11. Práce s taxonomickým materiálem a literaturou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Advertisements

Vyhledávací stoje na Internetu. (vyhledavače pro začátečníky)
Souborný katalog SKAT a elektronické informační zdroje z dílny firmy LANius s.r.o. Ing. Jiří Šilha.
Vyplňování údajů o DP/BP/DISP ve STAGu Návod na správné vyplňování údajů.
Redukce textů, obsahová analýza, anotace
SYSTEMATICKÁ BIOLOGIE
TinWeb na míru aneb úprava pro uživatele na AMU SUT, Zlín, červen 2005 Iva Horová:
Didaktická média v dějepisném vyučování
Bibliografická a citační databáze Scopus. Krátce o databázi Scopus Je to světově největší placená abstraktová, citační a referenční databáze. Na vzniku.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK SciVerse - plnotextové vyhledávání.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
KATALOGY Mgr. Radmila Pavlicová, Univerzitní knihovna OU.
Safari Tech Books PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Bibliografická a rešeršní činnost
Politika výběru elektronických zdrojů publikovaných v prostředí Internetu Mgr. Ludmila Celbová
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Vkládání záznamů do databáze OBD
Téma: Práce se zdroji Vypracoval: Mgr. Milan Pilař.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Šedá literatura a SIGLE Knihovna AV ČR
1.ročník šk.r – 2012 Obecná biologie
Třídění organismů.
SEKCE SDRUK PRO IT Souborný katalog SKAT a elektronické informační zdroje z dílny firmy LANius s.r.o. Ing. Jiří Šilha.
Informace a Informatika. Terminologie Informatika – anglicky information science Zabývá se zpracováním informací nejen na počítačích. Informatika (počítačová.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK iHOP - plnotextové vyhledávání Pubmed.
Zadání srovnávací studie. Postup srovnávací studie  Vybereme si téma  Formulujeme si cíl – cílovou otázku  Vyhledáme literaturu – dvě odborné knihy.
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
Zpracování rešerše Mgr. Anna Vitásková.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Informační zdroje pro odbornou práci Kuchařka pro vědecký fast food.
Databáze EBSCO. MŠMT ČR – program LI, 1N R – program LI  projekt eIFL Direct  národní licence  obory – společenské vědy, ekonomika, medicína….
Obecné biologické principy
Systém a evoluce rostlin
EndNoteWeb a ResearcherID – užitečné nástroje Web Of Science
Abychom neobjevovali znovu kolo!!! „Východiskem vědeckého studia musí být pečlivé prostudování existující literatury o dané otázce, abychom nezjišťovali.
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
Úvod do systému rostlin
CITAČNÍ REJSTŘÍKY Web of Knowledge Scopus Journal Citation Reports.
MS ACCESS Databáze pro každého. Základní pojmy  Data  určitá fakta, vztahující se k objektům z reálného světa, uložená v paměti počítače  Informace.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Vyhledávání na internetu Autor: Mgr. Aleš Kozák.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
Jana Holá Tvorba rešerše Jana Holá
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Vymezení problému výzkumu Volba oblasti výzkumu Volba metodologického přístupu Formulace hypotéz !REŠERŠE! proč?
Poznámky pod čarou Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
BARTECH BARTECH, s.r.o. Velkomoravská 527/33, Hodonín, INVENTURA „HIM“ Řešení inventarizace hmotného majetku NOVINKY verze 2.0.
Přehled regionálních periodik do r databáze periodik (novin, časopisů, sborníků, ročenek, výročních zpráv), která vycházela na území Královéhradeckého.
J AK PSÁT SEMINÁRNÍ PRÁCI. V ÝBĚR TÉMATU, VYHLEDÁNÍ ZDROJŮ Výběr tématu zvolit téma, které mne zajímá zvolit raději užší, specifické téma (příliš široká.
Třída: RYBY Osteichthyes Třída: NOZDRATÉ R. (Svaloploutvé) Sarcopterygii PAPRSKOPLOUTVÉ R. Actinopterygii Předmět studia:
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková červen 2009.
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Vyhledávání v Internetu
Informační zdroje v zoologii Zoological resources of information
Informační zdroje v zoologii Zoological resources of information
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Informační zdroje v zoologii Zoological resources of information
Z3090c Humánní geografie – cvičení
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Citační a bibliografické databáze:
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Jana Holá Tvorba rešerše Jana Holá
Elektronické informační zdroje
Web of Science – Journal Citation Reports
Mapky přirozených ekosystémů z naší přírody
Transkript prezentace:

11. Práce s taxonomickým materiálem a literaturou smysl a zásady tvorby vědeckých sbírek funkce muzeí a jiných sbírkotvorných institucí typy taxonomických publikací: popisy, revize, monografie, katalogy, checklisty, klíče elektronické zdroje v taxonomii

