Náboženství a fanatismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁBOŽENSTVÍ VE SVĚTĚ Klademe si otázky týkající se vzniku a podstaty světa. Lidé mají různý názor, zda svět stvořil Bůh či ne. Je jich více nebo jen.
Advertisements

Vypracovala Ludmila Kebzová
Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz
Náboženství a Ideologie
[Obr. 13, 14] Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
V současném světě – 2 názory na svět
Diversita lidské populace II
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Názor na svět: věřící, bez vyznání a ateisté
Hlavní světová náboženství a církve
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.62 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Občanská výchova 7. ročník
Zvířata a náboženství.
Světová náboženství.
KŘESŤANSTVÍ.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.6
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_09.
Název Obyvatelstvo – pohlavní, věková a náboženská struktura
Východoasijská náboženství
Religionistika Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
RISK Náboženství.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
SKLADBA OBYVATELSTVA PODLE NÁBOŽENSTVÍ
Vypracoval: Jakub Moravec
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Náboženství autor VM:Ondřej Vojáček.
Téma: Světová náboženství
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Víra a náboženství Výchova k občanství – 6. ročník
Mezináboženské vztahy. Vztahy mezi vztahy?  Náboženství je vztah k transcendentní skutečnosti.  Co jsou tedy vztahy mezi náboženstvími? Vztahy vztahů?
Opakování - náboženství
Islámské umění.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
N ÁBOŽENSTVÍ, VÍRA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
NÁBOŽENSTVÍ. Vysvětli tyto kategorie a ke každé uveď příklady náboženství. provází lidstvo už od pravěku. Ovlivňuje život většiny lidí na Zemi, ateisté.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Náboženství v Asii Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_SVĚTOVÉ JAZYKY A NÁBOŽENSTVÍ ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
VY_32_INOVACE_8_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_NÁBOŽENSTVÍ A JINÉ SEKTY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační.
Světová náboženství. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
Náboženství a fanatismus
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Něcisté, ateisté a agnostici: Čemu v Česku věříme?
Digitální učební materiál
ZÁKLADNÍ POJMY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_12
Judaismus (židovství)
Název materiálu: VY_12_INOVACE_D.6.Si.11_Staroveka_Indie Datum:
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
TAOISMUS Emma Bruniková.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS. VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
D ě jiny islámských zemí. Z Mekky do Medíny Prorokem islámu Muhammad Žil jako obchodník, než se mu začal zjevovat archanděl Gabriel Muslimové (vyznavači.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Náboženství a fanatismus Člověk a zdraví Bc.Cuperová

Náboženství Je pojem pro jednání, symboly a představy, kterými různá společenství vyjadřují životní a osobní vztah k mimosmyslové zkušenosti. Každé náboženství má své společné rituály nebo bohoslužby.

Víra a Věřící člověk Víra je schopnost lidského ducha vnímat mimosmyslové skutečnosti Ten, kdo je věřící, raději než náboženství používá slovo víra. Může mít i svou vlastní víru a nepatřit do žádného společenství.

Druhy náboženství Křesťanství Islám Judaismus – židovství Hinduismus Budhismus Taoismus Ústava zajišťuje svobodu vyznání a také další zákony přispívají k obecně svobodnému praktikování náboženství.

Křesťanství taoismus Taoismus znamená „cesta“ Nad všemi bohy stojí Lao-c V taoismu nalezneme prvky magie, alchymie a šamanismu Křesťanství je soustředěno kolem života a učení Ježíše Působení Ježíše a počátky křesťanství zachycuje Nový zákon, mladší část Bible.

Islám hinduismus Je náboženství založené na učení proroka Muhammada Stoupenec islámu se nazývá muslim, což znamená „ten, kdo se podřizuje Bohu“ Hinduisté uctívají mnoho bohů, ale nejdůležitější je Brahma, Višna a Šiva. Společnou vírou je reinkarnace - převtělování.

Judaismus budhismus Je náboženství židovského národa - Izraele. Judaista uctívá jediného Boha. Nesmí se uctívat sochy, jiné předměty nebo místa. Je náboženský systém, vytvořený Buddhou Bohové jsou považováni za běžné bytosti jako lidé, pouze nás převyšují svou moudrostí a dlouhověkostí.

Fanatismus z latinského slova fanaticu, posedlý, je slepá víra Když se fanatik cítí být ohrožený ve svém výjimečném vztahu k Bohu, pak jeho netolerance a hněv může vést až k násilí S fanatismem bývá spojená touha po moci /Nelze zapomenout na náboženské islámské fanatiky, co unesly veliká dopravní letadla plná civilistů a tato letadla zabila mnoho lidí ve dvou mrakodrapech v New York/

Seznam použitých odkazů http://cs.wikipedia.org/wiki/Náboženství http://images.google.com/imgres?q=církev http://cs.wikipedia.org/wiki/Fanatismus http://cs.wikipedia.org/wiki/Manipulace http://vera-tydlitatova.eblog.cz/nabozensky-fanatismus-je- opakem-nikoli-ateismu-ale-viry http://images.google.com/imgres?q=chrám+sv+víta http://www.google.com/imgres?q=hinduismus http://cs.wikipedia.org/wiki/Křesťanství http://cs.wikipedia.org/wiki/Taoismus http://cs.wikipedia.org/wiki/Islám http://cs.wikipedia.org/wiki/Judaismus