Multiprotocol Label Switching (MPLS)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síťové prvky.
Advertisements

CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
D03 - ORiNOCO RG-based Wireless LANs - Technology
MPLS Multiprotocol Label Switching
MPLS Multiprotocol Label Switching Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Překlad síťových adres - NAT
ROZHODOVACÍ PROCESY PRO VÍCECESTNÉ TELEMATICKÉ APLIKACE Filip Ekl
METROPOLITNÍ PŘENOSOVÝ SYSTÉM
Štěpán Šípal. Témata hodiny Vlastnosti IPv6 adresace Nový zápis adres uzlů a sítí Hierarchické přidělování adresního prostoru Nové technologie pod IPv6.
VLAN Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Seminář 8 VLAN routing Srovnání směrování tradičního a VLAN routingu
Počítačové sítě Architektura a protokoly
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronické počítače Počítačové sítě (EL41) Ing. Stanislav Hanulík ELEKTROTECHNIKA.
Zpracoval: Šafránek David
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Databázové systémy Architektury DBS.
Datové vs Hlasové přenosy Datové –přepojování paketů (packet switching) Hlasové –přepojování okruhů (Circuit Switching)
TCP a firevall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
1 iptelefonie denis kosař. 2 obsah Co je ip-telefonie Jak to funguje Protokoly Kodeky Jak to použít Skype Zdroje.
Síťové prvky.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
BIS Firewall Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
QoS Josef Horálek,. Definice kvalitativních hledisek  Spolehlivost služby (service availability)  zpoždění (delay/latency)  rozptyl zpoždění (delay.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.15 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě AKT. SÍŤ. PRVKY – ROUTER, SWITCH Typ: DUM - kombinovaný.
VRS98 1 Multi-Protocol Over ATM MPOA další ze standardů sítí ATM Antonín Mikát Intercom Systems s.r.o.
Asynchronous Transfer Mode Projektování distribuovaných systémů Lekce 1 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Datové sítě Ing. Petr Vodička.
Asynchronous Transfer Mode Projektování distribuovaných systémů Lekce 1 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Úroveň přístupu ke komunikačnímu médiu
Internet.
Internet.
Internetové protokoly Autor: Milan Bílek. Internet Internet je celosvětová systém propojených počítačových sítí. Počítače mezi sebou komunikují pomocí.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Bezpečnost podnikové sítě EI4. Firewall 1 Firewall 2 Ochranná zeď Chrání síť před útoky zvenku Neovlivňuje samotný provoz uvnitř sítě Veškerá komunikace.
Informační a komunikační technologie 1.8 Nastavení počítačové sítě Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Učební obor: Kadeřník,
Protokoly úrovně 3 nad ATM Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří ledvina, CSc.
VPN - Virtual private networks Přednášky z Projektování distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
1 Seminář 3 Princip směrovače – L3 síťová transportní aplikační směrovač.
Model TCP/IP Síťová vrstva. IPv4 IP protokol pracuje nad linkovou vrstvou IP protokol pracuje nad linkovou vrstvou Data jsou v síti dopravována přes směrovače.
Metro Ethernet Services Projektování distribuovaných systémů Ing. Jiří ledvina, CSc.
Linková úroveň Úvod do počítačových sítí. 2 Problémy při návrhu linkové úrovně Služby poskytované síťové úrovni Zpracování rámců Kontrola chyb Řízení.
Internet protocol Počítačové sítě Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Multimediální přenosy v IP sítích Libor Suchý Prezentace diplomové práce.
Josef Petr Obor vzdělání: M/01 Informační technologie INSPIROMAT PRO TECHNICKÉ OBORY 1. ČÁST – VÝUKOVÉ MATERIÁLY URČENÉ PRO SKUPINU OBORŮ 18 INFORMAČNÍ.
Základní pojmy Standard sítě Důvod vzniku standardů
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
S MĚROVÁNÍ Ing. Jiří Šilhán. Přímé doručování není směrování. (stejná síť) Směrování – volba směru – hledá se next hop Hledání optimální cesty. Vytváření.
Multiprocesorové systémy. Multiprocesorové systémy vznikly z důvodu zvýšení výkonnosti počítačů, protože jednoprocesorové systémy svým výkonem již přestaly.
Strukturovaná kabeláž. Strukturovaná kabeláž 1 Strukturovaná kabeláž je univerzální integrovaný kabelážní systém, který slouží pro potřeby přenosů dat.
SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 1 – principy směrování Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče,
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 4 – Směrování v IPv6 Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno,
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Počítačové sítě pro V3.x Teoretická průprava I. Ing. František Kovařík SPŠE a IT Brno
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Síťová vrstva a vrstva síťového rozhraní v TCP/IP
TÉMA: Počítačové systémy
Seminář 8 VLAN routing Srovnání směrování tradičního a VLAN routingu
Koncepce bezpečnosti v infrastruktuře systémů veřejné správy
Počítačové sítě.
Segmentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Monitoring sítě.
Propojování sítí (1) Propojování sítí je možné realizovat, např. pomocí: Repeater: zesilovač, který předává veškeré informace z jedno-ho síťového segmentu.
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
Struktura počítačové sítě
Počítačové sítě IP vrstva
Adresace v Internetu (1)
Ing. Jiří Šilhán IPv4.
Transkript prezentace:

