Jako ryba ve vodě Kopřiva africká.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Advertisements

Povodeň Vaše kořeny měly málo kyslíku. Proto částečně odumřely a musíte investovat do vytvoření nových. Odevzdejte do banku 5 J. (Pokud máte méně joulů,
Rostliny 1.třída.
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Minerální výživa rostlin
VÝŽIVA ROSTLIN.
Světlo.
Rostliny rybníka a jeho okolí
Kdo z Vás uhodne, o čem se dnes budete učit? Hádejte po písmenech:
Abiotické faktory prostředí
PEDOSFÉRA.
Nahosemenné rostliny - STROMY
Minerální výživa VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.08/Li
Rostliny - význam a jejich dělení.
Podmínky života na Zemi
HOŘČICE BÍLÁ (Sinapis alba).
PLAMÉNEK (clematis) PLAMÉNEK (clematis)  Clematis, rod dvouděložných rostlin z čeledi pryskyřníkovitých.
Čínské zelí Má světle zelenou barvu Je to odrůda Brasica napus odrůda chinensi dvouděložná rostlina z čeledi Brukovitých pěstována jako listová zelenina.
Chryzantémy.
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
Miříkovité.
Rajče obecné.
PEDOLOGIE pH FAKTOR PŮDY.
MRKEV OBECNÁ Daucus carota.
Kukuřice setá (Zea mays)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Fotosyntéza a dýchání Fotosyntéza Dýchání
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Minerální výživa rostlin.
HYDROPONICKÉ PĚSTOVÁNÍ ROSTLIN Vypracovala: Bečvářová, Hudcová.
SULFIDY. SULFID OLOVNATÝ ● Krystalická látka ● Ocelově šedá barva, intenzivní kovový lesk ● V přírodě se vyskytuje jako minerál GALENIT ● Základní surovina.
Hydroponické pěstování rostlin Adriana Javůrková, Nikola Bajerová, Emílie Zárubová, Sára Bendová.
Rostliny.
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Podmínky života na Zemi Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: Druh výstupu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
„JAKO RYBA VE VODĚ“ EXPERIMENT TŘÍDY KVINTA A – SKUPINA „VÁPNÍK“
MAKROELEMENTY (2. část) Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Rostliny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Hydroponie Vypracoval: Lukáš Karlík.
Hnojiva aneb přikrmování rostlin. Rozdělení hnojiv a) podle skupenství pevná hnojiva kapalná hnojiva b) podle působení na rostliny přímá hnojiva – obsahují.
FOTOSYNTÉZA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_26.
KOŘEN Biologie, 2. ročník, Botanika. Obecná charakteristika kořen patří mezi tzv. vegetativní orgány společně se stonkem a listem pravý kořen se poprvé.
Projekt do biologie a chemie. VODĚNKA - DUSÍK EXPERIMENT – JAKO RYBA VE VODĚ  DEN 1. – ZAKLÁDÁNÍ EXPERIMENTU  DEN 9. – KONTROLA  DEN 12. – KONTROLA.
Společné znaky rostlin.
Rozklad světla Investice do rozvoje vzdělávání.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
Dusík a potos. = bezpůdní pěstování rostlin  Charakteristické je pěstování v lehce prostředí s lehce stravitelnými živinami – v roztoku  Půda přináší.
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
Rostliny.
ÚVOD DO VÝŽIVY ROSTLIN DĚLENÍ ŽIVIN Z POHLEDU ROSTLINY
DŘEVINY Zdroj: cs.wikipedia.org
Stavba rostlinného těla
Redoxní reakce.
Škůdci hrnkovek okrasných listem
Osnova 1 Úvodní snímek 2 Fotogalerie 3 Barvy 4 Délka 5 Kdy vychází
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_54_F7
VY_52_INOVACE_23_ Stavba těla semenných rostlin
HYdroponie.
ČÁSTI KVETOUCÍCH ROSTLIN VY_32_INOVACE_06
VY_32_INOVACE_04-47 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_52_INOVACE_21_ Vlastnosti rostlin
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
vodní režim příjem, vedení a výdej množství vody v těle funkce
Rostliny - význam a jejich dělení.
Číslo projektu dum.KVĚTEM 0.7 Název školy Předmět Květinářství
Nádobová hydroponie.
Půdy.
Transkript prezentace:

Jako ryba ve vodě Kopřiva africká

Hydroponie Je to pěstování rostlin bez půdy v živném roztoku Tento způsob pěstování byl poprvé využit Egypťany Jeho výhodou je menší náchylnost k chorobám a rychlejší růst rostlin Hydroponie je vhodná pro alergiky Květinám, které se pěstují hydroponicky škodí studený vzduch a průvan, proto je nutné větrat jen opatrně a potřebují světlo, ale nesmí být přímo na sluneční paprsky

Začátek pozorování První den, rostliny jsou stejné.

Železo - Fe Mikrobiogenní prvek, tzv.mikroelement Rostlina přijímá železo jako kationt železnatý (Fe2+)a železitý (Fe3+) Funkce: přenašeč elektronů ve fotosyntéze a dýchacím řetězci Projevy nedostatku: chloróza a opad listů, žloutnutí listů

Výška (cm) Měření hmotnosti (g) 1 2 3 16 9,19 9,30 9,60 10,5 20 6,05 Původní hmotnost (g) Měření hmotnosti (g) 1 2 3 Kopřiva bez železa 16 9,19 9,30 9,60 10,5 Kopřiva s železem 20 6,05 6,30 6,90 7,80

Po týdnu s železem Rostlina je vzpřímená a má krátký kořen (cca 2 cm)

Po týdnu bez železa Rostlina je zvadlejší, má zežloutlé listy a krátké kořínky.

Porovnání Rostlina s železem Rostlina bez železa - zvýšila svoji hmotnost z 6,05g na 7,8g - roztok se zabarvil do žluté až oranžové barvy díky vysrážení železitých iontů Rostlina bez železa - zvýšila svoji hmotnost z 9,19g na 10,5g - listy začaly opadávat (některé zežloutly) - kořeny vyrostly na délku 16cm

Ukončení pozorování – s železem Rostlina je vzpřímená a má stále zelené listy.

Ukončení pozorování – bez železa Rostlina má 16 cm dlouhý kořen, zežloutlé listy a je zvadlejší než rostlina se železem.

Závěr pozorování Rostlině bez železa zežloutly listy, některé opadaly, povadla a narostl jí kořen dlouhý 16 cm , což si nedokážeme vysvětlit, jelikož železo nemá žádný vliv na kořen. Rostlina se železem zůstala v původním stavu, narostly jí krátké kořeny a byla vzpřímená.

Autoři Kinga Hajduk Kristýna Pavlicová Kuni Nguyenová Alexandra Bendová Dan Grener