JUDAISMUS ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_15

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Židé za 2.světové války….
Advertisements

Jak se tyto svátky vlastně slaví?
Názor na svět: věřící, bez vyznání a ateisté
Hlavní světová náboženství a církve
Starověká Palestina.
Judaismus Petr Machala.
Jeruzalém a Yad Vashem. Jeruzalém a Yad Vashem.
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Tento projekt je spolufinancován Evropským Sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Exkurze ČJL –
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
Světová náboženství.
VY_32_INOVACE_02_SVP_081_Bel
HOLOCAUST Dějepis Radim Liška 6.A.
Co je typické pro židy?.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_03.
RISK Náboženství.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Vypracoval: Jakub Moravec
Náboženství - judaismus
Světová náboženství – judaismus
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Náboženství autor VM:Ondřej Vojáček.
Syropalestina.
Judaismus.
Světová náboženství JUDAISMUS.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI. genocida = vyvražďování celých národů za druhé světové války se to týkalo hlavně Židů a Romů ze strany nacistů.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Starověká Palestina Petr Machala.
ŽIDOVSKÉ SVÁTKY.
VĚROUKA JUDAISMU ŽIDOVSKÝ MONOTEISMUS ZÁKON PROROCI MESIANISMUS BIBLE
Židé a Romové ve středověku
Magen – Davidova hvězda – symbol židovství
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
Další státní útvary na Předním východě Persie, Fénicie, Palestina.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_V_LIDSKEM_SPOLECENSTVI_11.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
VY_32_INOVACE_Lul_II_01 Úvod do problematiky holocaustu Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
VY_32_INOVACE_8_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_NÁBOŽENSTVÍ A JINÉ SEKTY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační.
Vypracovaly : Irada Rahmanova Mariia Vasylchenko Valeriya Dvoryadkina Valeriia Mikhailova.
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
ASIE – STÁTY BLÍZKÉHO VÝCHODU VY_32_INOVACE_07-27 Ročník:VII. r. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Asie Téma:
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Judaismus.
Digitální učební materiál
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ZÁKLADNÍ POJMY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_12
Judaismus (židovství)
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Digitální učební materiál
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Digitální učební materiál
Judaismus.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Judaismus – košer strava
Oblast východního pobřeží Středozemního moře
Křesťanství Jedno z nejrozšířenějších světových náboženství Prorokem je Ježíš Kristus Abrahámovské náboženství Monoteistické náboženství Křesťanství vzniklo.
Dějiny Palestiny Judaismus.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Starověká Palestina.
STÁTY PŘEDNÍHO VÝCHODU
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Židovství - Judaismus Pavel Novák, Roman Budějský, Tereza Dvořáková, Veronika Velichová, Zuzana Veselá.
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

JUDAISMUS ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_15   Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0938 Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava JUDAISMUS ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_15

základní charakteristika judaismus = židovství (žid x Žid) nejstarší monoteistické náboženství učí, že Židé jsou vyvolený boží národ asi 12 000 000 věřících hlavní poutní místo je v Jeruzalémě v Izraeli (zbytky Šalamounova chrámu, tzv. Zeď nářků) dnes 25% Židů v Izraeli, 30% v USA Abraham = otec (zakladatel) národa Mojžíš = zakladatel židovského náboženství, vyvedl Židy z Egyptského otroctví a dovedl je až na hranici Zaslíbené země, Kenaan (Palestina) Spisy – Tanach, Tóra (Zákon), Talmud (diskuse starověkých rabínů o věroučných tématech)

Zeď nářků, Jeruzalém, http://www. google. cz/search

věrouka Bůh (Hospodin), jménem JHVH (šifra, jméno se nevyslovuje, čte se např. můj pán), stvořil svět za 7 dní, Židé jsou jeho vyvolený národ, který zkouší OBŘÍZKA – mužská obřízka je symbolická smlouva s Bohem hlavní symboly – menora a Davidova hvězda židovství se počítá po ženské linii do třetí generace, sňatky by neměly být smíšené KABALA – židovská magie, tajné učení, tradované od starověku TANACH – soubor posvátných spisů Tóra (zhruba odpovídá Starému zákonu), hlavní část je PENTATEUCH (pět knih Mojžíšových) Proroci Spisy

menora (sedmiramenný svícen) na státním znaku Izraele

SYNAGOGA uprostřed je předčítací podium s pultem židovský chrám, kněz = rabín nachází se zde svatostánek s uloženými posvátnými spisy (užívají se ruční opisy) uprostřed je předčítací podium s pultem modlitba a prodlévání v synagoze vždy s pokrývkou hlavy součástí rituálu je systematické, cyklické čtení Tóry rituální oděv - jarmulka, plášť, fylaktéria (hranaté dřevěné krabičky s uloženým svitkem) náboženský život se odehrává hlavně doma

Synagoga v Ostravě-Vítkovicích, v roce 1939 shořelo všech pět ostravských synagog, zdroj: http://kehila-ostrava.cz/?attachment_id=17

židovský rok letopočet začíná stvořením světa, 3 760 př. n. l. rok má 354-355 dní, začíná počátkem jara, 2x za 7 let se vkládá 13. měsíc SABAT – sváteční den (od pátečního západu slunce do sobotního), odpočinek, zbožnost, modlitby (zákaz práce a obchodu) CHANUKA – svátek světel, osmidenní svátek připomínající znovuzasvěcení jeruzalémského chrámu (obdoba našich Vánoc, děti dostávají peníze) PESACH – svátek nekvašených chlebů, připomínka vyvedení Židů z Egypta, nejvýznamnější svátek

KAŠRUT (košer) potravinové předpisy, správné jídlo (košer) zákaz mísení masa s mléčnými výrobky (dvě sady nádobí a příborů, dvě ledničky, dva oddělené dřezy, např. svíčková na smetaně je nemyslitelná) maso jen takové, které je vyjmenované v Bibli: skot a skopové (mají rozpolcená kopyta a přežvykují) ryby, které mají ploutve a šupiny (nesmí paryby, chobotnice, tzv. mořské plody) drůbež a holubi (žádní jiní ptáci, ani dravci ani mrchožrouti) zvíře musí být správně zabito a zbaveno krve – řezník jediným tahem nože přetne krční tepny, vyteče většina krve, zbylá krev se odstraní při nasolování masa

HOLOCAUST (ŠOA) V současné Evropě je popíraní holocaustu trestné organizované vyvražďování Židů za 2. světové války (židovská genocida), antisemitismus 6 000 000 obětí (asi třetina národa) r. 1942 se nacisti dohodli na „konečném řešení židovské otázky“ ghetta, koncentrační (pracovní) tábory, vyhlazovací tábory, „pochody smrti“ na konci války r. 1948 OSN zřídila samostatný židovský stát Izrael, kde by zbytky evropských Židů našly útočiště V současné Evropě je popíraní holocaustu trestné

Brána do osvětimského tábora, zdroj: lidovky. cz, http://www. lidovky

zodpovězte otázky Co je antisemitismus? Proč jsou v historii Evropy časté útoky právě proti Židům? Kde najdeme v Ostravě židovské symboly? Co znamenají pojmy: menora, pesach, rabi, košer, šoa, kabala? Co víte o holocaustu? Jak křesťanství a islám souvisejí s judaismem?

literatura a zdroje PARTRIDGE, CH. Lexikon světových náboženství. Praha: Slovart, 2006. WILKINSON, P. Ilustrovaný slovník náboženství. Praha: Slovart, 2008. HALÍK, T. Prolínání světů. Praha: nakladatelství Lidových novin, 2006.