Multiprotocol Label Switching (MPLS) X32TSS - Telekomunikační systémy a sítě Multiprotocol Label Switching (MPLS) Vít Wasserbauer Martin Zahradil X32 ZMK Semestrální projekt

Úvod MPLS síť: Přeposílání paketů realizováno jiným způsobem než v běžné IP síti na vstupu MPLS sítě je paket vybaven značkou (label) směrovač přeposílá označkovaný paket podle přepínací tabulky a může zároveň měnit hodnotu značky na konci MPLS sítě je značka odejmuta a paket je dále transportován klasickým způsobem na základě IP adresy

Mechanismus MPLS sítě LSR (Label Switch Router) – směrovač, přepíná pakety na základě MPLS značky Hraniční (edge) LSR: Ingress LSR – provádí vložení značky Egress LSR – provádí odebrání značky

Struktura značky 20bit. značka umístěná v rámci 32bit. MPLS hlavičky: EXP - experimentální bity pro potřeby klasifikace paketu S – bit označující první MPLS značku vloženou do paketu TTL – bity s významem jako identické pole v IP hlavičce Vložena mezi hlavičku rámce a transportovaný IP paket

- množina FEC -> vlastní značka -> určení cesty MPLS sítí Přidělování značek Značka může být paketu přidělena např. na základě těchto kritérií: podle cílové IP adresy a QoS parametrů (Quality of Service) podle příslušnosti paketu do VPN zákazníka podle multicastové adresy FEC (Forwarding Equivalence Class) – množina paketů daným kritériím vyhovující - množina FEC -> vlastní značka -> určení cesty MPLS sítí LDP (Label Distribution Protocol): vytváří FEC na základě prefixu IP adresy zároveň distribuce značek jednotlivých FEC mezi uzly MPLS sítě informuje následující LSR o přiřazení značky standardizováno několik různých LDP – v MPLS síti nemusí být použit pouze jeden

ATM přepínače v MPLS sítích Směrovací metody MPLS jsou podobné některým starším metodám směrovacích algoritmů, jako jsou např. ATM-přepínače. je možné je po změně softwaru použít jako LSR (ATM-LSR) nezavádí se speciální MPLS hlavička značky zakódovány do polí VPI/VCI, kam tento přepínač přistupuje 3 druhy kódování: SVC kódování – celé pole VPI/VCI pro značku na vrcholu zásobníku SVP kódování – do VPI první značka a do VCI druhá SVP multipoint kódování – jako SVP + do zbytku VCI identifikace vstupního uzlu sítě

MPLS/VPN MPLS VPN páteř je to dnes asi nejpoužívanější aplikace MPLS technologie směrovač PE má uvnitř virtuální směrovač pro každého zákazníka zajištění bezpečného oddělení všech zákazníků umožní zákazníkům používat libovolné adresy celá síť poskytovatele je pro zákazníka ukryta bez velkých paměťových nároků na zařízení poskytovatele

Zhodnocení Implementace standardů MPLS umožňuje lepší řízení komunikace v IP sítích, snižuje provozní náklady a umožňuje nové služby, jako jsou např. optické VPN nebo přidělování šířky pásma podle potřeby. Výhody: rychlejší a jednodušší směrovače při zařazování do FEC je k dispozici více informací o paketu umožňuje využití nových služeb vyšší bezpečnost MPLS sítí síť MPLS může směrovat pakety různých protokolů Nevýhody: zařazování do třídy FEC může být složité a časově náročné nutný upgrade hardwaru nebo softwaru všech přepínačů sítě