Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Advertisements

Použitá literarura Petr Klínský,Danuše Chromá,Svatava Tesařová,Michal Janák: Finanční gramotnost-obsah a příklady z praxe škol,NÚOV Praha 2008.
Životní pojištění AMCICO AIG Life 2008
O FIRMĚ DATALIFE PROFESIONÁLNĚ spolupracujeme s těmi nejlepší finančními společnostmi na trhu jak u nás tak v zahraničí. společnost Datalife nabízí profesionální.
Stavební spořitelny, penzijní fondy
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Pojistné systémy 5. hodina. Pojištění pro případ smrti - trvalé Předpokládejme, že se osoba pojistí pro případ smrti kdykoli – není sjednán maximální.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Komerční a nekomerční pojištění
Programové cíle v sociální oblasti Bc. Tereza Bernardová místopředsedkyně strany stínová ministryně práce a sociálních věcí.
Generali pojišťovna Penzijní připojištění se státním příspěvkem.
POJIŠTĚNÍ Základní pojmy Rizika a změny v rozpočtu domácností Typy pojištění Pojišťovna.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Vážení obchodní partneři, V souvislosti se zákonem č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů si Vám dovolujeme ukázat přehled dopadů tohoto zákona.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Penzijní připojištění 4. Konzultace B5KPO2 Sobota 31. března 2007 E 123 8:00 – 9:30 hod.
DŮCHODOVÉ POJIŠTĚNÍ II.
Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Důchodový systém v České republice a jeho reforma zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_05 Název materiálu: SPOŘENÍ NA STÁŘÍ Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Penzijní fondy – III. pilíř.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště
Důchodové pojištění II.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistník pojištěnému.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Pojištění.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
STRUKTURA MZDY.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Životní pojištění.
Ing. František Řezáč MASARYKOVA UNIVERZITA T – 5 Pojištění managementu firem.
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
Správa sociálního zabezpečení
OPTIMALIZACE POJISTNÉ OCHRANY V POJIŠTĚNÍ OSOB Autor práce: Ing. Miroslav Čechmánek Vedoucí práce: Ing. Svatopluk Nečas, Ph.D.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistitel pojistníkovi.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
{ Roční zúčtování záloh na daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků a daňového zvýhodnění Adam Linek Adam Buchta a kol. Finanční.
Produkty životního pojištění – kapitálové životní a investiční životní pojištění Milan Charvát.
SEMINÁRNÍ PRÁCE Z PŘEDMĚTU POJIŠŤOVNICTVÍ TÉMA: PRODUKTY ŽIVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ-KAPITÁLOVÉ ŽIVOTNÍ A INVESTIČNÍ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO59 Název.
Produkty Úrazové pojištění SKLÁDAČKA. 2 doživotní úrazový důchod – jedinečné riziko na trhu v ČR! trvalé následky – velmi strmá progrese! věk nerozhoduje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Životní pojištění, jeho daňové motivace a postavení v systému důchodového zabezpečení v ČR a ve vybrané zemi EU Vypracovali: Jakub Procházka Antonín Spálovský.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_399.UCE.34 Sociální pojištění.
Srovnání zdanění podílů na zisku a OSVČ a mzdy. Porovnání varianty: zisk nechám ve firmě 1 mil. Kč, zdaním a vyplatím si ho jako podíl na zisku nebo 1.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY 2013 HRUBÁ MZDA Vypočítáme ji podle druhu mzdy Časová – počet odpracovaných hodin x hodinový tarif Úkolová – počet kvalitních výrobků.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Daň z příjmů Zaměstnanci. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ekonomika Personální činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Zvláštní druhy pojištění (prezentace)
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Účtování se zaměstnanci účtová třída 3
Jak počítá analyzátor - výdaje
Transkript prezentace:

Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace Pavel Theuer & Marcela Dubová

Obsah Důchodové pojištění Důchodové pojištění x životní pojištění Srovnání komerčních pojišťoven

Charakteristika důchodového pojištění druh životního pojištění se zvláštním plněním v podobě pravidelných důchodových splátek (při dožití určitého věku) nebo ve formě jednorázové výplaty možnost sjednání dočasného důchodu

Varianty důchodového pojištění základní doživotní důchod dočasný důchod pro případ plné invalidity důchod pro pozůstalé

Základní doživotní důchod obdoba státního starobního důchodu, možnost volby různých variant výplaty důchodu důchod je doživotní s možností rozhodnout se pro zkrácenou dobu výplaty důchodu možnost proměnit jednotlivé splátky v jednorázovou výplatu

Dočasný invalidní důchod vyplácen v případě plné invalidity (obdoba invalidního důchodu ze státního sociálního zabezpečení) dočasný důchod se vyplácí po celou dobu plné invalidity a končí buď ukončením plné invalidity, nebo vznikem nároku na základní důchod.

