NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Advertisements

Název: KAREL HYNEK MÁCHA Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Karel Hynek Mácha „…na tváři lehký smích, hluboký v srdci žal…“
Karel Hynek Mácha Básník, prozaik, dramatik
Karel Hynek Mácha ( – ) Máj
1. řádek – Mácha 2. řádek – jaké téma je 3. řádek – co téma dělá 4. řádek – věta o čtyřech slovech shrnující napsané – slogan 5. řádek –co téma dělá (opoziční.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Poezie ve třetí etapě národního obrození II Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE.
Karel Hynek Mácha.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Název Mácha, Karel, Hynek: Máj Předmět, ročník
Karel Hynek Mácha Život a dílo.
Karel Hynek Mácha *16. listopadu 1810 v Praze
Karel Hynek Mácha
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Karel Hynek Mácha Anna Coufalová C2B.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_47_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická.
Portréty literárních osobností světové literatury
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_359_Bohuslav Martinů AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Téma: Máj - K. H. Mácha VY_32_INOVACE_582.
Procvičování českého romantismu
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Monika Jáglová Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4B_09_Česká.
Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
 Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Karlu Jaromíru.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_1154_ANTONÍN DVOŘÁK Téma: ŽIVOT A DÍLO.
Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
ROZBOR DÍLA ROZBOR DÍLA MÍSTO DĚJE krajina u Doks bez bližšího časového vymezení noc před Vilémovou popravou a ráno závěr po sedmi letech.
Karel Hynek Mácha „Někdy tři čtyři slova jak uzavřená skříňka chovají celý poklad myšlenek.“
Karel Hynek Mácha 1810 Praha Litoměřice. Život Básník, prozaik,ochotnický herec Vášnivý cestovatel většinou chodil pěšky, vyhledával hrady, zříceniny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Klára Bláhová NÁZEV:VY_32_INOVACE_ B16_Druhy přídavných jmen + korektura.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ.
KAREL HYNEK MÁCHA Mgr. Michal Oblouk
Název: KAREL HYNEK MÁCHA Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
Karel Hynek Mácha Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_266_ČJ8
Karel Hynek Mácha Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
VY_32_INOVACE_32 KAREL HYNEK MÁCHA 1810 –
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ JAZYK
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_52_Karel Hynek Mácha
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ČESKÝ JAZYK
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Iveta Plíšková
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Máj Karel Hynek Mácha. Něco málo o spisovateli ( ) Karel Hynek Mácha byl českým básníkem, prozaikem, představitelem českého romantismu a zakladatel.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_01_Literatura 19. století Romantismus
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Klára Bláhová NÁZEV:VY_32_INOVACE_3.2.5.1B03_ K. H. Mácha TÉMA: K. H. Mácha ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2976

Anotace: Prezentace je určena ke shrnutí výkladu o K.H. Máchovi a k rozboru jeho díla (zejména Máje). Žáci doplňují informace, které se o autorovi a jeho díle dozvěděli (kontrola probíhá na tabuli) Prezentace poslouží i jako podklad pro zápis do sešitu.

Karel Hynek Mácha (1810 – 1836) Byl to nejvýznamnější představitel českého romantismu, básník a prozaik. Narodil se v Praze, vystudoval filozofii a práva. Velice rád cestoval, navštěvoval hrady, zříceniny, jezera, zlézal hory, dokonce podnikl pěší cestu do Itálie. Byl ochotnickým hercem, po jedné zkoušce poznal i svou životní lásku Eleonoru Šimkovou – Lori, zemřel však dříve, než se stihl oženit. Pravděpodobnou příčinou jeho smrti byla cholera. Jeho ostatky byly pohřbeny nejdříve v Litoměřicích, v roce 1938 byly exhumovány a převezeny do Prahy , v květnu 1939 manifestačně pohřbeny na Vyšehradě. V jeho poezii je patrný vliv starších, baladických látek i četby soudobých světových autorů, čerpá náměty z české minulosti i ze svého života. Um. směr? Kde? Kam? Kam? Kde?

Dílo: Máj lyrickoepická básnická skladba vydaná vlastním nákladem několik měsíců před Máchovou smrtí, jediná kniha vydaná za Máchova života Soudobou kritikou přijat odmítavě – bylo mu vyčítán nedostatek vlastenectví i jeho hrdinové – „padlá dívka“ a „strašný lesů pán“; následující generace se k němu však programově hlásila. Jak? Čeho? Kdo?

Kterých jazykových prostředků? Postavy: Vilém – vůdce loupežníků, společenský vyděděnec Jarmila – Vilémova milá Hynek - vypravěč, sám básník Kdo to byl? Jméno? Kdo to byl? Děj a kompozice: Příběh – jednoduchý, zatlačen do pozadí Děj - tragický příběh milenců Viléma a Jarmily – Vilém zabije svůdce Jarmily, posléze zjistí, že to byl jeho otec, kterého v mládí ani nepoznal, Jarmila spáchá sebevraždu, Vilém je odsouzen k smrti a končí na popravišti, ve vězení přemítá o událostech, které poznamenaly jeho osud a děsí se prázdnoty a nicoty, následující po smrti; do všech postav vkládá básník vlastní úvahy, prožitky a pocity Kompozice - čtyři akty a dvě mezihry (intermezza), které děj zpomalují a vysvětlují Kdo? Kdo? K čemu? Čeho? Které části? Jazyk a styl: Využití metafor, metonymií, personifikací, básnických přívlastků, přirovnávání atd. ; využití zvukové stránky jazyka Kterých jazykových prostředků?

Další dílo: Kat – zamýšlená románová skladby o 4 dílech, dokončena pouze 1.část – Křivoklad Cikáni – román Márinka - povídka Název? Název? Žánr?

Citace Přehled použitých pramenů: Karel Hynek Mácha. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2011-11-23]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Hynek_M%C3%A1cha