Absolutní a relativní četnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Třídění dat OA a VOŠ Příbram. Třídění  rozdělení jednotek souboru do takových skupin, aby co nejlépe vynikly charakteristické vlastnosti zkoumaných jevů.
Advertisements

ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
„EU peníze středním školám“
Statistika 8. ročník Autorem materiálu je Mgr. Jana Čulíková
N ÁZEV MATERIÁLU : Z ÁKLADY STATISTIKY - ÚVOD Zařazení materiálu: Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků základních.
Statistický soubor, jednotka, znak.
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice AutorMgr. Milena Procházková Název šablonyIII/2_Inovace a zkvalitnění.
Projekt OP VK č. CZ.1.07/1.5.00/ Šablony Mendelova střední škola, Nový Jičín Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Byl uskutečněn.
Statistika Ukazatelé variability
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
Zkvalitnění kompetencí pedagogů
Statistika Zkoumání závislostí
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Statistika 2 Aritmetický průměr, Modus, Medián
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C1 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníSrpen.
STATISTIKA Zdeňka Hudcová.
VY_32_INOVACE_21-15 Statistika 1 Základní pojmy.
Základy zpracování geologických dat
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Základy statistiky Autor: Jana Buršová.
VY_32_INOVACE_21-16 STATISTIKA 2 Další prvky charakteristiky souboru.
Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika
Statistika – základní pojmy, diagramy
Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika
Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Statistika Statistika je matematická disciplína, která zpracovává výsledky hromadného pozorování (o objemu výroby, dovozu či vývozu zboží, výdajích a příjmech.
ŠKOLA:Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna, nám. Míru 6, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Peníze do.
ŠKOLA:Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna, nám. Míru 6, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Peníze do.
Informace pro maturanty ve školním roce 2015/2016
Spojnicový diagram Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika Datum.
Základy statistiky Základní pojmy. Základy statistiky Statistiku můžeme chápat jako činnost - získávání stat. údajů, jejich zpracování a vyhodnocení jako.
Charakteristiky úrovně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Posunovací pravidla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4. ročník.
Kmitání s nenulovou počáteční fází - úlohy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA – Kmitání, vlnění a.
Výpočet aritmetického průměru Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Obvod trojúhelníku Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPlanimetrie Datum vytvoření Ročník2. ročník.
Kyvadlo Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA – Kmitání, vlnění a elektřina Datum vytvoření
Vynálezy přírody Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a přírodními.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Užití Pythagorovy věty Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPlanimetrie Datum vytvoření Ročník2.
Práce s kruhovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Výpočty ve statistice – test k procvičení
Konstrukce lichoběžníku
Rozdělení četností 13. prosince 2013 VY_42_INOVACE_190224
Diagramy - opakování Tematická oblast
Číslo a název projektu: CZ /1. 5
Konstrukce trojúhelníku II
Úroky - samostatná práce
Užití aritmetického průměru ve slovních úlohách
Název školy: ZŠ A MŠ ÚDOLÍ DESNÉ, DRUŽSTEVNÍ 125, RAPOTÍN
Základní systém a dělení barev
Název vzdělávacího materiálu
Statistika - opakovací test k procvičení
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
DEFINICE FUNKCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní zpracování dat Příklad
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Autor: Honnerová Helena
Statistika.
Složitější příklady na zákon lomu
… jak přesně počítat s nepřesnými čísly
Transkript prezentace:

Absolutní a relativní četnost Tematická oblast MATEMATIKA - Finanční matematika a statistika Datum vytvoření 2. 11. 2012 Ročník 4. ročník osmiletého studia gymnázia Stručný obsah Vysvětlení pojmů, užití na příkladech Způsob využití Postupným procházením stránek vysvětlíme rozdíly mezi danými pojmy. Následují úlohy, které žáci řeší samostatně. Autor Mgr. Petr Zezulka Kód VY_32_INOVACE_24_MZEZ10 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

Jaký je rozdíl mezi absolutní a relativní četností a k čemu slouží? Statistický soubor obsahuje prvky, kterým říkáme statistické jednotky. Zkoumáme je podle tzv. znaků (informací různého druhu). Znaky mají různé hodnoty. Absolutní četnost (stručně jen četnost) dané hodnoty určíme tak, že spočítáme, kolikrát se tato hodnota opakuje mezi všemi hodnotami jednotek souboru. Relativní četnost dané hodnoty vypočítáme tak, že vydělíme četnost této hodnoty počtem statistických jednotek v souboru (tzv. rozsahem statistického souboru).

? V jakých jednotkách určujeme četnost a relativní četnost hodnot znaku a čemu je roven jejich součet? a) Protože četnost hodnoty určuje počet jednotek v souboru, kterým tato hodnota přísluší, je bez jednotky. Součet četností všech možných hodnot znaku se rovná počtu všech jednotek souboru, tzv. rozsahu statistického souboru. b) Protože relativní četnost hodnoty je dána podílem četnosti (bez jednotky) a rozsahu souboru (bez jednotky), jde o číslo v rozmezí od 0 do 1 bez jednotky. Může být uvedena v procentech. Součet relativních četností všech hodnot je roven 1 (tedy 100 %)

Statistickým souborem jsou žáci 4. ročníku gymnázia. Příklad č. 1: Statistickým souborem jsou žáci 4. ročníku gymnázia. Rozdělíme je podle cizího jazyka, ze kterého budou konat maturitní zkoušku: anglický jazyk - 105, německý jazyk - 20, španělský jazyk - 22 a francouzský jazyk - 7. Znázorněte pomocí tabulky rozdělení četností hodnot znaku a určete příslušné relativní četnosti. Cizí jazyk anglický německý španělský francouzský Četnost 105 20 22 7 Rozsah souboru: 105 + 20 + 22 + 7 = 154 Relativní četnosti: Anglický jazyk: 105 154 = 0,682 = 68,2 % Německý jazyk: 20 154 = 0,130 = 13 %

Francouzský jazyk: 7 154 = 0,045 = 4,5 % Španělský jazyk: 22 154 = 0,143 = 14,3 % Francouzský jazyk: 7 154 = 0,045 = 4,5 % Tabulku rozdělení četností můžeme doplnit o relativní četnosti: Cizí jazyk anglický německý španělský francouzský Četnost 105 20 22 7 Relativní četnost 68,2 % 13 % 14,3 % 4,5 %

Pavel házel současně dvěma kostkami a postupně si zapisoval Příklad č. 2: Pavel házel současně dvěma kostkami a postupně si zapisoval součet čísel, která na nich padla: 7, 9, 11, 3, 3, 6, 10, 2, 10, 3, 11, 8, 5, 2, 4, 11, 8, 12, 6, 12, 7, 5, 5, 9, 4, 10, 12, 4, 4, 9, 2, 11, 11, 6, 2, 11. Určete četnosti a relativní četnosti jednotlivých hodnot. Statistickým souborem je množina všech 36 hodů dvěma kostkami. Zkoumaným znakem je součet čísel, která padla na kostkách. Tento znak má celkem 11 hodnot (součty 2 až 12). Součet 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Četnost Relativní četnost 1 9 1 12 1 18 1 6

Podívejte se, jak můžeme rozdělení četností hodnot tohoto znaku znázornit různými diagramy: