Fast Track to Innovation

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

Srovnání programů EUREKA a Eurostars s národními programy na podporu aplikovaného výzkumu a inovací Miroslav Janeček Praha, 11. září 2013.
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Evropský sociální fond
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
PROINCOR – Inovační audit. ProIncor Inovační audit ProIncor Inovační audit analyzuje, hodnotí a stimuluje inovační proces a inovační prostředí v malých.
Implementace flexicurity v ČR STRATEGIE EVROPA 2020 Digitální agenda pro Evropu, Mládež v pohybu, Unie inovací, Integrovaná průmyslová politika pro éru.
Příprava projektového návrhu Lukáš Straňák, Ostrava 2006.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
INOVACE 2004 Praha, Příprava předsednictví ČR v programu EUREKA Karel Šperlink Prezident AIP ČR Zástupce ČR v Skupině.
Konference Inovace ve vzdělávání a vzdělávání o inovacích Praha, Technologické centrum AV ČR Centrum pro transfer technologií CeTT.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
CIP (2007 – 2013) Ing. Tomáš Skuček 5. března 2009.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Možnosti spolufinancování projektů v oblasti ICT z programů EU PhDr. Blanka Hašová Ing. Martin Hiršal.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Střednědobé hodnocení Operačního programu Rybářství Ing. Kateřina Krylová.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovační potenciál ČR Technologický profil ČR Cena Inovace roku 2011 Pavel Švejda Seminář Inovace a technologie v rozvoji.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
1 South Moravian Programme for Distinguished Researchers Programme of the Region of South Moravia – co-funded by Marie Curie Actions SoMoPro II South Moravian.
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
SME Instrument (H2020) Andrea Nogová BIC Brno, spol. s r.o Brno.
SYNERGIE MEZI HORIZONTEM 2020 A STRUKTURÁLNÍMI FONDY - Teaming Inka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Evropská.
N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru
Podpora inovací ve firmách: SME Instrument a FTI Mgr. Andrea Nogová
Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) – VET Charter Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) –
1. Význam a úloha malých a středních podniků (MSP) v HORIZON 2020 Táňa Perglová Ředitelka sekce, delegát ČR v programovém výboru SMEs and Access to risk.
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Finanční a kombinované nástroje jako příležitost pro české firmy
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Výroční konference OP PIK
Podpora podnikání z pohledu bankovního sektoru
Charakteristika a nástroje
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Vybrané právní aspekty podnikání v digitálním věku
SME Instrument a Fast Track to Innovation: vývoj, novinky Brno 29. 5
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Národní strategie umělé inteligence v ČR
Transkript prezentace:

Fast Track to Innovation Brno 15. května 2015

H2020 - Aktivity pro MSP Účast na kolaborativních výzkumných či inovačních projektech SME Instrument Inovace v rozvíjejících se firmách (Eurostars) Přístup k rizikovému kapitálu Programy mobility (Marie Curie) Přístup MSP k veřejným zakázkám MSP by měly získat 20% rozpočtu H2020!

Charakteristika FTI Krátká doba od podání návrhu k udělení podpory (6 měsíců) - podpora časově sensitivních projektů blízko trhu Průběžně otevřená výzva s uzávěrkou třikrát ročně Koordinátorem i účastníkem mohou být libovolné podnikatelské subjekty Přístup „bottom-up“ – volná volba témat v rozsahu Společenských výzev a Průlomových a průmyslových technologií Spolupráce malých mezinárodních konsorcií Nástroj na podporu inovací – příspěvek ve výši 70% (do 3 mil. EUR) Důraz na tvorbu přidané hodnoty a dopady projektů

Fast Track to Innovation Určený pro projekty s „Technology Readiness Level“ 6 – 9 (demonstrace – inovace) Stimulace zvýšení účasti nových žadatelů, zejména podniků, v H2020 a zvýšení soukromých investic do výzkumu a inovací Mezinárodní konsorcia o 3-5 partnerech Musí být splněna alespoň 1 podmínka Nejméně 60% rozpočtu projektu alokovat pro průmyslového partnera Minimálně polovina účastníků projektu z podnikatelské sféry

Technology readiness level TRL 1 – basic principles observed TRL 2 – technology concept formulated TRL 3 – experimental proof of concept TRL 4 – technology validated in lab TRL 5 – technology validated in relevant environment (industrially relevant environment in the case of key enabling technologies) TRL 6 – technology demonstrated in relevant environment (industrially relevant environment in the case of key enabling technologies) TRL 7 – system prototype demonstration in operational environment TRL 8 – system complete and qualified TRL 9 – actual system proven in operational environment (competitive manufacturing in the case of key enabling technologies; or in space) 5

