Sociologie pro SPP/SPR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řeč, jazyk, mluva.
Advertisements

Faktory prosperity Tvrdé a měkké faktory.
Komunikace Aktivita č.1: Člověk a svět práce Prezentace č. 6
Vybrané typy verbální komunikace Robin Šimek Ondřej Kašpar.
PSYCHICKÉ JEVY.
Komunikace.
Jana Bischofová Milan Hrdlička
Teoretické zdroje kvalitativního výzkumu
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_3.1.1.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat komunikaci?
Komunikační dovednosti
Komunikace a její využití v řízení
 1. Autor zprávy : Původcem zprávy a tím, kdo ji předává druhým, jste vy sami. Způsob, jakým ji předáváte dál, může být ovlivněn například :  Postoj.
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ. CÍLE:  VÝZNAM PRVNÍHO DOJMU  UMĚT NAVÁZAT KONTAKT.
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE.
Obrazotvornost či představivost
Nákupní jednání zákazníků Pochopení zákazníků je východiskem pro navrhování marketingových nabídek, které splní jejich požadavky.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Kultura Občanský a společenskovědní základ Autor: Mgr. Pavel Semerák
Průřezová témata.
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ.
Zdravotnický asistent, první ročník Komunikace Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE. Vymezení pojmu komunikace Nejen řeč, nýbrž všechno chování je komunikací – a každá komunikace ovlivňuje chování (Watzlavik 1969).
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Pedagogická komunikace
Sociologie ?.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Sociologie ?. Věda o společnosti (obecná definice) Věda o sociálním jednání (Max Weber) Věda o sociálním faktu (Émile Durkheim)
3. téma: Kultura
KULTURA kognitivní prvky normativní prvky jazyk materiální prvky.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
Dekódování, zpětná vazba Sdělení dekódujeme smyslovým vnímáním. Nejen systémem znaků, ale snažíme se porozumět sdělení jako celku. Proces dekódování.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
KOMUNIKACE.
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
Mediální manipulace rozjizdeji-kampan-proti-propagande-a- bludum/r~c1f97c0ea36f11e6a16a fea04/
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Obecné poučení o jazyce
Psychologie učení.
Socializace Kejřová.
  Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava.
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Sociální psychologie.
Témata kognitivní psychologie
5. Kultura jako řešení problémů přežití
KULTURA Společenská kultura Kultura ; VY_32_INOVACE_D3_01
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
SOCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Sociální komunikace.
Transkript prezentace:

Sociologie pro SPP/SPR 4. Přežití ve společnosti I.: symbolická komunikace FSS MU Brno

Jandourek, J. Úvod do sociologie. Praha: Portál, s.175-86 Povinná literatura: Jandourek, J. Úvod do sociologie. Praha: Portál, s.175-86 Keller, J. 1995. Úvod do sociologie. Praha: Slon, s.36-54 (symbolická komunikace). Winkler, J. 2000. Ekonomika s společnost. Brno: ESF MU (pouze text od: jazyk jako komunikační systém), dostupné v elektronické podobě v IS MU. (12s.) Probíraná témata: Základní problémy přežití řešené každou společností Klíčové prvky kultury a role komunikace Význam symbolická komunikace Vymezení a význam jazyka Obsah symbolické komunikace a význam verbálních a neverbálních symbolů Vztah mezi symbolickou komunikací, interakcí a řečí Významová struktura symbolické komunikace a fáze komunikačního aktu? Důsledky komunikace?

Jaké jsou základní problémy, které musí řešit každá společnost, aby přežila? biologické přežití člověka (reprodukce kultury) legitimace sociálních nerovností orientace ve světě (výklady světa obsahující řád) kulturní reprodukce společnosti (kontrola a socializace)

Jaké jsou klíčové prvky kultury, které člověku umožňují přežití? Komunikace pomocí jazyka Institucionalizace jednání Organizace jednání

Jaký má symbolická komunikace význam? (funkce komunikace) organizovat mentální procesy (orientace v prostoru, nalezení řádu) rozvíjet mentální procesy (žití ve světě abstrakcí) získávat informace (o prostorově a časově vzdálených věcech a událostech) koordinovat každodenní aktivity (kolektivní akce) oživit minulé zkušenosti (plánování budoucích aktivit)

Co je to jazyk a jak jej lze vymezit? síť významů - jazykové struktury, pravidla kultury DETERMINUJÍCÍ lidské vnímání, myšlení a jednání soustava symbolů k nějakému VNĚJŠÍMU sdělování (např. písmena, státní vlajky apod.) systém slovních vyjádření ke strukturaci vlastních VNITŘNÍCH myšlenek

Co je obsahem symbolické komunikace? znaky a symboly verbální a neverbální komunikace druhy neverbálních symbolů (ikony a gesta)

Jaký je význam verbálních a neverbálních symbolů? verbálními symboly jsou sdělovány LIDSKÉ MYŠLENKY   VĚC realita              myšlenkový vztah                                       označovací vztah             VÝZNAM/                                       SLOVO myšlení jazyk         významový vztah věc různými lidmi vnímána odlišně mezi věcí a slovem neexistuje kauzální vztah (dohoda lidí) stejná věc vyjádřitelná různými slovy s odlišným významem

2. řeč těla vyjadřuje NEVĚDOMÉ EMOCE A POCITY v počátcích zkoumání omyl o biologické determinaci gest a mimických výrazů odlišnost gest souhlasu a nesouhlasu mezi kulturami Sapir-Whorfova hypotéza = každá komunita interpretuje okolní svět odlišně = lidé žijí v odlišných světech

Jaký je vztah mezi symbolickou komunikací, interakcí a řečí? provázanost komunikace a interakce každý řečový akt má OBSAH (co sdělujeme) a SOCIÁLNÍ PŮSOBNOST (smysl sdělení) sociálním působením symbolické komunikace je vytvářen sociální svět

Jaká je významová struktura symbolické komunikace a jaké rozlišujeme fáze komunikačního aktu? Vícevrstevný a strukturovaný obsah sdělení: motiv komunikace pro mluvčího subjektivního významu sdělení pro mluvčího objektivního významu sdělovaných slov subjektivní smysl sdělení pro příjemce důsledek komunikace na příjemcovo chování

Fáze komunikace: zvažování způsobu prezentace záměru mluvčím (sociální situace – sebepojetí – přání a postoje) kódování obsahu sdělení mluvčím přijetí sdělení příjemcem přeměna rolí

Jaké jsou důsledky komunikace? posiluje interpersonální jednání x lidi od sebe navzájem izoluje intervenuje do sociálního styku změnou toho, co zdánlivě jenom přenáší vytrácení vzájemnosti z lidské komunikace díky cestování světa a zůstávání lidí na místě (Bauman 2004)