Pravěk a středověk JAK TO BYLO?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Advertisements

Od pravěku k Přemyslovcům
projekt v rámci Operačního programu Hlavní události českých dějin I.
Příbuzenské vztahy v dějinách
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Vzdělávací.
Téma: Dějiny s osobnostmi
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Ludvík Jagellonský Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Poslední Přemyslovci Lubomír Berka.
Významné osobnosti českých dějin II. 4. ročník
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
V HLUBINÁCH DÁVNÝCH ČASŮ
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
POHLED DO ČESKÝCH DĚJIN
PANOVNÍCI ČESKÝCH ZEMÍ
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
České středověké dějiny – hra Riskuj
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
České země v době Přemyslovců 4. ročník
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Od Karla IV. k husitským válkám
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Naši slavní předkové.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Bitva u Lipan, husitský král TÉMA:
Enea Silvio Piccolomini - Historie česká DOLEJŠOVÁ LUCIE, VRTIŠKOVÁ ANETA.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.1 Opakování učiva 4.ročníku Téma: Vývoj v českých zemích Číslo.
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
Období vlády Přemyslovců a Lucemburků v českých zemích Za předpokladu použití přílohy k učebnicím vlastivědy Obrazy z českých dějin a psacích potřeb.
DĚJINY V OBRAZECH Husitství Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Anotace: Seznámení se s životem a panovníky Velkomoravské říše. Název:
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_22.
První státní útvary na našem území Sámova říše 1. Pravděpodobný rozsah Sámovy říše – označená červeně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_02_02_05.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS Poslední Přemyslovci. 1. Přemysl Otakar I – Zlatá bula sicilská - prvorozenecký princip (= primogenitura), nastupuje.
KŘÍŽOVKA H O L Ý Vůdcem radikálních husitů v bitvě u Lipan byl Prokop ……… P A L C Á T Symbolem husitského hejtmana byl …… B O M A R D Těžké obléhací dělo.
AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_27
VY_32_INOVACE_
VÝZNAMNÉ LETOPOČTY V ČESKÝCH DĚJINÁCH
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
VY_32_INOVACE_
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Přemyslovci - opakování
Královské Čechy VY_32_INOVACE_D
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Výsledky husitské revoluce a její význam
Přehled významných panovníků
Nejstarší české dějiny, 4.ročník
Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
zpracovaný v rámci projektu
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_DĚJEPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
zpracovaný v rámci projektu
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
JIŘÍMU Z PODĚBRAD SE ŘÍKALO …
Transkript prezentace:

Pravěk a středověk JAK TO BYLO? Orientuješ se v historii naší vlasti? Mgr. Petra Stanjurová Jdi na další stránku Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. 1

Asi tě zajímá, co tě čeká a co máš dělat Asi tě zajímá, co tě čeká a co máš dělat! V horní části stránky uvidíš časovou osu a dole několik údajů v rámečcích. Tvým úkolem je umístit údaje na časovou osu tak, jak se v dějinách skutečně staly. Postupně klikej na údaje od nejstarších po nejmladší. Tak jdeme na to! Jdi na další stránku 2

HISTORICKÁ OBDOBÍ STŘEDOVĚK NOVOVĚK PRAVĚK Jdi na další stránku 3

DOBA BRONZOVÁ DOBA ŽELEZNÁ PRAVĚK DOBA KAMENNÁ DOBA BRONZOVÁ DOBA ŽELEZNÁ Jdi na další stránku 4

PRVNÍ OBYVATELÉ NAŠEHO ÚZEMÍ KELTOVÉ SLOVANÉ GERMÁNI Jdi na další stránku 5

KNÍŽATA VELKOMORAVSKÉ ŘÍŠE 9. – 10. stol. n. l. Porazil knížete Pribinu, Byl prvním knížetem Povolal Konstantina Po jeho smrti se Velké Moravy a Metoděje Velká Morava rozpadla RASTISLAV MOJMÍR SVATOPLUK Jdi na další stránku 6

VLÁDNOUCÍ RODY STŘEDOVĚKU PŘEMYSLOVŠTÍ KRÁLOVÉ LUCEMBURKOVÉ JAGELLONCI PŘEMYSLOVSKÁ KNÍŽATA Jdi na další stránku 7

KNÍŽATA Z RODU PŘEMYSLOVCŮ Počátek 10. stol. Měl manželku Měl manželku Je patronem naší První český král Ludmilu Drahomíru země, byl prohlášen (jen pro svou osobu) za svatého VÁCLAV VRATISLAV I. VRATISLAV II. Jdi na další stránku BOŘIVOJ 8

PŘEMYSLOVŠTÍ KRÁLOVÉ 13. - 14. stol. První český král s dědičným titulem Rozšiřuje území Král železný a zlatý Pražské groše Poslední Přemyslovec P PŘEMYSL OTAKAR II. VÁCLAV III. VÁCLAV II. PŘEMYSL OTAKAR I. VÁCLAV I. Jdi na další stránku 9

LUCEMBURKOVÉ VÁCLAV IV. KAREL IV. ZIKMUND LUCEMBURSKÝ JAN LUCEMBURSKÝ 14. – 15. stol. Král cizinec Otec vlasti Slabý panovník Šelma ryšavá VÁCLAV IV. KAREL IV. ZIKMUND LUCEMBURSKÝ Jdi na další stránku JAN LUCEMBURSKÝ 10

Husitské války První bitva – 1420. 1431 Husitské války První bitva – 1420 1431 Polední bitva - 1434 hejtman - Jan Žižka z Trocnova hejtman - Prokop Holý Prokop Holý a část husitů padli Bitva u Sudoměře Bitva u Domažlic Bitva u Lipan Jdi na další stránku 11

Vladislav Jagellonský Panovníci po husitských válkách Vládne po smrti Syn Bez Panovník z rodu Poslední Jagellonec, Zikmunda Albrechta královského Jagellonců, padl v bitvě Lucemburského Habsburského původu slabý panovník u Moháče Ladislav Pohrobek Ludvík Jagellonský Jiří z Poděbrad Albrecht Habsburský Vladislav Jagellonský 12

Použité fotografie: Snímek 4: Snímek 8: Snímek 9: Snímek 10: http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C4%9Bstn%C3%AD_kl%C3%ADn http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C4%9Bstonick%C3%A1_venu%C5%A1e http://commons.wikimedia.org/wiki/File:2008.09.26.Szolnok_044.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NavdatoliGoblet1300BCE.jpg Snímek 8: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bo%C5%99ivoj_I.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:KnizeVratislav1.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vasik_kaple_200px.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:VratislavII.JPG Snímek 9: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:PremyslOtakarI_Parleruvnahrobek.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vaclav_I.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ottokar_II_Premysl.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jan_Matejko,_Wac%C5%82aw_II_Czeski.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vencel_r%C3%A9zkarc.jpg Snímek 10: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Honzik.jp http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Charles_VI-John_Ocko_votive_picure-framgnet.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:VaclavnaVotobraze.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zikmund_Zho%C5%99elecka_radnice.jpg Snímek 11: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jan_Hus_2.jpg Snímek 12: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Albrecht_II._von_Habsburg.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ladislas_the_Posthumous_001.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jan_Vil%C3%ADmek_-_Ji%C5%99%C3%AD_z_Pod%C4%9Bbrad_a_z_Kun%C5%A1t%C3%A1tu.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vladislaus_II_of_Bohemia_and_Hungary.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Louis2.jpg 13