Prevence kriminality Kriminalita a sociální práce s pachateli SPR508, Mgr. Petra Horová 16.3.2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kriminologie a penologie SPR508, Mgr. Petra Horová
Advertisements

Kriminologie a penologie SPR508, Mgr. Petra Horová
Zpráva o činnosti Státního úřadu inspekce práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Závěrečná konference: „ INDIVIDUÁLNÍHO PROJEKTU MĚSTA CHEBU NA ZMĚNU SITUACE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH OBYVATEL MĚSTA, ZEJMÉNA OBYVATEL SÍDLIŠTĚ ZLATÝ VRCH“
Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CIZINCI V ČR A PLZEŇSKÉM KRAJI Tisková konference, Plzeň,
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Sekce pro zaměstnanost Ministerstvo práce a sociálních věcí 1.
Dotační fond LK Soutěže MŠMT Program a podprogramy - školství  Program č. 4 resortu školství, mládeže a zaměstnanosti  4.1 Podpora volnočasových.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
Pohled tisku, názory veřejnosti a vězeňské populace na sankční politiku v ČR Institut pro kriminologii a sociální prevenci Praha Republikový výbor pro.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Workshop dne prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Spadá se tedy i rovnost mužů.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Hlavní město Praha Protidrogová politika hl. m. Prahy Krajské oddělení protidrogové prevence PRM MHMP Mgr. Nina Janyšková.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Policie České republiky PREVENCEPREVENCE. Preventivně informační skupiny PREVENCEPREVENCE spolupráce se sdělovacími prostředky informační servis z oblasti.
SOUČINNOST POLICIE A SOUKROMÝCH BEZPEČNOSTNÍCH SLUŽEB Setkání AMBO Hradec Králové
Individuální projekt národní – „K2“ Kvalita a konkurenceschopnost v neformálním vzdělávání.
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
ASEBS, 4. sem..  Široké chápání profesní sebeobrany a jejího projektování  Samostatná práce  Schopnost integrovat znalosti  Pochopení problému v širších.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Kriminalistická charakteristika trestného činu
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Mgr. Petra Kiššová sociální pracovnice NZDM METRO
Úřad práce České republiky
Josef Středula, předseda ČMKOS
Členská schůze MAS Nepomuk,
Trest – minulost a současnost Prevence kriminality
Společné a koordinované politiky EU
VII. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování
Sociální politika v EU. Charakteristika a vývoj sociální politiky EU
Schůze Spolku pro obnovu venkova ČR Praha 1. dubna 2014
Předmět a obsah kriminologie a její metodologie
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Společenská odpovědnost ve školství
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Kriminalita a sociální práce s pachateli SPR508
Katedra veřejné ekonomie
Správa sociálního zabezpečení
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Představení projektu.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Hledáme klíč k právům dětí
VII. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Koordinovaný přístup a ESIF 2014+
Ing. Stanislava Správková
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Podpora sociální práce na území Statutárního města Kladna
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
5. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Stod
Transkript prezentace:

Prevence kriminality Kriminalita a sociální práce s pachateli SPR508, Mgr. Petra Horová 16.3.2015

Seminární úkol Úkol: Shlédněte tv pořad „Máte slovo“ o vězeňství a napište stať nad jedním z vybraných témat, o kterém je v pořadu zmínka.

Prevence kriminality = veškeré aktivity směřující k předcházení páchání trestných činů, ke snížení jejich výskytu, cestou zamezení páchání nebo neutralizací příčin a podmínek vzniku trestných činů. Je součástí kriminální politiky Rodinná politika (prevence otěhotnění teenagerů, podpora a poradenství pro těhotné,…) Vzdělávací politika (školní docházka, …) Politika týkající se mládeže Zaměstnanecká politika Kontrola kriminality

Strategie kontroly kriminality Represivní strategie Reakce na již spáchaný trestný čin Trestněprávní charakter 3 základní principy: Odstrašit (individuální a generální prevence) Zneschopnění pachatele Náprava a resocializace pachatele Preventivní strategie Aktivní předcházení zločinu V praxi se oba přístupy prolínají

Dělení prevence kriminality Cílem je Eliminovat trestnou činnost před jejím započetím Před jejím pokračováním Dělení podle obsahového zaměření Sociální (sociální politika – školství, zaměstnanost, volný čas,…) Situační (kriminogenní situace, technického, organizačního a administrativního charakteru) Viktimologickou (modely chování osob, osvětová a poradenská činnost ) Realizovanná ve společenství Dělení podle adresátů (model prevence veřejného zdraví, Brantinglam a Faust 1976) Prevence primární (nepřímá strategie prevence kriminality) Prevence sekundární (riziková skupina nebo jedinec) Prevence terciální (předchází recidivě) Dělení podle úrovní Rezortní úroveň Mezirezortní úroveň Místní úroveň

Schéma prevence kriminality Zdroj: Tab. 3.3.7. 1 Schéma prevence kriminality (Protivínský, 2005)

Výchozí model prevence kriminality Místo Pachatel Oběť

Sociální prevence Působení společenského prostředí Cílem je zasáhnout příznivě v průběhu jedincova života

Situační prevence - Zaměřuje se na příležitost, místo trestného činu Zvýšit námahu, kterou pachatel musí vynaložit „Ztížení cíle“ (bezpečnostní zařízení) Kontrola přístupu (telefony při vstupu, strojky…) „Odklon“ pachatelů (dopravní omezení) Kontrola „podpůrných prostředků“páchání trestné činnosti (kontroly na letišti) Zvýšit riziko, že bude dopaden Formální, neformální, přirozený dohled Snížit zisk, který mu zločin přinese (fyzické odstranění potencionálních cílů)

Formy přesunu kriminality Teritoriální přesun Časový přesun Funkční přesun – krádeže nahrazují loupeže Přesun v taktice - Přesun v objektech

Viktimologická prevence Podstatou je informační moment (široká osvěta) Apelace na občany – jejich zdraví, život a majetek Důležitá je přiměřenost Opevňovací mentalita

Prevence realizovaná ve společenství Organizace společenství (USA - přistěhovalectví, mládež,) Ochrana společenství (občanské , sousedské hlídky) Rozvoj společenství Reakce na městskou dezintegraci Obnova sociální, hospodářské a fyzické struktury společenství (zlepšení vzhledu okolí, zlepšení rozmístění policie, sociální a hospodářská obnova)

Rezortní a mezirezortní úroveň prevence kriminality Bezpečnostní analýzy, na jejichž základě vznikají koncepce prevence kriminality

Místní úroveň prevence kriminality Příklady dobré praxe – př. Organizace Společně k bezpečí (viz prezentace)

Proces prevence kriminality Získávání informací Analýza a interpretace údajů Navrhování strategií Realizace Vyhodnocení

Literatura a zdroje Publikace: TOMÁŠEK, Jan. Úvod do kriminologie :jak studovat zločin. Vyd. 1. Praha: Grada, 2010. 214 s. ISBN 9788024729824. PROTIVINSKÝ, Miroslav a Karel KLVAŇA. Základy kriminalistiky. Vyd. 1. Praha: Armex Publishing, 2005, 152 s. ISBN 808679511x. GRAHAM, John a Trevor BENNETT. Strategie prevence kriminality v Evropě a Severní Americe. Vyd. 1. Praha: Institut pro kriminologii a sociální prevenci, 1996, 215 s. ISBN 8086008231. VESELÁ, M. Přednáška. Prevence kriminality na místní úrovni .Společně k bezpečí. 2014

Děkuji za pozornost a přeji hezký den