ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR: Jan Pravda NÁZEV: VY_32_INOVACE_02C_08_Zemědělství České republiky TEMA: Česká republika ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0816 DATUM TVORBY: 2.2.2013
Anotace: Škola: Gymnázium Chomutov, Mostecká 3000, 430 01 Třída: 6. ročník 6. letého gymnázia Výstup: Powerpointová prezentace Vzdělávací oblast: Česká republika Obor: Zeměpis/Geografie Tematický okruh: Socioekonomická geografie ČR Využití: Výuka zeměpisu / geografie Pomůcky: PC učitele, tabule, atlas Inovace:Materiál je určen jako doplnění k přípravě pedagoga, přičemž má za cíl zvýšit atraktivitu a názornost v rámci vyučovací hodiny. V některých částech je formou animací zajištěno, aby studenti pouze pasivně neposlouchali výklad, ale také museli hledat v atlase a společně s pedagogem tím vytvářeli svůj zápis do sešitu. Materiál je určen k interaktivní výuce.
Zemědělství České republiky
zemědělství - pěstováním plodin a chov hospodářských zvířat Zajišťuje přímou obživu obyvatelstva a suroviny pro průmysl Dělíme na rostlinnou a živočišnou výrobu Jaké přírodní faktory mají vliv na zemědělství? půda reliéf podnebí
pro zemědělskou výrobu je využíváno zhruba 50% rozlohy Česka Zemědělský půdní fond pro zemědělskou výrobu je využíváno zhruba 50% rozlohy Česka Z grafu je vidět, že se po revoluci změnilo rozdělení půdního fondu – čím je to dáno?
Rostlinná výroba obživa obyvatelstva krmivo suroviny pro průmysl Spojte plodiny a významné produkční oblasti v ČR Chmel a) Litoměřicko Vinná réva b)Českomoravská vrchovina Brambory c) Žatecko Ovoce d) Jižní Morava
Pšenice Kukuřice Ječmen Pěstování obilnin Nejdůležitější část Více než 50% osevních ploch Nejvíce pšenice a ječmen V menší míře žito, oves a kukuřice Přiřaď k obrázkům názvy obilnin Pšenice Kukuřice Ječmen
b) Další zemědělské plodiny Brambory – Českomoravská vrchovina - široké využití – spotřeba obyvatelstva, krmivo, lihovary, škrobárny Cukrová řepa – nížinné oblasti Řepka olejka Jaké je využití řepky v ČR? Pole řepky- v poslední době často v ČR využívané k výrobě bionafty
Zelenina – nížinné oblasti Ovoce – Litoměřicko,Kolínsko Vinná réva – Jižní Morava Chmel - Žatecko Vinice Chmelnice
snižuje se podíl na celkové produkci Živočišná výroba snižuje se podíl na celkové produkci Chov skotu Po roce 1989 výrazný pokles stád skotu (cca o polovinu) Nejvíc východní Čechy a Českomoravská vrchovina Na maso a mléko
b) Chov prasat V okolí velkých měst Velkovýkrmny s velkou kapacitou c) Chov drůbeže Po válce nárůst konzumace drůbežího masa V místech koncentrace obyvatelstva Na maso a vejce d) Rybolov Jihočeská a Třeboňská pánev Nejdůležitější rybou kapr
Zemědělské výrobní oblasti v ČR
Slide 7– pšenice. Wikimedia. [on line][cit. 2. 2 Slide 7– pšenice. Wikimedia. [on line][cit. 2.2.2013] Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wheat_close-up.JPG> Licence: Licence: GNU free documentation license. Slide 7– ječmen. Wikimedia. [on line][cit. 2.2.2013] Dostupné z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:POL_Hordeum_z003.JPG?uselang=cs > Licence: GNU free documentation license. Slide 7 – kukuřice. Wikimedia. [on line][cit. 2.2.2013] Dostupné z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Corn_03.JPG?uselang=cs > Licence: GNU free documentation license. Slide 8 – řepka. Wikimedia. [on line][cit. 2.2.2013] Dostupné z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Colza_cultivation.JPG?uselang=cs> Licence: Public domain. Slide 9 – Chmelnice. Wikimedia. [on line][cit. 2.2.2013] Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Chmelnicem.jpg> Licence: GNU free documentation license. Slide 9 – Vinice. Wikimedia. [on line][cit. 2.2.2013] Dostupné z WWW:<http://commons.wikimedia.org/wiki/File:South_Moravian_vineyard.jpg?uselang=cs >Licence:Creative commons 3.0 unported autor:Vejvančický Slide 12 – Kastner, J. a kol. Geografie:Česká republika pro střední školy 4. 1.vyd. Praha: SPN a.s.,1999. ISBN 80-7235-085-4. s.39