Vitamíny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Biologicky významné heterocykly
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vitaminy.
Vitamíny.
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY Title & author
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Biochemický ústav LF MU E.T. 2013
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
ENDOKRINNÍ SOUSTAVA ( SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ ) Daniel Chlup.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Autor: Ing. Michal Řehulka  Heterocyklické sloučeniny („heterocykly“) jsou organické sloučeniny, které obsahují ve svém uhlíkatém cyklu jeden nebo více.
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Vitaminy rozpustné ve vodě Monika Rosová ZSF JU České Budějovice.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceRozdělení.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
MAKROELEMENTY (1. část) Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o enzymech a hormonech. Klíčová slova:
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Suroviny pro cukráře I. ročník
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Biochemický ústav LF MU E.T. 2016
Anémie.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Osteoporóza.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Vitaminy TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Cukry (sacharidy).
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Biochemický ústav LF MU E.T. 2013
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Vitamíny rozpustné ve vodě
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
VITAMÍNY DEFINICE SLOŽENÍ OBSAH V ORGANISMU ROZDĚLENÍ VLASTNOSTI
C5720 Biochemie 13-Koenzymy a vitaminy Petr Zbořil 9/18/2018.
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Izoprenoidy.
Žlázy s vnitřní sekrecí
Lékařská chemie Steroidy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vitaminy.
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Transkript prezentace:

Vitamíny

Rozpustné ve vodě Thyamin Riboflavin Nikotinamid Kyselina listová Kyselina pantothenová Pyridoxol Kobalamin Kyselina ascorbová Biotin

Rozpustné ve vodě Thiamin – B1 Riboflavin – B2 nedostatek způsobuje nervové poruchy Riboflavin – B2 je strukturním základem koenzymů oxidoreduktas FAD a FMD nedostatek způsobuje metabolické poruchy a poškození kůže a sliznic

Rozpustné ve vodě Pyridoxol – B6 – (starší název pyridoxin) tvoří koenzymovou složku enzymů katalyzujících transaminaci a dekarboxylaci AMK nedostatek způsobuje metabolické poruchy a poruchy nervové činnosti Niacin – PP – kyselina nikotinová z ní je odvozený nikotinamid, ten je základem NAD+ a jeho fosforečného esteru NADP+

Rozpustné ve vodě Kyselina pantothenová je derivátem kys.máselné a ß-alaninu základem koenzymu A, který aktivuje karboxyl.kyseliny při jejich metabolismu nedostatek způsobuje metabolické poruchy a poruchy nervové činnosti

Rozpustné ve vodě Kyselina listová – kys.folová, folát Biotin - H je strukturním základem koenzymů katalyzujících reakce při tvorbě nukleotidů nedostatek způsobuje špatnou tvorbu krve Biotin - H je strukturním základem koenzymů katalyzujících vznik karbox.kyselin a přeměnu sacharidů nedostatek je málo častý

Rozpustné ve vodě Kyselina L-askorbová – C sacharidový derivát má důležitou funkci při redoxních dějích v organismu nedostatek způsobuje metabolické poruchy pojivové tkáně – skorbut

Rozpustné v tucích Axeroftol Kalciferoly Tokoferoly Fylochinon

Rozpustné v tucích Vitamin – D je to skupina steroidních látek posilujících účinek PTH (parathyroidní hormon, který společně s kalcitononem snižuje koncentraci Ca2+ v séru tím, že brzdí resorpci Ca2+ z kostí a ledvin ) nedostatek způsobuje u dětí křivici u dospělých osteomalacii, při které se demineralizují a křehnou kosti nadbytek způsobuje kalcifikaci tkání, hlavně ledvin. Odvápňují se kosti, které se snadno lámou je obsažen v živočišných tucích, v rybích játrech

Oba chemickou aktivní podobu získávají v ledvinách a játrech Rozpustné v tucích Vitamin – D3 – cholekalciferol tvoří se v pokožce živočichů fotolýzou z 7-dehydocholesterolu účinkem UV záření Vitamín – D2 – ergokalciferol připravuje se fotolyticky z rostlinného ergosterolu, má stejné biologické účinky jako D3 přidává se do mléka Oba chemickou aktivní podobu získávají v ledvinách a játrech

LIPOFILNÍ vitamíny