VY_52_INOVACE_08 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/21.0225 „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová  

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HALOGENY.
Advertisements

Halogeny – prvky VII.A skupiny
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
HALOGENY Prvky 17. (VII.A) skupiny.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE ELEKTROLÝZA výroba chloru „elektrolyzér“ rozklad vody.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
NEKOVY. SÍRA VÝSKYT: Volný prvek ( u sopek ) Vázaná ve sloučeninách (sulfidy, sírany) VLASTNOSTI: Prvek 16. skupiny periodické soustavy prvků (6 valenčních.
Oxidy Dvouprvkové sloučeniny kyslíku a dalšího prvku Starší název : kysličníky Oxidační číslo : -II Podle druhy vazby : iontové a kovalentní Oxidační číslo.
HALOGENY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_26.
Halogeny. Jsou to prvky VII.A skupiny Patří k nim: fluor F, chlor Cl, brom Br, jod I Kolik mají valenčních elektronů?
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
HALOGENOVÉ DERIVÁTY. DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ DEFINICE Deriváty uhlovodíků jsou organické sloučeniny, jejichž molekuly obsahují vedle uhlíku a vodíku i jiné.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Jitka Malíčková NÁZEV:Význam a použití bezkyslíkatých kyselin TÉMATICKÝ.
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
KYSELINY AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník8. ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborChemie.
OXIDY. OXID SIŘIČITÝ ● Bezbarvý, jedovatý plyn ● Štiplavě zapáchá ● Vzniká při hoření síry ve vzduchu ● Vykytuje se v sopečných plynech ● Základní surovina.
HALOGENY. Prvky 17. skupiny periodické soustavy prvků (mají 7 valenčních elektronů) Mezi halogeny patří: FLUOR CHLOR BROM JOD Vlastnosti halogenů: Jsou.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Vlastnosti a použití hydroxidů Autor Melicharová.
HalogenyHalogeny. PrvekX I I [kJ mol -1 ] ρ [g cm -3 ] b. t. [°C] b. v. [°C] r [pm] F 4,016810, Cl 3,212510, Br 3,011403,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Halogeny Autor Melicharová Jana.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
ANOTACE: MATERIÁL JE URČEN PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU A SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉHO UČIVA. VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_20_Halogenidy Téma: Chemie.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
DERIVÁTY UHLOVODÍKU- HYDROXYDERIVÁTY
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Riskuj Přírodopis VI. třída.
13 úvod do chemie - opakování
Halové prvky Halogeny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 1. Co je nejmenší?
Halogeny Obr. 1 fluor Obr. 2 chlor brom jod
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
Autor: Stejskalová Hana
VODÍK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_26.
TÁNÍ.
Základní škola a mateřská škola Damníkov
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_52_INOVACE_11 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová Hmotnostní.
Obecná a anorganická chemie
VY_52_INOVACE_16 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová Využití.
Halogenderiváty uhlovodíků. Halogenderiváty uhlovodíků.
Mineralogický systém II. Halogenidy
17 skupina.
CHEMIE - Chemická vazba
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Atomy a molekuly Z čeho jsou složeny látky?
Základní chemické veličiny
02 kyslík VY_32_INOVACE_02 autor: Mgr. Helena Žovincová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Halogeny VII. A fluor chlor brom jod.
VÝSKYT ryzí - meteority ( s niklem)
Halogeny.
Voda, vzduch Vodík, kyslík.
Kyslík - Oxygenium PSP IV.A skupina  6 valenčních elektronů
4.3 Typy chemické vazby Elektronegativita - schopnost atomu přitahovat vazebný elektronový pár. (Značíme X, najdeme ji v periodické tabulce prvků) např.
Nekovy Halogeny VII. A skupina vlastnosti: tvoří anionty
Transkript prezentace:

VY_52_INOVACE_08 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/21.0225 „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová   HALOGENY

Halogeny Tvoří dvouatomové molekuly: F2, Cl2, Br2,I2 Patří do VII. A skupiny, mají 7 valenčních elektronů, At se k nim neřadí, je radioaktivní Jsou to JEDOVATÉ látky Tvoří snadno sloučeniny → HALOGENIDY

FLUOR (F2) Nazelenalý plyn Má nejvyšší elektronegativitu ze všech prvků Prudce reaguje se všemi prvky Jedovatý Snižuje kazivost zubů (jeho sloučeniny se přidávají do pasty)

CHLOR (Cl2) Žlutozelený plyn Jedovatý, dráždí sliznici Výroba: rozkladem NaCl stejnosměrným elektrickým proudem Použití: bělení papíru a textilií, k výrobě kys. chlorovodíkové, k výrobě plastů (PVC), k dezinfekci – ničí choroboplodné zárodky a bakterie (bazény, pitná voda) Byl zneužit jako bojový plyn Tvoří sloučeniny: NaCl, HCl,…

BROM (Br2) Tmavohnědá kapalina Rychle se vypařuje Velmi jedovatý, poškozuje pokožku a oči Důležitá sloučenina je bromid stříbrný (používá se při výrobě fotografií)

JOD (I2) Pevná látka Při zahřívání netaje, ale mění se v pevnou látku, tento děj se nazývá s u b l i m a c e Je důležitý pro správný vývoj člověka – pro růst, inteligenci → proto se slouč. jodu přidávají do kuchyňské soli

OTÁZKY 1) Jaký je rozdíl mezi halogeny a halogenidy? 2) Jaký halogen najdete v dezinfekčních prostředcích? Znáte nějaký takový prostředek? 3) Jaké onemocnění způsobuje nedostatek jodu? 4) Proč se chlor přidává do vody? Znáte nějaké nemoci, které způsobila nečistá voda?