Svalová soustava - ploštěnci až měkkýši

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Oběhová soustava kroužkovců a členovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů.
Advertisements

Fyziologické vlastnosti lidského sluchu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se.
Úroky ve slovních úlohách Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Soustava krycí – od protist po hlístice Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů.
Rozmnožování nižších obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření16.
Nervová soustava měkkýšů a kroužkovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum.
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Soustava trávicí- prvoci až ploštěnci Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů Datum.
Práce se spojnicovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Pravopisná hlídka Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Svalstvo člověka – teorie Název sady:Přírodopis – lidské tělo Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Mnohočleny Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Matematika – výrazy s proměnnými Datum vytvoření
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Průměrná rychlost Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Fylogeneze pohybu živočichů- test
Elektrický proud Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Složené úrokování Tematická oblast
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Náš svět Tematická oblast
Činnost nervové soustavy
Nepohlavní rozmnožování mnohobuněčných
Nervová soustava vyšších obratlovců
Název vzdělávacího materiálu
Práce se sloupkovými diagramy
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název vzdělávacího materiálu
Elektromotor a jeho využití
Pohlavní rozmnožování prvoků
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Dělení mnohočlenů mnohočlenem
Funkce svalové soustavy a typy pohybů
Ploštěnci 16. února 2014 VY_52_INOVACE_210208
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Název vzdělávacího materiálu
Trávicí soustava hmyzu
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Ohyb světla na optické mřížce
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
MĚKKÝŠI 15. října 2013 VY_52_INOVACE_210213
Úvod do kosterní soustavy
VY_32_INOVACE_16_Živočichové
Násobení lomených výrazů
Nezmar a ploštěnka – pracovní list.
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Dělení mnohočlenů jednočlenem
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Život – pohledy na přírodu
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Dělení lomených výrazů
Kontrolní práce – složené lomené výrazy
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, člověk a jeho zdraví.
11 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_15_KROUZKOVCI Název materiálu:
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
VY_32_INOVACE_04-36 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Svalová soustava - ploštěnci až měkkýši Tematická oblast Biologie – biologie živočichů Datum vytvoření 9. 9. 2012 Ročník 3. ročník čtyřletého G a 7. ročník osmiletého G Stručný obsah Prezentace ke svalové soustavě doprovázená otázkami k procvičení. Způsob využití Postupně procházíme listy prezentace . Úkoly jsou součástí prezentace. Autor RNDr. Ilona Houšková Kód VY_ 32_ INOVA CE_ 32_BHOU12 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

Svaly bezobratlých Svaly bezobratlých jsou uspořádány v podkožní svalový vak. Vak je tvořen hladkou svalovinou a rozpadá se na tyto svalové vrstvy: podélná, okružní a příčná. Podkožní svalový vak kromě pohybu zabezpečuje i pohyb tělních tekutin. U bezobratlých s končetinami se rozpadá podkožní vak na jednotlivé svazky svalů a hladká svalovina je nahrazena svaly příčně pruhovanými.

Svaly bezobratlých Odpovězte, jak pracují svaly bezobratlých? Vrstvy svalů pracují protichůdně (= antagonisticky): při stahu podélné svaloviny se pasívně napíná ochablá okružní svalovina (tělní článek se zkracuje a tlakem tělní tekutiny rozšiřuje), při stahu okružní svaloviny se pasívně natahuje podélná svalovina (článek se prodlužuje). Vzájemné zastoupení vrstev určuje charakter pohybu.

Řešte úkoly: Úkoly Popište stavbu podkožního svalového vaku bezobratlých. Jaké zabezpečuje další funkce? Řešení Je tvořen hladkou svalovinou a rozpadá se na tyto svalové vrstvy: podélná, okružní a příčná. Kromě pohybu zabezpečuje i pohyb tělních tekutin.