Typy taxonomických publikací popisy druhů (species descriptions), redeskripce (redescriptions), popisy vyšších taxonů (descriptions of higher taxa), změny nomenklatury (nomenclature, synonymizace, nové kombinace apod.), klasifikace (classifications), fylogenetické práce (phylogenies) taxonomické přehledy (reviews), revize (revisions) a monografie (monographs) určovací literatura: synopse (synopses), fauny (faunas), příručky (handbooks), klíče (identification keys), atlasy (field guides, atlases) katalogy (catalogues/catalogs), seznamy druhů (checklists)

Příklad struktury popisu druhu nový druh pro vědu redeskripce již dříve popsaného druhu Winston 1999

Příklad struktury popisu druhu nový druh pro vědu redeskripce již dříve popsaného druhu Winston 1999

Kde najít klíč na určování taxonomické články monografie a knihy CD-ROM webové stránky Buchar J. & Kůrka A. 2001: Naši pavouci. Academia, Praha. Spiders of Australia: Interactive Identification to Subfamily Roberts M.J. 1995. Spiders of Britain & Northern Europe. Harper Collins Publishers, London. http://www.araneae.unibe.ch/

Interaktivní klíče příklady online interaktivních klíčů: výhody: LucID (http://keys.lucidcentral.org) DELTA-INTKEY (http://delta-intkey.com/www/refs.htm) 3I (http://imperialis.inhs.illinois.edu/dmitriev/) výhody: možnost využívat znaky v různém pořadí (multi-access keys) ke správnému určení je do jisté míry možné dojít navzdory chybám/nejistotě uživatele (chybně/ambivalentně zadaným datům) číselné znaky lze zadávat v přesných hodnotách lepší provázání s ilustracemi a dalšími informacemi databáze s klíčem lze využít i k jiným účelům (automatické generování diagnóz, klasických klíčů, srovnávací tabulky taxonů apod.)

Úskalí určovacích klíčů selžou/vedou ke špatné determinaci, když určovaný jedinec náleží taxonu, který není do klíče zahrnut (např. u taxonomicky nedokonale známých skupin nebo při použití klíčů na jinou geografickou oblast) problém s přechodnými (např. hybridi) nebo neúplnými jedinci (chybějící tělní části, stádia apod.) možné řešení: srovnat diagnózy, ilustrace apod. podobných taxonů v literatuře (viz taxonomické revize, monografie, původní popisy apod.) nebo sbírkách a pokusit se přiřadit jedince alespoň do některého z vyšších taxonů

Taxonomické katalogy a seznamy druhů (taxonomic catalogues/catalogs & checklists) katalogy: kompletní přehledy jmen taxonů, většinou seřazených hierarchicky podle systému, se zahrnutím synonym a nomenklatorických změn často i s přehledem rozšíření a základních biologických údajů (např. živných rostlin/hostitelů) apod. případně i s kompletní bibliografií vztahující se k danému jménu (odkazy na popisy, klíče, faunistické, ekologické a aplikované práce apod.) checklisty: seznamy druhů určitého území

Využití katalogů a checklistů zjistit autora a rok popisu daného taxonu, případně včetně bibliografického odkazu na původní popis (a další významné publikace) zjistit platná jména (x synonyma, homonyma, nesprávné způsoby psaní jména apod.) zjistit systematické zařazení (klasifikaci) taxonu zjistit, které všechny taxony se vyskytují na určitém území zjistit, zda je konkrétní taxon znám z určitého území

http://www.wsc.nmbe.ch

Eriococcus villosus http://scalenet.info/

http://www.fishbase.org/

dynamická (online) a výroční (DVD) verze nejkompletnější globální seznam platných jmen taxonů (> 1.6 milionu druhů, tj. 84%) sdružuje údaje ze 158 kvalitních dílčích elektronických taxonomických databází dynamická (online) a výroční (DVD) verze klasifikace druhů do 6 kategorií (říše, kmen, třída, řád, čeleď, rod) LSID (life science identifier) – unikátní číslo pro každý druh napojení na další online platformy (GBIF, IUCN, Encyclopedia of Life apod.) http://www.catalogueoflife.org/

Fauna Europaea http://www. faunaeur. org/index. php http://www

Fauna Europaea (http://www.faunaeur.org/index.php)

Příklady checklistů http://zoology.fns.uniba.sk/diptera2009/

České názvosloví benevolentní, nepodléhá formálně stanoveným kritériím (neexistují pravidla) tzv. opavské názvosloví: Kratochvíl & Bartoš (1954): Soustava a jména živočichů. Nakladatelství ČSAV, Praha řada České názvy živočichů, vydáváná od 1997 Národním muzeem v Praze, dodnes 15 svazků (ryby, obojživelníci, plazi, savci, pavoukovci, měkkýši, houby, koráli)

http://www.biolib.cz/