Důchod pro pozůstalé k zajištění příjmů pozůstalých v případě smrti pojištěného doba výplaty důchodu se liší u jednotlivých pojišťoven (okolo 10 let)

Daňové zvýhodnění PRO ZAMĚSTNAVATELE: zaměstnavatel má možnost přispívat zaměstnancům na důchodové pojištění, maximálně však do výše 8000,- Kč na jednoho zaměstnance za zdaňovací období, pojistné hrazené zaměstnavatelem na pojištění pro případ dožití a důchodové pojištění se nezapočítává do základu pro výpočet pojistného na všeobecné zdravotní pojištění ani pojištění na sociální zabezpečení.

Daňové zvýhodnění PRO ZAMĚSTNANCE: částky pojistného, které hradí zaměstnavatel za zaměstnance v plné výši, jsou na straně zaměstnance osvobozeny od daně z příjmů, maximálně však do výše 12 000 Kč za zdaňovací období. zaměstnanec neplatí sociální a zdravotní pojištění. zaměstnavatel má také možnost přispívat jen na část pojistného a zbytek pojistného si hradí sám zaměstnanec.

Důchodové pojištění x životní pojištění Zahrnuje krytí rizik ne ano Vyplacení pojistného postupně najednou Výplata pojistného v případě dožití, smrti i invalidity v případě dožití a smrti Známe předem výši vyplácené měsíční renty Daňové zvýhodnění

Příspěvek na důchodové pojištění v porovnání s přímým navýšením mzdy (15% daň. skupina, 666 Kč) Mzda Důchodové pojištění Zaměstnavatel Zaměstnanec Zdravotní pojištění 60 Kč 30 Kč 0 Kč Sociální pojištění 173 Kč 53 Kč Daň z příjmů 100 Kč Zaplaceno firmou 899 Kč 666 Kč Příjem zaměstnance 483 Kč Finanční úspora 233 Kč 183 Kč

Důchodové pojištění Kooperativy nabízí klasickou verzi důchodového pojištění + tzv. důchodové pojištění RENTA Garant lze jej kombinovat s úrazovým pojištěním pro případ: smrti následkem úrazu, trvalých následků úrazu, tělesného poškození způsobeného úrazem lze sjednat od 15 do 63 let, u jednorázově placeného pojistného až do 65, při měsíčním placení sleva,

Důchodové pojištění Kooperativy počátek výplaty od 50 let věku, nejpozději počátek v 65, zemře-li pojištěný v době vyplácení doživotního důchodu, pojišťovna začne vyplácet důchod pro pozůstalé oprávněné osobě, zemře-li před zahájením výplaty, oprávněné osobě se vyplácí dvojnásobek, důchod pro pozůstalé se vyplácí po dobu 10 let.

Důchodové pojištění ING nabízí důchodové pojištění ve třech variantách: Jistý důchod, Doživotní důchod a Smíšený důchod výplata klasicky přímo pojištěnému, a to jednorázově nebo formou pravidelného důchodu v případě úmrtí pojištěného během trvání pojištění je oprávněné osobě nebo osobám vyplacen úhrn zaplaceného pojistného navýšený o podíly na zisku společnosti

Důchodové pojištění ING délka trvání pojištění a výše pojistné částky záleží na přání klienta, přičemž konec pojištění musí být stanoven v roce, kdy se pojištěný dožije 50 až 70 let protiinflační program Smíšený důchod nabízí zvyšování pojistné částky a pojistného v závislosti na míře inflace.

Důchodové pojištění Hasičské vzájemné pojišťovny od roku 2005 nabízí důchodové pojištění Spektra a Spektra plus oproti předchozím pojišťovnám má několik odlišností: její produkt se chová více jako klasické životní pojištění nabízí se zde vinkulace, připojištění pro případ smrti úrazem nebo zproštění placení v případě plné invalidity naopak se zde nepojišťuje pro případ smrti pojištěného.

Důchodové pojištění - srovnání

Nyní je prostor pro dotazy Děkujeme za pozornost