Jaká je stavba svalové soustavy ploštěnců a hlístic? PLOŠTĚNCI Je vytvořen podkožní svalový vak se svalovými pruhy ve směru podélném, příčném i okružním. HLÍSTICE Platí totéž, co u ploštěnců. Převládá podélná svalovina (mrskavý pohyb). Yoruno http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ee/Aplysina_aerophoba.jpg

MĚKKÝŠI Orgánem pohybu je svalnatá noha na břišní straně těla (suchozemští plži). Pohyb se uskutečňuje vlnovitým smršťováním svalstva a vylučováním hlenu. Do mezibuněčných dutinek je vháněna hemolymfa a noha tak mohutní a tvrdne.

Příklady suchozemských plžů Plzák španělský Obr. 1 Páskovka keřová Obr. 2

MĚKKÝŠI U plovoucích druhů se může noha měnit v ploutvičky, u hlavonožců přeměněna v ramena a svalnatou nálevku. Mlži Hlavonožci Obr. 3 a 4 b) noha b) přeměněná noha

MĚKKÝŠI - mlži Svaly dále slouží ke svírání lastur. Probíhají napříč a upínají se na vnitřní stranu lastur. Popis obrázku: lastura plášť přední svěrací sval noha zatahovač nohy zadní svěrač Obr. 5

Řešte úkoly: Úkoly Vyjmenuj typy svalů u mlžů. Jaký je princip pohybu u měkkýšů? Řešení Jsou to: noha (pohyb), přední a zadní svěrací sval a zatahovač nohy. Pohyb se uskutečňuje vlnovitým smršťováním svalstva a vylučováním hlenu.

KROUŽKOVCI Je vytvořen podkožní svalový vak z hladké svaloviny, který tvoří více vrstev (okružní, diagonální a podélné svaly). Všechny tři typy jsou zastoupeny rovnoměrně u máloštětinatců, tak vzniká peristaltický pohyb. Vlnovitě se šíří kontrakce a relaxace po celé délce těla. Obr. 6 RASBAK. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 9.9.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mestpier_volwassen.jpg?uselang=cs>.

KROUŽKOVCI K pohybu jsou jako pomocné pohybové ústroje vyvinuty: u máloštětinatců štětinky, u mnohoštětinatců parapodia (nesou i žábry a smyslové orgány). Obr. 7: parapodia nereidky Dále se vytvářejí i specializované svaly např. pro zatahování hltanu.

Řešte úkol: Úkol Jakým způsobem se pohybují máloštětinatci a proč? Řešení Okružní, diagonální a podélné svaly jsou zastoupeny rovnoměrně a vzniká peristaltický pohyb. Kontrakce se šíří po celé délce těla.

Použité zdroje KUNST, Miroslav; ZPĚVÁK, Jaromír. Atlas bezobratlých. Praha: SNP, 1978, ISBN 14-700-78. KUBIŠTOVÁ, Iva; JŮVOVÁ, Alena. Přehled zoologie. Brno: Paido, 1984, ISBN 80-901737-4-8. ALTMANN, Antonín; KUBÍKOVÁ, Marie, Biologický náčrtník – zoologie. Praha: SPN, 1971. KNOZ, Jan. Obecná zoologie II. Praha: SPN, 1979, ISBN 17-117 79. Obr. 1: SVENSSON, Håkan. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 9.9.2012]. Dostupný podle licence Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Arion_vulgaris_3.jpg>. Obr. 2: MAX, Mad. http://cs.wikipedia.org [online]. [cit. 9.9.2012]. Dostupný podle licence Creative Commons na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Snail-WA_edit02.jpg>. Obr. 3-4: převzato z ALTMANN, Antonín; KUBÍKOVÁ, Marie, Biologický náčrtník – zoologie. Praha: SPN, 1971. Obr. 5: převzato z KUNST, Miroslav; ZPĚVÁK, Jaromír. Atlas bezobratlých. Praha: SNP, 1978, ISBN 14-700-78. Obr. 6: RASBAK. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 9.9.2012]. Dostupný podle licence Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mestpier_volwassen.jpg?uselang=cs>. Obr. 7: HILLEWAERT, Hans. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 9.9.2012]. Dostupný podle licence Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nereis_succinea_%28epitoke%29_ColourBalance.jpg>.