Pevný disk – fyzická struktura

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pevný disk – fyzická struktura
Advertisements

Pevné disky Štěpán Šípal.
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
PEVNÝ DISK POČÍTAČE + Magnetická paměťová zařízení.
Prezentace na téma : Harddisk
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Pevné disky Kateřina Trčková 4.I.
Pevné disky-rozhraní.
Základní hardware počítače
Hard Disk Drive & jeho alternativy
Tato prezentace byla vytvořena
Hardware- počítačové komponenty
HARDWARE 1. část.
Identifikátor materiálu: EU
Paměti Karel Brambora Martin Císař.
Zařízení pro trvalé uchování dat
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
Geometrie pevného disku
Václav Bartoněk, 6. G MěVG Klobouky u Brna
Disky Martin Klejch 3.B.
Paměťová média.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A15 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Prezentace na téma : Harddisk Tvůrce : Micinaua Swarzkopf (Michal Holata) Dne :
Identifikátor materiálu: EU
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Popis obvodu 8051 David Rozlílek ME4B.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čestina
David Klíma- 1 - Opáčko Jaké jsou typy pamětí? Co je to RAM, kde jí najdu? Co je paměť cache? Které paměťi se používají v současných základních deskách.
MainBoard.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
Počítačová sestava – Základní hardware I.
Hardware 4 verze 2.6.
HARDWARE 2. část.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Filip Fiala, 4.C.  Základní deska  Procesor  Paměťové karty  Grafické karty  Pevný disk.
MÉDIA.
Informatika vnější paměti – Optické disky
Architektura počítače
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Paměti poč í tače Vnitřní paměti Pevný disk Autorem materi á lu a v š ech jeho č á st í, nen í -li uvedeno jinak, je Lenka Čižm á rov á. Dostupn é z Metodick.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
2.1 Pevný disk Fyzická struktura  plotny  záznamový materiál  č/z hlavičky  prachotěsný obal  motorky otáčení ploten  plotny na jedné hřídely.
1 Pevný disk velkokapacitní nevýměnná disková paměť tvořen několika kovovými kotouči, na nichž je nanesena vrstva magnetického materiálu kotouče jsou umístěny.
Vytvořil: Miroslav Tobyška. Skříne počítačů Skříně počítačů (case) slouží pro uchycení komponent počítače a dále k ochraně těchto komponent proti vnějším.
2.6 Pružné disky floppy disky diskety Fyzická struktura  Plochý plastový (pružný) disk s magnetickým povrchem (oxid železa) uzavřený v plastovém.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P EVNÝ DISK Tereza Biskupová. * zkratka HDD, anglicky H ard D isk D rive *Harddisk je hlavní záznamové medium uvnitř počítače *Jsou na něm uložena všechna.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
Základní desky Marek Kougl 1.L.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY 2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONY III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Vnější paměti počítače
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Paměti typu RAM.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pevný disk Markéta Koubíková.
Vnitřek skříně počítače
Standardy CD.
Logická organizace paměti
Operační pamět počítače-RAM
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Princip optických mechanik
Sériové rozhraní RS 232.
04 – PEVNÉ DISKY RADOMÍR RYBÁK CO JE TO PEVNÝ DISK (HARD DISK DRIVE) Pevný disk (Hard disk drive, HDD) je zařízení, které slouží k trvalému uchování.
Transkript prezentace:

Pevný disk – fyzická struktura

Části pevného disku médium, na němž jsou uložena data; magnetické hlavy pro vlastní zápis a čtení dat; mechaniku pohybující hlavami; motorek točící diskem; elektroniku disku řídící práci disku, umístěnou na plošném spoji na disku; řadič, zajišťující připojení disku k základní desce.

Pevný disk

Pevný disk Jelikož je povrch disku velice velká plocha, tak je rozdělen na stopy a sektory Slouží pro snadnější nalezení dat při jejich čtení či zápisu Magnetická hlava se nad povrchem disku vznáší a při vypnutí disku se přemístí do části mimo plotny

Parametry pevného disku Přístupová doba – vyjadřuje rychlost se kterou pevný disk vyhledá data. Jedná se o součet dvou časů: doby vystavení a doby čekání. Doba čekání – jestliže je hlava nad danou stopou, tak ještě musí počkat až se pod ní dotočí příslušný sektor ze kterého má data číst Teplotní kalibrace - Během práce se však disk ohřeje a vystavování hlaviček by vlivem teplotních dilatací nebylo přesné. Proto disk pravidelně kontroluje polohu hlavičky nad stopou a provádí případné korekce její polohy.

Parametry pevného disku Paměť cache– do ní se načítají data z disku a odtud se pak přenášejí na sběrnici. Cache podstatně zrychluje práci. Kapacita disku – určuje kolik dat se na disk vejde

Pracovní otázky: Z čeho se skládá pevný disk? Jak je rozdělen povrch disku? Co to je přístupová doba? Proč pevný disk vyžaduje teplotní kalibraci? K čemu slouží paměť cache?

Použité zdroje: HORÁK, Jaroslav. Hardwaer: učebnice pro pokročilé. 3. vydání. Brno: CP Books, a.s., 2005. ISBN 80-251-0647-0.