvládá to levou rukou – Co na srdci, to na jazyku – Pro korunu by si nechal koleno vrtat – Je kam vítr, tam plášť -

Přiřaď k sobě přídavná jména a, stejného b, opačného významu Baculatý, drobný, hubený, malý, mrňavý, obézní, silný, slabý, statný, široký, tlustý, urostlý, útlý, velký, vysoký, vzrostlý, vytáhlý, apatický, bázlivý, bojácný, čilý, dotěrný, dovedný, drzý, hbitý, hněvivý, hrubý, jemný, klidný, laskavý, lenivý, lhostejný, moudrý, opatrný, odvážný, pánovitý, plachý, pyšný, rozumný, skromný, smělý, srdnatý, udatný, ustrašený, zručný, nešikovný.

Přiřaď ke smajlíkům vhodná přídavná jména vystihující jejich náladu /srovnej se spolužáky/

Jaký jsi ? Kdybych byl/a rybou, byl/a bych _________________, protože _____________________. Kdybych byl/a stromem, byl/a bych ______________ , Kdybych byl/a barvou, byl/a bych ________________ , Kdybych byl/a jídlem, byl/a bych ________________,