Fast Track to Innovation Určený pro projekty s „Technology Readiness Level“ 6 – 9 (demonstrace – inovace) Stimulace zvýšení účasti nových žadatelů, zejména podniků, v H2020 a zvýšení soukromých investic do výzkumu a inovací Mezinárodní konsorcia o 3-5 partnerech Musí být splněna alespoň 1 podmínka Nejméně 60% rozpočtu projektu alokovat pro průmyslového partnera Minimálně polovina účastníků projektu z podnikatelské sféry

Fast Track to Innovation Pilotní testování nástroje na podporu inovací – příspěvek ve výši 70% (1-2 mil.€, max. 3 mil. EUR) Celkový rozpočet pilotního nástroje: 200 mil. EUR (pro 2015-6) – očekává se financování cca 100 projektů O dalším osudu nástroje bude rozhodnuto po celkové evaluaci pilotu Návrhy projektu by měly obsahovat podnikatelský plán

Základní charakteristika projektů Jasná a realistická vize uplatnění inovace na trhu Specifikace výstupů projektu Projekt má charakter byznys plánu Informace k možnostem tržní realizace Strategie pro další vývoj Plán a předpoklady pro financování realizace Omezený počet stran – 30 Daná struktura projektu odpovídající způsobu hodnocení 8

Participant portal Obsahuje potřebné informace: Funding Opportunities Calls Search Topics How to Participate Reference Documents Work Programmes Proposal templates Model grant agreement H2020 online manual Konzultace TC AV - NICER http://ec.europa.eu/research/participants/portal/ 9

Struktura projektu Část A – administrativní formuláře Část B – návrh projektu základní informace (název, délka, klíčová slova, abstrakt), účastníci (PIC) Seznam účastníků 1. Excelence 2. Dopad rozpočet 3. Implementace tabulka k etické problematice specifické otázky týkající se dané výzvy 4. Členové konsorcia 5. Etika a bezpečnost 30 stránek 10

Hodnocení projektu – prahové limity Prahové limity – pro FTI projekty Dopady projektu: minimálně 4 body + celkem minimum 12 bodů z možných 15 Při rovnosti bodů: impact, rozpočet pro SME, počet „začátečníků“, počet firem, gender (klíčových řešitelů) hodnotitelé nebudou brát v úvahu potenciál návrhu po eventuálních modifikacích, ale předložený materiál hodnotí se pouze text do maximálního počtu stránek 11

Hodnocení projektu – kritéria kvality » Excelence »Dopad » Implementace Bodové hodnocení (mohou být přidělovány i půlbody) 0 — návrh nezohledňuje hodnotící kritérium nebo nemůže být hodnocen vzhledem k chybějícím informacím 1 — kritérium je nedostatečně pokryto nebo jsou v návrhu vážné zásadní nedostatky 2 — kritérium je povšechně adresováno, ale existují podstatné nedostatky 3 — kritérium je zohledněno dobře, ale v návrhu je mnoho nedostatků 4 — kritérium je zohledněno velmi dobře, ale v návrhu je několik malých nedostatků 5 — návrh zohledňuje všechny aspekty kritéria a nedostatky jsou nevýznamné 12

Excelence, Dopady výsledků, Implementace 1.1 Cíle 1.2 Vztah k pracovnímu programu 1.3 Koncept a přístup 1.4 Ambice 2. Dopady výsledků 2.1 Očekávané dopady 2.2 Opatření k maximalizaci dopadu 3. Implementace 3.1 Pracovní plán 3.2 Řídící struktura a procesy projektu 3.3 Konsorcium jako celek 3.4 Zdroje 13

Podávání přihlášek Cut-off dates v roce 2015: 29.4.2015 1.9.2015 1.12.2015 Lze předpokládat velké množství podávaných přihlášek rezultující v nízkou míru úspěšnosti a zároveň demonstrující vysokou poptávku po takovém nástroji podpory inovací

Děkuji za pozornost. Kontakt: Ing. Petr Hladík, Ph Děkuji za pozornost! Kontakt: Ing. Petr Hladík, Ph.D Oddělení rozvoje podnikání Technologické centrum AV ČR hladik@tc.cz