Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sulfidy Dvouprvkové sloučeniny síry (S) s jiným prvkem
Advertisements

Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Sulfidy Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Šablony GEOLOGIE 11. Sulfidy
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
zpracoval: Michal Kuča
Jak se získávají kovy z rud, od železné rudy k oceli Chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing., Bc. Jitka Moosová.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Kovy hliník železo měď olovo Al Fe rtuť Pb Cu Přiřaď značky prvků k názvům.
Kovy. Většina prvků Mají tzv. kovový vzhled Vedou teplo a el.proud Mají vysokou teplotu tání.
NEKOVY. SÍRA VÝSKYT: Volný prvek ( u sopek ) Vázaná ve sloučeninách (sulfidy, sírany) VLASTNOSTI: Prvek 16. skupiny periodické soustavy prvků (6 valenčních.
Oxidy Dvouprvkové sloučeniny kyslíku a dalšího prvku Starší název : kysličníky Oxidační číslo : -II Podle druhy vazby : iontové a kovalentní Oxidační číslo.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
HALOGENIDY AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník8. ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací.
Halogenidy, sulfidy Mineralogie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/ Zahájení projektu:
Oxidy Názvosloví oxidů Některé významné oxidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_16_Bezkyslíkaté kyseliny Autor Melicharová Jana.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_19_Sulfidy Téma: Chemie.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch8 - 6 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití sulfidů TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_10 SULFIDY.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_20_Halogenidy Téma: Chemie.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_13_Tvorba názvu hydroxidu ze vzorce Autor Melicharová.
Skupiny nerostů: 2. Halogenidy 3. Sulfidy Přírodopis 9. třída.
Autor: Stejskalová Hana
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: NEŽIVÁ PŘÍRODA
Sulfidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_15
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Pyrit FeS2 Sulfidy FeS2 Autor: Mgr.Vlasta Hrušová.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_19
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
SULFIDY.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurence schopnost.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
VODÍK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_26.
Síra Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VY_32_INOVACE_P9-002 MINERALOGIE 2 - SULFIDY Název školy
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Autor Mgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník
Anorganická chemie Autor: Mgr. Alena Víchová
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Hořčík, vápník Autor: Mgr. Alena Víchová
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ dvouprvkových sloučenin
Autor: Stejskalová Hana
Autor: Stejskalová Hana
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_05
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
SOLI.
Mineralogický systém III. Sulfidy
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
MINERÁLY PŘÍRODOPIS 9.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Projekt: OP VK 1.4 709998205 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0440 Autor: Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM: Ch9 - 1 Datum ověření ve výuce: 11. 10. 2010 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tematický okruh: Opakování Téma: Sulfidy

Anotace Prezentace slouží k opakování základních poznatků o sulfidech – názvosloví, vlastnosti, zástupci, užití

Sulfidy

Sulfidy Jsou dvouprvkové sloučeniny síry s jiným prvkem, obvykle kovem či polokovem Síra má v sulfidech oxidační číslo –II Jsou to pevné látky V přírodě se vyskytují jako nerosty Mnohé z nich jsou výrazně zbarvené, mají kovový lesk

Názvosloví sulfidů Platí stejná pravidla jako pro oxidy Rozdíl je v tom, že místo podstatného jména oxid píšeme sulfid Ve vzorcích píšeme místo značky kyslíku O značku síry S

Sulfid olovnatý Galenit, PbS Je těžký šedý nerost s namodralým odstínem Má kovový lesk Má velkou hustotu Je surovinou pro výrobu olova

Sulfid zinečnatý Sfalerit, ZnS Je hnědý, žlutý, šedavě až modravě černý Tvoří krychlové krystaly Má vysoký lesk Je hlavní rudou pro výrobu zinku

Sulfid zinečnatý Používá se k výrobě luminoforů = látky, které pohlcují záření a postupně ho mohou vyzařovat ve formě světla Svítící hodinové ručičky, zářivky, výbojky

Sulfid rtuťnatý Rumělka, HgS Největší světová ložiska tohoto nerostu se nacházejí ve Španělsku, Slovinsku, Itálii, USA a Rusku Je hlavním minerálem pro výrobu rtuti

Disulfid železnatý Pyrit, FeS2 Má zlatavou barvu Zlato hlupáků, „kočičí zlato“ Nejrozšířenější sulfid v zemské kůře Výroba železa

Chalkopyrit CuFeS2 Název pochází z řeckých slov chalkos – měď a pyr – oheň Je nejdůležitější rudou mědi a jediným zdrojem selenu a teluru

Sulfidy jsou dvouprvkové sloučeniny síry s jiným prvkem, obvykle kovem či polokovem síra má v sulfidech oxidační číslo –II Sulfid olovnatý (galenit), PbS Těžký šedý nerost, má kovový lesk Hlavní ruda pro výrobu železa Sulfid zinečnatý (sfalerit), ZnS Hnědý, žlutý, šedý nerost s kovovým leskem Je surovinou pro výrobu zinku

Zdroje Úvod do obecné a anorganické chemie,J. Mach, I. Plucková, J. Šibor, nakladatelství Nová škola Základy chemie I,P. Beneš, V. Pumpr, J. Banýr, nakladatelství Fortuna Naskenované obrázky str. 89 Chemie pro 8. ročník, J. Škoda, P. Doulík, nakladatelství Fraus http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cinnabar.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Chalkopyrit http://www.velebil.net/mineraly/chalkopyrit Jirásek, J., Sivek, M., Láznička, P.: Ložiska nerostů. Ostrava: Anagram, 2010. ISBN 978-80-7342-206-6 – obrázek chalkopyritu